Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Αξιολογείται το Γεωπάρκο Λέσβου

Σε διαδικασία… ανανέωσης της αναγνώρισής της ως «Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO» πρόκειται να βρεθεί η Λέσβος από τις 10 έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της UNESCO θα επισκεφτεί το νησί μας με σκοπό την αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου. Η συγκεκριμένη διάκριση ισχύει για τέσσερα χρόνια, με την προηγούμενη αξιολόγηση να πραγματοποιείται με επιτυχία το 2016 και την επόμενη να γίνεται καθυστερημένα τις επόμενες ημέρες λόγω της μετάθεσής της, εξαιτίας της πανδημίας.

Η ένταξη του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά  στις 20 Σεπτεμβρίου 2012, μετά από απόφαση του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO και σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για τη δημιουργία και λειτουργία του «ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ».

Προκειμένου να διατηρηθεί η διάκριση, η Λέσβος θα επαναξιολογηθεί από Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της UNESCO, η οποία θα υλοποιήσει επιτόπια επίσκεψη στο Γεωπάρκο Λέσβου. Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελείται από τον Δρ. Kupetz Manfred, Διευθυντή του Γεωπάρκου Muskauer Faltenbogen που βρίσκεται στην Γερμανία και την Πολωνία και αξιολογητή της UNESCO και τον Δρ. Legal Stephane, Υπεύθυνο Γεωεπιστήμονα του Γεωπάρκου Luberon της Γαλλίας και αξιολογητή της UNESCO.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου προετοίμασε το φάκελο αξιολόγησης του ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΛΕΣΒΟΥ του οποίου οι βασικοί άξονες περιλαμβάνουν στοιχεία για τα επισκέψιμα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου στα οποία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και τουριστικές δράσεις και λειτουργούν με προδιαγραφές ποιότητας, σύμφωνα με την UNESCO, τα επισκέψιμα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία, στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος (προστατευόμενες περιοχές, χλωρίδα, πανίδα, οικότοποι, κλπ.), τις υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού, τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την τοπική ανάπτυξη και τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την ενημέρωση του κοινού, τη διαχείριση και προβολή.

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης θα ληφθεί υπόψη και η συνολική πρόοδος του Γεωπάρκου Λέσβου στους ανωτέρω τομείς κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2016 – 2021. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εργάστηκε συστηματικά και με μεθοδικότητα για τη λειτουργία του Γεωπάρκου Λέσβου και κατάφερε στο χρονικό αυτό διάστημα να υλοποιήσει βασικές δράσεις, αλλά και να βελτιώσει προβλήματα που είχαν αναγνωριστεί κατά την αξιολόγηση του 2016.

Οι αξιολογητές της UNESCO πρόκειται να εξετάσουν τα στοιχεία του Γεωπάρκου Λέσβου, θα έχουν συναντήσεις με τοπικές αρχές και φορείς και θα επισκεφθούν αρχαιολογικά, πολιτιστικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης θα πραγματοποιήσουν ειδικές υπαίθριες επισκέψεις σε όλη τη Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα θα επισκεφτούν την Αγία Παρασκευή, τα Βατερά, την Καλλονή, το Μεσότοπο, το Μόλυβο, τη Μυτιλήνη, τον Παπάδο, την Πέτρα, το Πλωμάρι, τον Πολιχνίτο και το Σίγρι.

«Η αίτηση επαναξιολόγησης αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εφόσον στηρίζεται στην κοινή προσπάθεια όλων των φορέων και στην ανάπτυξη συνεργειών», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.