Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Αρχίζει να διαμορφώνεται το πάζλ για το μεταναστευτικό

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε χθες το πρωί η συνάντηση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη με την επικεφαλής της task force για την ανέγερση των κλειστών δομών για τους μετανάστες στα νησιά μας, Μπεάτε Γκμίντερ, η οποία βρέθηκε για άλλη μία φορά στη Λέσβο και είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων για την προώθηση του τελικού σταδίου του σχεδιασμού του Υπουργείου Μετανάστευσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και την κατακύρωση του έργου του ΚΥΤ στην εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Ο κ. Μουτζούρης υποδέχθηκε θερμά στο γραφείο του την Ευρωπαία αξιωματούχο και τη συνοδεία της, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Κουρσουμπά, ενώ δεν έλειψαν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες από τη συνάντηση. Μετά την αναχώρηση της κ. Γκμίντερ από το κτίριο της Περιφέρειας, ο κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε ότι της παρέδωσε τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που διενήργησε η εταιρεία RASS για λογαριασμό της Περιφέρειας, ενημερώνοντάς την για την διαφωνία της τοπικής κοινωνίας σε ποσοστό 78,7% στην κατασκευή δομών στην Λέσβο και στην Χίο, ενώ της επανέλαβε τις αποφάσεις του Περιφερειακού συμβουλίου και τις θέσεις που ο ίδιος έχει κατά καιρούς εκφράσει με δημόσιες τοποθετήσεις του. 

 

Επίσημα και… ανεπίσημα 

Επίσημα ο Περιφερειάρχης δήλωσε μετά την αναχώρηση της Ευρωπαίας αξιωματούχου: «Υποδέχτηκα σήμερα για μια ακόμη φορά την κ. Γκμίντερ στο γραφείο μου και της επανέλαβα την σταθερή και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για την μη κατασκευή δομών στα νησιά μας. Για πρώτη φορά όμως είχα την ευκαιρία να της μεταφέρω και επίσημα την βούληση της τοπικής κοινωνίας, η οποία εκφράστηκε μέσα από την πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποιήσαμε για το μεταναστευτικό και της ζήτησα να την μεταφέρει και στους Ευρωπαίους εταίρους της. Πλέον η κ. Γκμίντερ είναι ενήμερη όχι μόνο για τις δικές μας θέσεις αλλά και για αυτές των κατοίκων, καθώς ενδεχομένως μέχρι σήμερα να είχε διαφορετική εικόνα ως προς τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας για τις δομές», είπε ο κ. Μουτζούρης.

Ανεξάρτητα με το τι δηλώνει ο Περιφερειάρχης επίσημα για τη θέση της Περιφέρειας στο μεταναστευτικό ζήτημα, αυτό που φαίνεται από τις κινήσεις του είναι μία σαφής στροφή τους τελευταίους μήνες, η οποία επιβεβαιώθηκε και χθες κατά τις επαφές του με την Ευρωπαία αξιωματούχο. Σημειωτέον ότι ο κ. Μουτζούρης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της κ. Γκμίντερ και της συνοδείας της και μάλιστα ο ίδιος φέρεται να έδωσε και κατευθύνσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει κλειστό ΚΥΤ με αποφυγή κινητοποιήσεων από την τοπική κοινωνία.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την ώρα που προγραμματίζεται και έχει ανατεθεί άλλωστε το μεγάλο έργο για την υπερδομή στη Βάστρια  εκτελούνταν μέχρι πρόσφατα μεγάλα έργα στο Πεδίο Βολής του Καρά-Τεπέ. Πρόκειται για παρεμβάσεις υψηλών προϋπολογισμών που κάθε άλλο από προσωρινές δείχνουν, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις στο Υπουργείο Μετανάστευσης έχοντας μέχρι τώρα εξασφαλισμένη τουλάχιστον τη σιωπή της Περιφέρειας.