Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Άσφαλτος σε Καλό Λιμάνι – Γαβαθά

Δύο προτάσεις για την βελτίωση – ασφαλτόστρωση του δρόμου Καλό Λιμάνι – Αρχαία Άντισσα – Γαβαθάς, καθώς και για την δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής στην περιοχή του Σκαλοχωρίου, κατέθεσε χθες ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη.

Με αφορμή το γεγονός ότι στην περιοχή της Αρχαίας Άντισσας βρίσκεται σε εξέλιξη η ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του Ομβριόκαστρου – Κάστρου Αγίων Θεοδώρων, την οποία είχε χρηματοδοτήσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, το 2018, με πόρους του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος αναφέρει ότι «πρόκειται για μια σπουδαία προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, η οποία φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Τα εντυπωσιακά ευρήματα των ανασκαφών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην ανάδειξη του μνημείου ως ένα από τα σημαντικότερα που διαθέτει το νησί μας και θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια πόλο έλξης κατοίκων και επισκεπτών».

Με βάση τα παραπάνω – όπως τονίζει ο ίδιος – είναι επιβεβλημένο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, να προχωρήσει στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου της βελτίωσης – ασφαλτόστρωσης της οδού από Καλό Λιμάνι έως Αρχαία Άντισσα και Γαβαθά, η οποία είναι μέχρι σήμερα χωματόδρομος και επιπλέον παρουσιάζει σε κάποια σημεία υψηλή επικινδυνότητα. «Το έργο αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, η οποία είναι μια από τις ομορφότερες, αλλά ανεξερεύνητες μέχρι σήμερα περιοχές του νησιού μας», σημειώνει ο Θ. Βαλσαμίδης και συνεχίζει αναφέροντας: «Ένα έργο που μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Άντισσας, είναι κατά τη γνώμη μου η δημιουργία Αρχαιολογικής Συλλογής στην περιοχή του Σκαλοχωρίου, που θα στεγάσει τα σημαντικά ευρήματα που κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή ή έρχονται στο φως από την ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και σύγχρονα μέσα που θα παρουσιάζουν στον επισκέπτη την πλούσια ιστορία της περιοχής». 

Μια πρόταση είναι να στεγαστεί η προτεινόμενη Αρχαιολογική Συλλογή σε δημοτικό ακίνητο που προοριζόταν για Πολιτιστικό Κέντρο και παραμένει εδώ και χρόνια ημιτελές. «Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Τοπική Κοινότητα Σκαλοχωρίου μπορεί να σχεδιαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δρομολογηθεί και το έργο αυτό», καταλήγει ο Θ. Βαλσαμίδης, ζητώντας να περιληφθούν τα παραπάνω έργα στο υπό κατάρτιση Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το 2022.