Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Αυστηρότερα τα μέτρα στους κλειστούς χώρους

Αρκετά πιο αυστηρά γίνονται από την άλλη εβδομάδα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, με τα νέα μέτρα να τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα. Οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο πρακτικά έχουν πρόσβαση παντού, οι μη εμβολιασμένοι όμως είτε θα βρίσκουν κλειστές πόρτες, είτε θα πρέπει να εισέρχονται σε εσωτερικούς χώρους με την προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος τεστ, ανάλογα με το τι χώρος είναι αυτός.

Πιο συγκεκριμένα, οι κλειστοί χώροι εστίασης θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ σε θέατρα και κινηματογράφους, αλλά και σε κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία θα μπορούν να μπαίνουν και ανεμβολίαστοι με rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν. Ειδικά για θέατρα ή σινεμά, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν αν θα λειτουργούν ως αμιγείς (με 100% χωρητικότητα) ή μικτές.  

Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει εάν οι εργαζόμενοί του έχουν εμβολιαστεί, ενώ σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Επιπλέον, από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, καθώς στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι και όχι οι ανεμβολίαστοι. Όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα, για τους ανεμβολίαστους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test (θα διατίθενται δωρεάν) την εβδομάδα, ενώ για τους φοιτητές το εργαστηριακό τεστ επίσης δύο φορές την εβδομάδα, αλλά με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή.

 

Δικαστήρια

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν και για την είσοδο στα Δικαστήρια Μυτιλήνης από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, όλοι όσοι εισέρχονται στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, θα πρέπει να φέρουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αρνητικό αποτέλεσμα rapid test (ο ακριβής χρόνος πραγματοποίησης του τεστ θα ανακοινωθεί σήμερα). Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, ο έλεγχος των σχετικών εγγράφων θα πραγματοποιείται από προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας security, και θα αφορά όλους όσους εισέρχονται στο κτίριο.