Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Από τις λακκούβες, στις προκλήσεις του μέλλοντος

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Από πού να πιάσει και πού να τελειώσει η νέα Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης, καθώς με αφορμή το σχόλιό μας για το ατύχημα με μηχανάκι που έγινε στα πλακόστρωτα με κυβόλιθο στην πλατεία Σαπφούς μας κάλεσαν αναγνώστες μας από την οδό Κυβοπούλου λέγοντάς μας «τι να πούμε κι εμείς εδώ ρε παιδιά, γιατί δεν μας επισκεφθήκατε;». Πήραμε λοιπόν χθες το πρωί το αυτοκίνητο μέσα στο βοριά και πήγαμε και συνομιλήσαμε με τους ανθρώπους και πραγματικά οφείλουμε να ζητήσουμε και συγγνώμη για την αργοπορία μας, καθώς είχαν απευθυνθεί και μέσα στις γιορτές στα Νέα της Λέσβου και λόγω των ημερών και του φόρτου που υπήρχε δεν τους βάλαμε σε άμεση προτεραιότητα, τους αφήσαμε λίγο προς τα πίσω.  

Η οδός Κυβοπούλου και τα γύρω στενά είναι δρόμοι που κινούνται κάτοικοι που έχουν σπίτια και μεζονέτες στην περιοχή της Νεάπολης και μέχρι το ξενοδοχείο Elysion της οικογένειας Σπανέλλη. Πρόκειται για τσιμεντόδρομους, οι οποίοι έγιναν προ δεκαετιών όταν άρχισε η επέκταση της δόμησης της Μυτιλήνης προς τη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να συντηρηθούν από τότε! Αν ο Δήμος – και προφανώς δεν αναφερόμαστε στην σημερινή Δημοτική Αρχή που τώρα ανέλαβε, αλλά διαχρονικά στις προηγούμενες – θεωρούσε πως καθώς υπάρχουν πολλές μεζονέτες στη συγκεκριμένη περιοχή κατοικούν οι εύποροι Μυτιληνιοί, άρα δεν έχουν ανάγκη, αυτό είναι λάθος νοοτροπία.  

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι οι τσιμεντόδρομοι αν πάει κανείς και τους περπατήσει σε όλη αυτή την περιοχή, στην πλειονότητά τους είναι φθαρμένοι με προβλήματα.  

Είτε το θέλουμε, είτε όχι, η Μυτιλήνη επεκτείνεται προς τα νότια και οφείλει η σημερινή Δημοτική Αρχή μέσα από τις μελέτες των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που είχε διαχειριστεί ως Αντιδήμαρχος μέχρι πρότινος ο Γιάννης Βατός (άραγε αυτά τα Σχέδια ποιος θα τα διαχειριστεί τώρα;;;) να ασχοληθεί και να δώσει και διέξοδο σε περιοχές που υπάρχει ενδιαφέρον για ανάπτυξη και κατασκευαστική δραστηριότητα. Προφανώς κανείς δεν θέλει (όπως έλεγε ως Αντιδήμαρχος ο Παντελής Πατερέλλης) η Νεάπολη να γίνει Χρυσομαλλούσα, αλλά η επέκταση της Μυτιλήνης προς τα νότια είναι αναπόφευκτη. Άλλωστε σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε αυτή η επέκταση να γίνει ήπια και με σεβασμό στον άνθρωπο. Προϋποθέσεις που δεν υπήρχαν τη δεκαετία του ‘80 όταν γιγαντώθηκε η Χρυσομαλλούσα. Ούτε αντισεισμικοί κανονισμοί δεν υπήρχαν καλά-καλά τότε! 

Υπ’ αυτήν την έννοια, καλό θα είναι ο Δήμος μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια να χειριστεί το όλο θέμα με τέτοιο τρόπο ώστε να επωφεληθεί απ’ όλη αυτή την ιστορία ο λαός και όχι μόνο οι έχοντες και κατέχοντες.  Άρα, λοιπόν, για να έρθουμε στο προηγούμενο, η συγκεκριμένη περιοχή και όπως είναι τώρα και εν όψει της περαιτέρω οικιστικής ανάπτυξης θα πρέπει να αποκτήσει και υποδομές. Δηλαδή να γίνουν και φρεάτια σε δρόμους που δεν υπάρχουν για να φεύγουν τα νερά της βροχής, να γίνουν και συντηρήσεις στους δρόμους. Ας ξεκινήσουν επομένως από το Δήμο από τις συντηρήσεις των τσιμεντόδρομων. 

Είναι προφανές ότι η Μυτιλήνη γενικότερα χρειάζεται καινούργιους δρόμους. Θα λέγαμε ότι τσιμεντόδρομοι στην περιοχή της Νεάπολης μπορούν να ξαναγίνουν και μέσα από παρεμβάσεις αυτεπιστασίας, που θα είναι και χαμηλότερο το κόστος για το Δήμο ή και με μικρές εργολαβίες. Δικαίως διαμαρτύρονται οι κάτοικοι δηλώνοντας ότι και οι ίδιοι πληρώνουν τους προβλεπόμενους φόρους στο Δήμο και άρα απαιτούν να έχουν και το σωστό φωτισμό, τη σωστή αποστράγγιση και δρόμους μπροστά στα σπίτια τους συντηρημένους.

Αν δεν κάνουμε λάθος στην οδό Κυβοπούλου κάτοικος πρέπει να είναι και ο πρώην Αντιδήμαρχος Αυτεπιστασίας Γιάννης Αμπουλός, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει με την εμπειρία του τη Δημοτική Αρχή με την οποία άλλωστε κατήλθε υποψήφιος.

spot_img

More articles

spot_img