- Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προειδοποιεί ότι στο τέλος του επόμενου χρόνου το κτηματολόγιο κλείνει!
- Στους εγκλωβισμένους πολίτες που βρέθηκαν χωρίς να φταίνε με μπλεγμένες τις περιουσίες τους αποδίδονται οι ευθύνες ότι δεν ενδιαφέρθηκαν για τις διορθώσεις από το κράτος
Παρά τις προσπάθειες που αποδεδειγμένα έχει καταβάλει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στρατής Μανωλακέλλης και τη στήριξη που είχε στα βήματά του από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου, δυστυχώς για τη Λέσβο έρχεται ο Αρμαγεδδών για το κτηματολόγιο από το οποίο θα χαθούν περιουσίες σε ένα χρόνο από τώρα. Για το σκέλος της Α’ φάσης του κτηματολογίου που αφορά τις περιοχές Μυτιλήνης και Γέρας, χθες, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, στον οποίο έχει περάσει τον τελευταίο χρόνο η αρμοδιότητα του κτηματολογίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επανακτηματογράφησης απορρίπτοντας το αίτημα της περιοχής μας, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς στο τέλος του 2022 η κυβέρνηση θα παραδώσει το κτηματολόγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κτηματολόγιο που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα είναι ΜΗ ΕΓΚΥΡΟ κτηματολόγιο με μεγάλο αριθμό αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, που θα περάσουν στη δικαιοδοσία του Κράτους, πράγμα που σημαίνει ότι χάνονται περιουσίες από τον τόπο μας.
Πρόκειται για την επιβεβαίωση των μέχρι τώρα ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου, μόνο που αυτή τη φορά αυτό γίνεται με τη σφραγίδα του Κράτους, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση που έγινε χθες στην Αθήνα μεταξύ του κ. Λιβάνιου και του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Μανωλακέλλη, παρουσία του βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποδέχεται πλήρως τις αιτιολογήσεις των δύο μελετητικών γραφείων στα οποία ανατέθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση οι διορθώσεις σε Μυτιλήνη και Γέρα και σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν καταθέσει φορτώνουν τις ευθύνες στους ιδιοκτήτες ότι δεν έδειξαν ενδιαφέρον και δεν εμφανίζονται για να κάνουν σε ένα σημαντικό ποσοστό τις διορθώσεις στα χωράφια και τα οικόπεδά τους.
Αυτόν τον ισχυρισμό τον αποδέχεται το Υπουργείο ρίχνοντας τις ευθύνες στις πλάτες των πολιτών, οι οποίοι θα κληθούν κυριολεκτικά με την ψυχή στο στόμα να νομιμοποιήσουν και αν αυτό είναι εφικτό ό,τι προλάβουν την τελευταία στιγμή! Συγκεκριμένα ενώ εδώ και 2 χρόνια για τις εργολαβίες των διορθώσεων δεν έχουν γίνει ακόμα αναρτήσεις για να γίνουν ενστάσεις, αυτές προσδιορίζονται με πίεση του ΤΕΕ και του κ. Αθανασίου να γίνουν από 21 Μαρτίου του 2022, το πιθανότερο όμως είναι αυτή η διαδικασία να καθυστερήσει.
Προκειμένου, δε, το Υπουργείο να κάνει πιο ανώδυνο επικοινωνιακά το τσεκούρι που πρόκειται να πέσει στις περιουσίες των πολιτών, έρχεται να εμφανίσει ως παροχή ότι θα δώσει τη δυνατότητα για ένα μήνα (με την προοπτική να δοθεί ένας ακόμα) σε όσους πολίτες δεν έχουν ενδιαφερθεί για τις περιουσίες τους να το κάνουν τώρα και να ελεγχθούν.
Με άλλα λόγια το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κοροϊδεύει τις κοινωνίες της Μυτιλήνης και της Γέρας κατάμουτρα, καθώς υπόσχεται ότι θα γίνει σε ένα μήνα αυτό που δεν κατάφερε να γίνει σε δύο χρόνια και το πιθανότερο είναι πως όσοι έχουν ήδη ελεγχθεί δεν θα έχουν την δυνατότητα όταν θα γίνουν οι αναρτήσεις να υποβάλουν εκ νέου ενστάσεις, καθώς υποτίθεται πως ο έλεγχος στα χωράφια τους έγινε μετά από ενστάσεις τυπικά!
Τα δεδομένα της Α’ φάσης
Η Α’ φάση του κτηματολογίου στη Λέσβο αφορά τις περιοχές Μυτιλήνης και Γέρας και περιλαμβάνει για διορθώσεις στη μεν Μυτιλήνη 5.411 δικαιώματα σε 165 κτηματολογικές ενότητες, στη δε Γέρα 5.076 δικαιώματα σε 137 κτηματολογικές ενότητες. Το Υπουργείο υπολογίζει ότι από το άθροισμα των δικαιωμάτων των δυο περιοχών περίπου τα μισά δεν έχουν διορθωθεί γιατί δεν ελέγχθηκαν λόγω μη εμφάνισης των ιδιοκτητών, αν και ένας αριθμός ιδιοκτητών έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν πάρει αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο υποστηρίζει ότι θα μπορέσουν μέσα σε ένα μήνα να τακτοποιηθούν την προσεχή άνοιξη και αυτό υποτίθεται πως θα γίνει, ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παράδοση του κτηματολογίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος επέρριψε ευθύνες γι’ αυτήν την κατάσταση και στον Δήμο και αυτό δεν αφορά την παρούσα μόνο Δημοτική Αρχή αλλά και τις προηγούμενες, Λέσβου και Μυτιλήνης προγενέστερα, καθώς όπως ανέφερε δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την τακτοποίηση των δικών τους περιουσιακών στοιχείων. Εκτιμάται μάλιστα πως άνω του 25% των δικαιωμάτων της δημοτικής περιουσίας δεν είναι καταχωρημένο σωστά στο κτηματολόγιο και αυτό έχει συμπαρασύρει και ιδιωτικά ακίνητα που συνορεύουν με ακίνητα του Δήμου σε Μυτιλήνη και Γέρα, καθώς ενώ ο Δήμος δεν ενδιαφέρθηκε μένουν και οι ιδιώτες ακάλυπτοι για τις δικές τους περιουσίες. Αυτό που περιγράφουμε μόλις τώρα είναι εξαιρετικά σοβαρό αν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τους αναγνώστες μας, αυτοδιοικητικούς και μη, ως προς το μέγεθος του προβλήματος!
Η Β’ φάση του κτηματολογίου
Στη Β’ φάση του κτηματολογίου ο Γολγοθάς τώρα ξεκινά καθώς πρόκειται για το έργο της κτηματογράφησης που αφορά το σύνολο της Λέσβου που καταχωρείται για πρώτη φορά στο κτηματολόγιο πλην των περιοχών Μυτιλήνης και Γέρας. Σε αυτή τη φάση του κτηματολογίου είναι δηλωμένο μόνο το 55%, δηλαδή το 45% δεν έχει δηλωθεί από κανέναν και προφανώς με την παράδοση του κτηματολογίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυτών των δικαιωμάτων θα καταχωρηθούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη.
Στο ερώτημα αν υπάρχουν κερδισμένοι σε όλη αυτή την ιστορία του κτηματολογίου η απάντηση είναι καταφατική. Κερδισμένοι βγαίνουν όλοι όσοι αγνόησαν τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων τους για ανέξοδες διορθώσεις του κτηματολογίου, και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη πληρώνοντας από την τσέπη τους αμοιβές μηχανικών και δικηγόρων και καταφέρνοντας να νομιμοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο τις περιουσίες τους. Με άλλα λόγια εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που παρότι είναι το θύμα του κτηματολογίου καθώς για το μεγάλο σκάνδαλο της σύνταξης σε Μυτιλήνη και Γέρα δεν τιμωρήθηκε κανείς και κλήθηκαν να το πληρώσουν από την τσέπη τους οι πολίτες, από αυτούς όσοι δεν εμπιστεύτηκαν το κράτος – που και στην περίπτωση του κτηματολογίου αποδεικνύεται αφερέγγυο – και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, μια και έστω και έτσι απέμπλεξαν τις περιουσίες τους από τα γρανάζια του κτηματολογίου έστω κι αν πλήρωσαν οικονομικό τίμημα διόλου ευκαταφρόνητο για επιδόσεις, αμοιβές δικηγόρων και μηχανικών. Δυστυχώς όμως δεν δικαιώθηκαν όλες αυτές οι περιπτώσεις καθώς έχουμε και απορρίψεις προσφυγών από τη δικαιοσύνη.
Όσοι εμπιστεύτηκαν το κράτος περιμένοντας δικαίωση απλά τώρα βρίσκονται μετέωροι! Η ακριβής εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει από τις αναρτήσεις μετά τις 21 Μαρτίου, ημερομηνία που προσδιορίζεται επακριβώς ότι θα γίνουν και από τις οποίες θα έχουμε μία εικόνα για το πόσοι θα έχουν διορθωμένα τα ακίνητά τους και πόσοι θα βρεθούν ακόμα πιο μπλεγμένοι.
Ο Στρατής Μανωλακέλλης
Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Στρατής Μανωλακέλλης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου για τον οποίο είπε ότι «έδειξε ενδιαφέρον ανοίγοντας πόρτες στην Αθήνα για να μπορέσουμε να εκθέσουμε τα ζητήματα του κτηματολογίου στον αρμόδιο Υφυπουργό». Σε ό,τι αφορά την ουσία των πραγμάτων ο κ. Μανωλακέλλης τόνισε ότι «γνωρίζετε πολύ καλά και μέσα από τα ρεπορτάζ της εφημερίδας σας ότι ως Τεχνικό Επιμελητήριο έχουμε ασχοληθεί εντατικά με το θέμα του κτηματολογίου, αναδεικνύοντας τα μεγάλα ζητήματα και προκαλώντας όλες τις εξελίξεις που έχουμε μέχρι τώρα.
Δυστυχώς το αίτημα της τοπικής κοινωνίας που εκφράσαμε για επανακτηματογράφηση, ώστε κατά κύριο λόγο να ενταχθούν και οι οικισμοί στα χωριά της Μυτιλήνης και της Γέρας όπου και εκεί υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από τα λάθη του κτηματολογίου και κακώς δεν προκηρύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια διορθώσεις και για αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό όπως μας είπε ο κ. Λιβάνιος λόγω της πίεσης του χρόνου για να παραδώσουν το κτηματολόγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω δε να θυμίσω ότι η προσπάθεια που κάναμε να συγκεντρώσουμε αιτήσεις για επανακτηματογράφηση είχε μεν ανταπόκριση, όχι όμως σε τέτοιο επίπεδο ώστε να πείσουμε το Υπουργείο. Θέλω να πω με άλλα λόγια και πρέπει αυτό να το παραδεχτούμε ότι δεν ενδιαφέρθηκαν όλοι οι θιγόμενοι πολίτες να μας βοηθήσουν με τη συμμετοχή τους και αυτό αποδυνάμωσε τη διεκδίκησή μας. Η δέσμευση την οποία λάβαμε από τον Υπουργό είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα κατά το διάστημα των αναρτήσεων για ένα μήνα περίπου από 21 Μαρτίου να υποβάλλουν ενστάσεις και να εξεταστούν, όπως τουλάχιστον ειπώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα, οι κάτοχοι δικαιωμάτων, τα ακίνητα των οποίων αν και συμπεριλαμβάνονται στις διορθώσεις δεν ελέγχθηκαν είτε γιατί δεν έδειξαν οι ίδιοι ενδιαφέρον και δεν επικοινώνησαν με τις εταιρείες που κάνουν τις διορθώσεις ή γιατί υπάρχουν άλλα προβλήματα, όπως η γειτνίαση με εκτάσεις που ανήκουν στην αυτοδιοίκηση», είπε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας ότι όσοι πολίτες δεν έχουν νομιμοποιήσει τις περιουσίες τους και δεν έχουν συμπεριληφθεί στις διορθώσεις μπορούν να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, αυτό όμως για κάθε ενδεχόμενο θα πρέπει να γίνει πριν την εκπνοή του 2022, δηλαδή όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση της Αθήνας συμμετείχαν και υπηρεσιακά στελέχη της Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση που έχουν χειριστεί την υπόθεση των διορθώσεων από την περίοδο του 2010.
ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ
Τραγωδία…
Έτσι όπως εξελίσσεται το θέμα του κτηματολογίου στην Λέσβο μόνο με τραγωδία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τόσο για την Α’ φάση σε Μυτιλήνη και Γέρα, όσο και για τη Β’ φάση στην υπόλοιπη Λέσβο. Λέει ο Υφυπουργός κ. Λιβάνιος ότι θα παραδώσει το 2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση το κτηματολόγιο. Αλήθεια, ποιο κτηματολόγιο θα παραδώσει; Ένα καταφανώς λανθασμένο κτηματολόγιο στη Μυτιλήνη και τη Γέρα με προβλήματα και στις θέσεις και στις διαστάσεις των ακινήτων και μέσα στα χωριά που δεν έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν διορθωθεί από κανέναν πέραν των κραυγαλέων λαθών στα αγροτεμάχια, δηλαδή στα εκτός σχεδίου; Ποιο κτηματολόγιο θα παραδώσει ο κ. Λιβάνιος στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν η Β’ φάση της κτηματογράφησης, που δεν έχει και πολύ καιρό που ολοκληρώθηκε, περιλαμβάνει μόνο το 55% των δικαιωμάτων στη Λέσβο; Αυτό το κτηματολόγιο θα παραδώσει ο Υπουργός;;;
Ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος το Σεπτέμβριο του 2011 ο Νίκος Σηφουνάκης είχε δρομολογήσει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις εξελίξεις γύρω από τα θέματα των διορθώσεων σε Μυτιλήνη και Γέρα. Ένα χρόνο αργότερα ο ίδιος χωρίς πια να έχει την ιδιότητα του Υπουργού κατέγραφε καθυστερήσεις επισκεπτόμενος την εταιρεία Κτηματολόγιο. Από τότε μεσολάβησαν 10 ολόκληρα χρόνια για να φτάσουμε σε ένα κτηματολόγιο-τραγωδία για τη Λέσβο, μία τραγωδία για την οποία έχουν μέγιστη ευθύνη οι Αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί φορείς του τόπου της τελευταίας δεκαετίας. Η Αυτοδιοίκηση γιατί δεν ενδιαφέρθηκε ούτε τα δικά της περιουσιακά στοιχεία να νομιμοποιήσει και αυτό είναι σκανδαλώδες γιατί τώρα τα χαρίζει, εκχωρεί την περιουσία των πολιτών στο κράτος, ενώ οι πολιτικοί φορείς γιατί δεν διασφάλισαν μαζί με την Αυτοδιοίκηση την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν επί Σηφουνάκη στο κτίριο της Νομαρχίας κατά γράμμα.
Όλοι ξέχασαν, είχαν άλλες δουλειές, δεν πρόλαβαν να ασχοληθούν, τους ενδιέφεραν άλλα, τώρα όμως ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα όσα έρχονται;