Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Αποζημιώσεις για όλους από τον ΕΛΓΑ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Αποζημιώσεις για όλους τους ελαιοπαραγωγούς από τον ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση του περασμένου Νοεμβρίου και την απώλεια παραγωγής που δήλωσαν στον ασφαλιστικό οργανισμό, ο οποίος από την Τετάρτη έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του τα πορίσματα των εκτιμήσεων για τη Λέσβο, απ’ όπου προκύπτει ότι οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μας αποζημιώνονται με το 30%, που με απλά λόγια σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις που θα εισπράξει ο κάθε δικαιούχος κυμαίνονται από 21 ευρώ το στρέμμα μέχρι 27,99 ευρώ το στρέμμα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το υψηλότερο ποσό “πέφτει” στις ορεινές περιοχές της Λέσβου, Αγιάσο και γενικότερα στον Ευεργέτουλα και σε κάποιους ελαιοπαραγωγούς στο Πλωμάρι.

Να σημειώσουμε ότι ο ΕΛΓΑ έχει εγκρίνει αποζημιώσεις για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, δηλαδή και για τους 4.000 περίπου που υπέβαλαν δηλώσεις και μάλιστα βγαίνουν κάποια μικρά ποσά ακόμα και για εκείνους τους αγρότες στους οποίους κατά τις αυτοψίες διαπιστώθηκε ότι ενώ δήλωναν απώλεια παραγωγής δεν είχαν παραγωγή! Πρόκειται, δηλαδή, για αμφισβητούμενες δηλώσεις, ωστόσο και γι’ αυτήν την κατηγορία των ελαιοπαραγωγών βγαίνουν κάποια μικρότερα ποσά.

Όλοι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου μπορούν να λαμβάνουν γνώση των πορισμάτων για τις αποζημιώσεις τους απευθυνόμενοι στους ανταποκριτές ή μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΓΑ όπου έχουν αναρτηθεί, έχοντας πρόσβαση με τους προσωπικούς τους κωδικούς taxisnet.

Επί των αναρτήσεων ΔΕΝ προβλέπεται ότι μπορούν να υποβάλλουν Ενστάσεις, απλά λαμβάνουν γνώση των αποζημιώσεων που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, κάτι που αναμένεται να γίνει πιθανώς και μέσα στον Ιούνιο, καθώς από τη στιγμή που έχουμε ήδη τις αναρτήσεις των πορισμάτων λογικά έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να γίνουν οι πιστώσεις των λογαριασμών.

Να σημειωθεί ότι ειδικά για τους βιοκαλλιεργητές ελιάς προβλέπεται πρόσθετη αποζημίωση, δηλαδή επί των χρημάτων που τους εγκρίνονται προβλέπεται πολλαπλασιασμός X 1,3.

Μιλώντας γι’ αυτήν την εξέλιξη, χθες, στα Νέα της Λέσβου, ο Συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Βασίλης Μαμώλης σημείωσε ότι «είναι ευχάριστο το γεγονός ότι έχουμε τις αναρτήσεις των πορισμάτων για τις αποζημιώσεις, οι οποίες όπως γνωρίζετε οφείλονται εν πολλοίς και στις δικές μας διεκδικήσεις ως Δικτύου. Από την άλλη πλευρά όμως δεν βλέπουμε κάτι να κινείται από την Αθήνα για την αποζημίωση των αγροτών μας και για την ακαρπία, καθώς ενώ έχουμε αποζημιώσεις από την απώλεια παραγωγής που είχαμε στη Λέσβο από την καρπόπτωση, που ήταν εκτεταμένη από τους νοτιάδες τον περασμένο Νοέμβριο, για την ακαρπία που περιμέναμε και από εκεί να δοθούν κάποια χρήματα δεν τα βλέπουμε και ως δίκτυο θα επανέλθουμε με νέο διάβημά μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», είπε καταλήγοντας ο κ. Μαμώλης.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις