Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Σχεδόν 600 μαθητές με κορονοϊό στη Λέσβο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Καλύτερη η εικόνα στο νησί μας σε σχέση με τους μέσους όρους λοίμωξης μαθητών σε όλη την Ελλάδα

Αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα ήταν και πάλι τα νέα κρούσματα για μαθητές και μαθήτριες της Λέσβου, που δηλώθηκαν χθες στις αρμόδιες Διευθύνσεις, φτάνοντας τα 24 σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή σημαντικά μεγάλα είναι τα σύνολα των περιπτώσεων παιδιών που έχουν νοσήσει από κορονοϊό από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο ανοίγει – ξανά – η συζήτηση για το αν τα κρούσματα που εντοπίζονται εντός σχολικού περιβάλλοντος επηρεάζουν τη διάδοση του κορονοϊού και στον γενικό πληθυσμό, με δεδομένη τη χαλαρότητα που επιδεικνύει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο κλείσιμο σχολικών τμημάτων, όπου εμφανίζονται κρούσματα.

Όσον αφορά τη χθεσινή μέρα, στη Λέσβο είχαμε 24 νέες περιπτώσεις παιδιών που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Από αυτά τα 10 ήταν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα από 2 στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι και στο Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς και από 1 στο Νηπιαγωγείο Παπάδου και στα Δημοτικά Σχολεία Πλαγιάς, Παναγιούδας, Περάματος, 5ο και 2ο Μυτιλήνης, ενώ 14 ήταν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα 3 στο 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, από 2 στο 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και στο ΓΕΛ Παμφίλων και από 1 στο 3ο Γυμνάσιο, στο 5ο ΓΕΛ, στο 6ο Γυμνάσιο, στο 5ο Γυμνάσιο και στο 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, στο Γυμνάσιο Γέρας και στο ΕΝΕΕΓΥΛ Λέσβου. 

 

Τα σύνολα

Από τα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, όταν μας «χτύπησε» το νέο μεγάλο κύμα της πανδημίας το οποίο δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την εκπαιδευτική κοινότητα, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε μαθητές και μαθήτριες της Λέσβου είναι 582, από τα οποία 279 σε σύνολο 5.922 παιδιών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 303 σε σύνολο 5.696 παιδιών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πρέπει να σημειώσουμε πως στα κρούσματα αυτά δεν έχουμε συμπεριλάβει αυτά που μεμονωμένα εμφανίζονταν από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, οπότε στην πραγματικότητα το σύνολο των παιδιών που έχουν νοσήσει από κορονοϊό στη Λέσβο αγγίζει – αν δεν ξεπερνάει κιόλας – τα 600, κάτι που μεταφράζεται σε ένα σχεδόν 5% των μαθητών και μαθητριών του νησιού.

Όλο αυτό το διάστημα με βάση τα πρωτόκολλα που ακολουθεί φέτος το Υπουργείο Παιδείας, έχουν κλείσει μόλις 5 σχολικά τμήματα στη Λέσβο. Και πάλι, όμως, πρόκειται για τμήματα ολιγομελή όπου ακόμη και με λίγα κρούσματα «έπιασαν» το όριο του 50%+1 κρουσμάτων σε μαθητές τους, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσουν. Την ίδια στιγμή έμεναν ανοιχτά τμήματα σε σχολεία με σαφώς περισσότερα κρούσματα σε περιοχές, όπου ήταν πασιφανές πως ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

 

Η μεγάλη εικόνα

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται, σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν νοσήσει 101.000 παιδιά κάτω των 17 ετών, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 8% των μαθητών της χώρας. Στη Λέσβο, επομένως, είμαστε κάπως καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν παύει όμως η γενική εικόνα να μην είναι καλή. Και αυτό γιατί μπορεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να υποστηρίζει πως τα σχολεία δεν συμβάλλουν σημαντικά στην διάδοση του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, την ίδια στιγμή όμως η αξιολόγηση των δεδομένων των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα δείχνει μια γενικότερη πτώση συνολικά, η οποία όμως αν εξετάσουμε τα δεδομένα ανά ηλικιακή ομάδα είναι χαμηλότερη για τα παιδιά. Ή πιο απλά, είναι λιγότερα πλέον τα νέα κρούσματα στα παιδιά, αλλά όχι τόσο όσο στους ενήλικες.

Επισημαίνεται από τους ειδικούς, όμως, ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας επικρατεί η ενδοοικογενειακή διασπορά, οπότε το φορτίο από την οικογένεια και την κοινότητα μεταφέρεται στο σχολείο και αντίστροφα. Επομένως, τα σχολεία με τους ελλιπείς ελέγχους και τις μικρές γεμάτες μαθητές τάξεις λειτουργούν υπέρ της μετάδοσης του ιού, προκαλώντας ένα φαύλο κύκλο.

Μένει να δούμε πώς θα επηρεαστεί η κατάσταση από τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι οποίες για τα σχολεία ξεκινούν την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ενώ θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου του 2022. Πρόκειται για 18 μέρες που μπορούν να δώσουν μια επιδημιολογική ανάσα στην εκπαιδευτική κοινότητα, που ίσως θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη αν τα σχολεία έκλειναν 2-3 μέρες νωρίτερα, σενάριο όμως που είχε αποκλείσει κατηγορηματικά το Υπουργείο.

 

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις