Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Χαμηλότερη από ποτέ η ζήτηση φοιτητικών κατοικιών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Στα 230 – 270 ευρώ τα ενοίκια των περισσότερων σπιτιών

Πιο χαμηλή από ποτέ είναι φέτος η ζήτηση για φοιτητικές κατοικίες στη Μυτιλήνη, έπειτα από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αισθητά χαμηλότερος αριθμός επιτυχόντων φοιτητών στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχουν την έδρα τους στη Λέσβο, έχει ως αποτέλεσμα μια αποθαρρυντική εικόνα στον μεσιτικό χώρο, για την οποία όμως επαγγελματίες της αγοράς έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό, όταν ήταν παραπάνω από εμφανές το πού θα οδηγούσε η εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, κατά παράδοξο λόγο οι τιμές των ενοικίων για τα δεδομένα της πόλης παραμένουν υψηλές, αν και χαμηλότερες σε σχέση με άλλα σημεία στην Ελλάδα.

«Κάθε χρόνο με την ανακοίνωση των βάσεων ξεκινούσαν αμέσως τα τηλέφωνα από γονείς για να βρουν σπίτι για τα παιδιά τους, που πέρασαν στη Μυτιλήνη. Φέτος δεν το έχουμε αυτό, η ζήτηση είναι πιο χαμηλά από ποτέ», αναφέρει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο μεσίτης Κώστας Αγιασωτέλης. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έρχεται ως αποτέλεσμα όχι μόνο του συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, αλλά και της εικόνας της Λέσβου ως «προσφυγονήσι», η οποία δυστυχώς δεν έχει αλλάξει. «Είναι αρκετοί οι γονείς από την υπόλοιπη Ελλάδα, που τηλεφωνούν και μας ρωτούν για την κατάσταση στην πόλη», τονίζει για το διάστημα, που προηγήθηκε της ανακοίνωσης των βάσεων.

Επιπλέον, ο κ. Αγιασωτέλης δίνει τη δική του οπτική για το ζήτημα της μείωσης του αριθμού των φοιτητών, που αναμένονται στη Μυτιλήνη το επόμενο διάστημα, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το πόσοι τελικά θα έρθουν στο νησί. «Οι υποψήφιοι που αποκλείστηκαν ήταν αυτοί, που ως επί το πλείστον έρχονταν τελικά στη Μυτιλήνη και εγγράφονταν στο Πανεπιστήμιο» σχολιάζει, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού εξέφραζε ήδη τους προβληματισμούς του για τα όσα έρχονταν. «Η αγορά κρατά μια αμυντική στάση αναμονής. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που διαβλέποντας πως τα διαμερίσματά τους δεν πρόκειται να νοικιαστούν, προτιμούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις εκτός νησιού. Ακόμη και επαγγελματίες του χώρου των ακινήτων φοβούνται το ρίσκο και προτιμούν να επενδύσουν σε άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα», είχε αναφέρει ο κ. Αγιασωτέλης.

 

Υψηλές τιμές

Ως παράδοξο μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο το γεγονός ότι η αγορά ακινήτων ως προς τις ενοικιάσεις κάθε άλλο παρά ακολουθεί τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Η μείωση του αριθμού των επιτυχόντων για φέτος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνεπάγεται μειωμένη ζήτηση για φοιτητικά διαμερίσματα. Την ίδια στιγμή, ένας μεγάλος αριθμός από διαμερίσματα που μέχρι φέτος το καλοκαίρι χρησιμοποιούνταν ως airbnb με βραχυπρόθεσμη μίσθωση από επισκέπτες, μεταξύ άλλων λόγω των «χαμηλών πτήσεων» στον τουρισμό, πλέον διατίθενται προς μακροπρόθεσμη μίσθωση από φοιτητές, κάτι που σημαίνει αύξηση της προσφοράς. Κι ενώ θα περιμέναμε ο συνδυασμός αυτός να οδηγεί σε μείωση στα ενοίκια κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει.

«Μιλάμε για το “λεσβιακό παράδοξο” μάλλον, όπου και εδώ ακολουθούμε τις αυξητικές τάσεις στα ενοίκια οι οποίες βέβαια παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα σχεδόν» υπογραμμίζει ο κ. Αγιασωτέλης, σημειώνοντας πως το φαινόμενο αυτό είναι ανεξήγητο. «Τα ενοίκια είναι υψηλά, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη, αλλά είναι χαμηλότερα από αυτά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» προσθέτει, διευκρινίζοντας πως το ενοίκιο των φοιτητικών κατοικιών κυμαίνεται από 230 έως 270 ευρώ. «Χαμηλότερα ενοίκια θα βρούμε σε όχι τόσο καλής ποιότητας σπίτια, ενώ υψηλότερα σε σπίτια τα οποία είναι καινούργια ή ανακαινισμένα», καταλήγει ο μεσίτης.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img