«Χρωματιστές ιστορίες» στο Σίγρι και την Αγία Παρασκευή

Η παράσταση που με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), έκανε την πρεμιέρα της πέρυσι τον Ιούλιο στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, πριν συνεχίσει με μεγάλη επιτυχία τις παραστάσεις της στην Αθήνα την σεζόν που πέρασε, επιστρέφει ξανά για δύο μοναδικές παραστάσεις στον γενέθλιο τόπο του συγγραφέα. 

Την 1η Αυγούστου στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας του ΠΙΟΠ στην Αγ. Παρασκευή και στις 2 Αυγούστου σε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Αθλητισμού & Τουρισμού Νήσου Λέσβου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο αμφιθέατρο στο  Σίγρι. Η είσοδος και στις δύο παραστάσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πρόκειται για έναν ύμνο στην φύση, στην δημιουργία και στην ζωή. Τέσσερα διηγήματα του Μυριβήλη που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της σκηνής. Τέσσερις μικρές ιστορίες  από τα «Χρωματιστά βιβλία», τα οποία εκδόθηκαν σε διαφορετικές στιγμές της συγγραφικής ζωής του. Το πράσινο βιβλίο (1935), Το γαλάζιο βιβλίο (1939), Το κόκκινο βιβλίο (1952) και Το βυσσινί βιβλίο (1959). Κάθε ιστορία αντιστοιχεί σε ένα χρώμα, κι όλες μαζί ενώνονται κάτω από την σκέπη ενός δομικού για την φιλοσοφία του συγγραφέα. Κι αυτό δεν είναι άλλο απ’ το «Το τραγούδι της γης». 

Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίστηκε ως το ευαγγέλιό του. Είναι ο πυρήνας στην ουσία, μέσα από τον οποίο ξεπηδούν αυτά τα διηγήματα, τα οποία αποκαλύπτουν έναν άγνωστο, διαφορετικό Μυριβήλη, το ίδιο ανθρώπινο και συνταρακτικό, που κινείται συγγραφικά μέσα σ’ ένα ευρύτερο φάσμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Έναν Μυριβήλη σύγχρονο, με χιούμορ, με συγκίνηση και με απέραντο σεβασμό, ακόμα και στην μικρότερη μορφή ζωής που υπάρχει στην φύση. 

Η σκηνοθεσία – δραματουργική σύνθεση είναι του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου. Τα σκηνικά και τα κουστούμια της Κατερίνας Σαβράνη. Η μουσική της Χριστέλας Γκιζέλη, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη και οι φωτογραφίες του Ανδρέα Σιμόπουλου.

Ερμηνεύουν, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, η Ινώ Μενεγάκη και η Χριστέλα Γκιζέλη. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.