Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Χωρίς παρέλαση τη Δευτέρα

Χωρίς παρέλαση θα τιμηθεί η 109η επέτειος απελευθέρωσης της Μυτιλήνης από τους Τούρκους τη Δευτέρα, η οποία κατά τα άλλα θα εορταστεί με τη δέουσα λαμπρότητα παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, και του Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, που θα εκπροσωπήσει τη Βουλή. Ο Δήμος Μυτιλήνης έλαβε χθες την αναγκαία αυτή απόφαση θέλοντας στην παρούσα χρονική συγκυρία που “βράζει” ο κορονοϊός στον τόπο μας, να αποφευχθεί ένας ακόμα συνωστισμός. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 8η Νοεμβρίου θα περιοριστούν για τους επισήμους στην δοξολογία που θα τελεστεί το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό Μυτιλήνης και στη συνέχεια την κατάθεση στεφάνων, ενώ η προγραμματισμένη για το βράδυ εκδήλωση προς τιμήν των προσκεκλημένων από την Ύδρα θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 12:30 το μεσημέρι, όπου θα τιμηθούν στο Δημοτικό Θέατρο από τον Δήμαρχο κ. Κύτελη και τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσακύρη.

Το πρωί οι επίσημοι προσκεκλημένοι από την Ύδρα θα συνοδεύσουν μαζί με τους Αντιδημάρχους και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον Δήμαρχο κ. Κύτελη που θα είναι επικεφαλής πομπής, μεταφέροντας την ελληνική σημαία στο κάστρο της Μυτιλήνης από όπου και θα ηχήσουν οι κανονιοβολισμοί.

 

Με rapid test στους ναούς

Την ώρα που χθες τα φώτα της δημοσιότητας ήταν από το πρωί στραμμένα στον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ιάκωβο, για την προθεσμία μιας εβδομάδας στους ανεμβολίαστους ιερείς της Μητρόπολης Μυτιλήνης και την προειδοποίηση ότι αν δεν εμβολιαστούν θα τεθούν σε αργία άνευ αποδοχών μέχρι να εμβολιαστούν, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά το όλο θέμα κάνοντας ασφυκτικό το πλαίσιο. Πιο συγκεκριμένα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος, οι πιστοί για να προσέρχονται στους ναούς αν δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε Rapid test ή σε PCR (μοριακός έλεγχος). Με άλλα λόγια θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με το αποτέλεσμα του ελέγχου.

Η Εκκλησία παίρνει πάνω της το θέμα των ελέγχων όσων πιστών είναι ανεμβολίαστοι κατόπιν συνεννόησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αξίζει να τονιστεί ότι ο ρόλος του μακαριότατου στην προσέλκυση των πιστών στα κέντρα εμβολιασμού ώστε να κάνουν το εμβόλιο θωρακίζοντας την υγεία και κάποιοι από αυτούς σώζοντας τις ζωές τους είναι σημαντικός, καθώς από τους προηγούμενους μήνες με εγκύκλιο στους ναούς τους καλούσαν να κάνουν το εμβόλιο.

Στη νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας», στέλνοντας μήνυμα σε όσους πιστούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να προσέρχονται στους ιερούς ναούς αφότου έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή PCR).

Προτρέπει παράλληλα εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν. Τονίζει επίσης την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ. να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή PCR). 

Ο έλεγχος των τεστ θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε για τη Λέσβο 84 κρούσματα του κορονοϊού σε σύνολο νέο ρεκόρ 6.808 κρουσμάτων για την επικράτεια. 

Τιτάνιο αγώνα δίνουν καθημερινά στη Λέσβο τα στελέχη των κλιμακίων του ΕΟΔΥ κάνοντας τεστ σε πολίτες, χωριό με χωριό, για να απομονώνουν θετικά περιστατικά. Χθες το κλιμάκιο βρέθηκε στην περιοχή του Μανταμάδου όπου σε 42 συνολικά τεστ που έγιναν δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό.

 

Άλλος ένας νεκρός

Άλλος ένας νεκρός από τον κορονοϊό καταγράφηκε χθες στην Εντατική του νοσοκομείου Μυτιλήνης. Πρόκειται για έναν άνδρα άνω των 80 ετών, ο οργανισμός του οποίου δεν άντεξε τις επιπλοκές από τη νόσο. Μετά το θάνατο αυτού του ανθρώπου στην Εντατική συνεχίζουν να νοσηλεύονται δύο ασθενείς, ενώ 8 άτομα σε θαλάμους απομόνωσης.  

Εντύπωση προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση εμβολίων που καταγράφει το Βοστάνειο τις τελευταίες ημέρες και αυτό είναι θετικό, καθώς φαίνεται ότι αρκετοί πολίτες σπεύδουν να εμβολιαστούν θέλοντας να γλιτώσουν τα χειρότερα εν όψει της χειμερινής περιόδου, σε σημείο ώστε η ζήτηση των εμβολίων να έχει σχεδόν διπλασιαστεί.