Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, 2021

Αυξήσεις και στα δημοτικά τέλη;

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα λόγω της ακρίβειας και της νέας οικονομικής κρίσης που αναμένεται να προκαλέσει σε νοικοκυριά και δραστηριότητες. Ήδη, ορισμένοι Δήμοι της χώρας βλέπουν ως μονόδρομο την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, που όμως θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους πολίτες, όπως τονίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Το σοβαρό αυτό θέμα θα απασχολήσει και το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, όπου ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, με την ιδιότητα του Προέδρου της ΠΕΔ Β. Αιγαίου, θα ζητήσει να υπάρξει ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση για να μην υπάρξει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη.

 «Οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος συνεπάγονται δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις των Δήμων και εκ των πραγμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαρισμού, φωτισμού, στην ύδρευση και άρδευση, αν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη των Δήμων και των ΔΕΥΑ». Η διαπίστωση αυτή έγινε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κατά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε να διατυπωθεί επείγον αίτημα προς τα συναρμόδια Υπουργεία για να ενταχθούν και οι Δήμοι στο μηχανισμό στήριξης που δημιουργεί η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά.

Εισηγούμενος το θέμα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το βλέπουμε όλοι, θα το δούμε και πολύ σύντομα και στους λογαριασμούς, ότι τα δεδομένα φέτος δεν θα είναι εύκολα. Η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό το βάρος καλούνται να το σηκώσουν τα νοικοκυριά, καλούνται να το σηκώσουν όμως και οι Δήμοι. Και είναι δεδομένο ότι το κόστος του ρεύματος και του φυσικού αερίου, της ενέργειας γενικότερα, είναι το δεύτερο κέντρο κόστους των Δήμων μας μετά το προσωπικό. Δεν θα μπορούμε να σηκώσουμε με τα οικονομικά δεδομένα που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας, τέτοια κόστη ούτε εμείς, ούτε και οι ΔΕΥΑ. Ως εκ τούτου θεωρούμε αυτονόητο ότι στον μηχανισμό στήριξης που δημιουργείται για να στηριχθούν τα νοικοκυριά, θα πρέπει να μπει και η Αυτοδιοίκηση».

 

«Θα ληφθούν μέτρα»

Άμεση ήταν η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, στην πρόταση της ΚΕΔΕ, δηλώνοντας χθες ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, που θα επιβαρύνουν τον δημότη, από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια: «Εντός της επόμενης εβδομάδας ανακοινώνονται μέτρα για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Στόχος μας, η αύξηση του κόστους της ενέργειας να μην μετακυλισθεί στους πολίτες μέσα από τα δημοτικά τέλη».

Η πρώτη παρέμβαση – σύμφωνα με τον Υπουργό – σχετίζεται με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, οι οποίες πράγματι θα επιβαρυνθούν σημαντικά από την αύξηση στο κόστος ενέργειας. «Το κόστος ενέργειας για τις ΔΕΥΑ θα συγκρατηθεί και στόχος μας είναι να μην μετακυλισθεί στους πολίτες μέσα από τα δημοτικά τέλη. Είμαστε σε επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν – έπειτα από σχετική σύσκεψη – εντός της επόμενης εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα υπάρξει μία οριζόντια παρέμβαση για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, για όλη την Ελλάδα, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Είναι δεδομένο, δηλαδή, ότι θα παίρνουμε, συνεχώς, όποια μέτρα χρειάζονται, προκειμένου να τιθασεύσουμε τις αυξήσεις, οι οποίες είναι εισαγόμενες, έτσι ώστε να μην “στραγγαλίσουν” τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ανακοινώθηκαν, αρχικά, οριζόντια μέτρα για όλους τους καταναλωτές και, τώρα, ερχόμαστε να ανακουφίσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μην αυξηθούν από την “πίσω πόρτα” τα δημοτικά τέλη. Η μία παρέμβαση, λοιπόν, αφορά στο κόστος ενέργειας για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και η δεύτερη παρέμβαση σχετίζεται με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, που μπορεί να είναι – για παράδειγμα – μία προσωρινή μείωση στον ΦΠΑ, ή στο τιμολόγιο που πληρώνουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης για τα δημοτικά τέλη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στ. Πέτσας.