Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Χωρίς Πολιτική Αγωγή η μεγάλη δίκη της Συνεταιριστικής

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Η μεγάλη δίκη με τους περίπου 45 κατηγορούμενους για όλες τις υποθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας ξεκίνησε ουσιαστικά χθες κατά τη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την εξέταση ενός μάρτυρα, η παρουσία του οποίου δεν έχει βαρύνουσα σημασία για τις υποθέσεις, προέκυψε όμως μία σημαντική εξέλιξη καθώς το δικαστήριο απέβαλε την Πολιτική Αγωγή λόγω τυπικού ζητήματος, γεγονός που δείχνει πως η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα Παρασκευή, δεύτερη μέρα, χωρίς παράσταση Πολιτικής Αγωγής.

Η παραπάνω εξέλιξη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία φτάνει στο ακροατήριο μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από την έρευνα που έκαναν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, προκαλώντας μεγάλη έκπληξη το καλοκαίρι του 2017 στην τοπική κοινωνία όταν είχαμε ακόμα και προφυλακίσεις κατηγορουμένων, εκτός από την επιβολή περιοριστικών όρων.  Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλέγμα υποθέσεων δανειοδοτήσεων και χειρισμού σε επιτόκια δανείων, συμπεριλαμβανομένων και περιπτώσεων δανειοδοτήσεων της τάξης των 15.000  ευρώ, όπου ελέγχεται το επιτόκιο με το οποίο έγιναν αυτές οι χορηγήσεις. Ταυτόχρονα στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμέτωποι με κακουργηματικές κατηγορίες βρίσκονται και εγγυητές σε δανειολήπτες, αλλά ακόμα και δανειολήπτες που αποδεδειγμένα έχουν εκχωρήσει ό,τι είχαν και δεν είχαν στην τράπεζα για την εξόφληση των δανείων τους. 

Με τον αριθμό 45 περίπου κατηγορουμένων και 9 μαρτύρων, αν θα καταθέσουν όλοι και τις διακοπές των συνεδριάσεων που αναμένεται να μεσολαβήσουν λόγω του όγκου της δικογραφίας,  η εκδίκαση όλων αυτών των υποθέσεων στη συγκεκριμένη δίκη θα πάρει χρόνο. Έτσι κι αλλιώς οι διοικήσεις και οι εμπλεκόμενοι με τα δάνεια στη Συνεταιριστική Τράπεζα είναι στη χώρα μας οι μόνες περιπτώσεις κατηγορουμένων που κάθονται στο εδώλιο, καθώς έχουν απαλλαγεί με ρυθμίσεις τραπεζικά στελέχη μεγάλων τραπεζών που βαρύνονται για σοβαρές υποθέσεις. Σε αντίθεση με τους διοικούντες τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου-Λήμνου διαχρονικά να βρίσκονται όλοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου ακόμα και στελέχη των τελευταίων διοικήσεων, ουσιαστικά δεν είχαν καμία εμπλοκή με τα λεγόμενα μεγάλα σκάνδαλα της τράπεζας, αλλά ήταν εκείνοι που δρομολόγησαν ενέργειες για την είσπραξη κόκκινων δανείων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως ανάμεσα στους κατηγορούμενους ακόμα και των πολύκροτων υποθέσεων που κλόνισαν τη Συνεταιριστική Τράπεζα είναι και οι διοικούντες που αποκάλυψαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 τους λανθασμένους χειρισμούς που οδήγησαν στο αδιέξοδο τη Συνεταιριστική, με συνέπεια να χάσει σημαντικό κομμάτι από τα κεφάλαιά της για τις δύο πρώτες μεγάλες υποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη βρίσκεται στο Εφετείο και για τη δεύτερη θα έχουμε πρωτόδικη απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα. 

Φαίνεται, λοιπόν, ότι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες είναι ακόμα και όσοι συνεργάστηκαν με την Τράπεζα της Ελλάδος και της «άνοιξαν τα μάτια» από τη διοίκηση της Συνεταιριστικής οδηγώντας ουσιαστικά την τοπική τράπεζα να μηνύσει τον εαυτό της, για να βρίσκονται τώρα και οι ίδιοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου!!

Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του Ιδρύματος δεν βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στη ζωή, όπως και άλλα στελέχη της διοίκησης που έχουν πεθάνει. Ανάμεσα, δε, στους κατηγορούμενους – πρώην μέλη της διοίκησης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, διευθυντές που έχουν φύγει από τη ζωή και ένα κεντρικό πρόσωπο στη διεύθυνση της Τράπεζας που είναι προχωρημένης ηλικίας αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας και υπ’ αυτήν την έννοια, η όποια καταδίκη σε βάρος του ενδεχομένως στις μέρες μας να μην έχει κανένα νόημα.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις