Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αυτοσυγκράτηση και ευελιξία στα φάρμακα ζήτησε ο Βαλτάς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Κρίνοντας θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, φρόντισε χθες να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε κάθε εμπλεκόμενο, επισημαίνοντας ότι οι νομικοί σύμβουλοι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συγκεντρώνουν στοιχεία και ο ίδιος είναι διατεθειμένος να φτάσει μέχρι την Εισαγγελία Αθηνών (για όλη την Ελλάδα) ζητώντας την παρέμβαση της δικαιοσύνης για το θέμα των ελλείψεων. 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Βαλτάς πλαισιωμένος από τον Αντιπρόεδρο της διοίκησης Βασίλη Λαμπούση και τον Γραμματέα Ναταλέ Πέζερ-Θεοφανόπουλο παρουσία του Προέδρου της Συνεταιριστικής Φαρμακαποθήκης (ΣΥΦΑΛ), Βασίλη Καμίνη, αναφέρθηκε στα ζητήματα των ελλείψεων, επισημαίνοντας ότι οι φαρμακαποθήκες κερδίζουν από το κάθε φάρμακο 4,7%  διαθέτοντάς το στην Ελλάδα, όταν όμως αυτό το εξάγουν με άλλες τιμές στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε χώρες που υπάρχουν ελλείψεις, τότε μπορεί να κερδίσουν από 50% έως 200%! Συνήθως αυτό, όπως τόνισε ο κ. Βαλτάς, γίνεται από ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και όχι από συνεταιριστικές, όπως η ΣΥΦΑΛ, για την οποία έγινε ένθερμη αναφορά δεδομένου ότι στη Λέσβο η Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη καταφέρνει να περιορίζει τις ελλείψεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα όπου τα προβλήματα είναι μεγάλα.

«Οι φαρμακαποθήκες κανονικά θα πρέπει να έχουν αποθέματα για τρεις μήνες ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τα φαρμακεία στη χώρα μας, όμως τα αποθέματα οριακά φτάνουν για την κάλυψη ενός δεκαήμερου. Τα φάρμακα εξάγονται και μόνο την περίοδο πριν το καλοκαίρι που είχε γίνει απαγόρευση εξαγωγών σε 200 φάρμακα είχε βελτιωθεί η κατάσταση. Ενώ και τώρα τα μέτρα στα οποία προχώρησε το Υπουργείο Υγείας αφήνουν ικανοποιημένους τους φαρμακοποιούς», είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Επίσης ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε και στο θέμα των τιμών σημειώνοντας ότι απαιτείται εξορθολογισμός στο κρατικό κοστολόγιο και έσπευσε να εξηγήσει ότι σήμερα που σε κάποια φάρμακα οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και αυτά εξάγονται με συνέπεια να υπάρχει έλλειψη, τα αναζητά το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών της χώρας μας και τα πληρώνει πολλαπλάσια για να τα φέρει από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος ανέφερε σκευάσματα που κοστολογεί η χώρα μας από 1,5 έως 3,95 ευρώ και βρίσκονται σε έλλειψη και για να τα φέρει το ΙΦΕΤ στην Ελλάδα πληρώνει από 9 μέχρι 30 ευρώ ανάλογα με την ετικέτα.

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της χώρας τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα τροφοδοτούνται καθώς η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες τιμές τέσσερις και πέντε φορές κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Ρουμανία, με συνέπεια αυτό να γυρίζει μπούμερανγκ μια και ελλείψεις υπάρχουν και πανάκριβα πληρώνονται τα ίδια σκευάσματα για να εισάγονται στην Ελλάδα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε σε άλλα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη λόγω της μαζικής κατανάλωσης τώρα το χειμώνα με τις ιώσεις και μαζικών προμηθειών από πολίτες για να έχουν, αλλά και από την επιμονή γιατρών να συνταγογραφούν συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ μπορούν οι ανάγκες των ασθενών από κρυολογήματα και άλλα προβλήματα αυτής της περιόδου να καλυφθούν με άλλα σκευάσματα. 

«Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή γιατί θα πρέπει να πάρει κάποιος Depon, ενώ μπορεί με το Panadol και με άλλα σκευάσματα να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς μιλάμε για την ίδια δραστική ουσία», είπε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών, καλώντας τους πολίτες να συνεργαστούν δείχνοντας αυτοσυγκράτηση και ευελιξία στις επιλογές τους, από τη στιγμή που πολλά διαφορετικά σκευάσματα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, όπως επίσης και τους γιατρούς σε συνεργασία και κατανόηση του προβλήματος που υπάρχει αυτή την περίοδο.

Αν και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σημείωσε ότι σε σχέση με ένα χρόνο πριν τα φάρμακα που βγάζουν στην αγορά οι φαρμακαποθήκες είναι μειωμένα κατά 30%, το πρόβλημα δηλαδή έχει βαθύνει από τις ελλείψεις, ο ίδιος φάνηκε αισιόδοξος ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας θα ομαλοποιηθεί σύντομα η αγορά, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που μπορεί να παράγει μαζικά γενόσημα και άλλα φάρμακα, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των εγχώριων αναγκών. Τόνισε μάλιστα ότι είναι σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας ότι διαθέτει μία εύρωστη φαρμακοβιομηχανία που μπορεί να κάνει πολλά στον τομέα του φαρμάκου. 

Τέλος, με την ευκαιρία της χθεσινής συνέντευξης, που είναι και η πρώτη που δίνει μετά την επανεκλογή του, ο κ. Βαλτάς κάλεσε τους πολίτες να απευθυνθούν μαζικά στα φαρμακεία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, καθώς όπως είπε, παρά την καμπάνια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τη γρίπη που ταλαιπωρεί τη χώρα μας μαζί με άλλες ιώσεις, όπως και για την επικινδυνότητα που υπάρχει για τις ομάδες υψηλού κινδύνου όταν προσβληθούν ταυτόχρονα από κορονοϊό και γρίπη αυτό το διάστημα, εντούτοις η προσέλευση των πολιτών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι κατώτερη των προσδοκιών.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img