Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

“Χρυσή ευκαιρία” για τον βιολογικό της νότιας Μυτιλήνης

Την ύστατη προσπάθεια να εκτελεστεί ενιαία και ολοκληρωμένα το έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης καταβάλλει η ΔΕΥΑΛ, μετά από τις τελευταίες δεσμεύσεις του Μάκη Βορίδη για την άμεση δρομολόγηση των ώριμων έργων περιβάλλοντος. Ο δρόμος αυτός άνοιξε στην συνεδρίαση της ΕΔΕΥΑ που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Σέρρες, όπου ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης να καταθέσουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου τις προτάσεις τους για την υλοποίηση έργων, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ θα επιδιώξει με κάθε τρόπο την ένταξη του συγκεκριμένου έργου καθώς και των υπόλοιπων τμημάτων της Μυτιλήνης, ώστε να κλείσει οριστικά τον φάκελο του βιολογικού καθαρισμού που παραμένει ανοιχτός εδώ και δύο 10ετίες.

Όπως είναι γνωστό, πέρυσι δημοπρατήθηκε η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στη θέση Κουτσουκίδι με την χρηματοδότηση των 5 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλιστεί το 2019 από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Η καθυστέρηση στην έναρξη αυτού του έργου είναι μεγάλη εξαιτίας, αρχικά, της αποχής των μηχανικών από τους διαγωνισμούς και στη συνέχεια λόγω της μη συγκρότησης της αρμόδιας Επιτροπής. Εκτός όμως από αυτό το ζήτημα, εκκρεμεί η εξασφάλιση άλλων 9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να εκτελεστεί συνολικά το έργο της αποχέτευσης των οικισμών της νότιας πόλης με την κατασκευή και των δικτύων.

 

«Στοίχημα για όλους»

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, από την αρχή της θητείας του μέχρι σήμερα καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει την επιπρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία επίσημη δέσμευση από πλευράς των Υπουργείων. Τώρα, φαίνεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε προτεραιότητα τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, και γι’ αυτό υπάρχει έντονη κινητικότητα προκειμένου να υλοποιηθούν μέσω των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

«Εδώ και 2 χρόνια πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για να προχωρήσει ο βιολογικός καθαρισμός της νότιας πόλης ολοκληρωμένα και φαίνεται ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ικανοποιηθεί το αίτημά μας. Ο φάκελος είναι έτοιμος και θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα ξανά με την ελπίδα ότι θα έχουμε θετική ανταπόκριση. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων και είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουν τα δίκτυα μαζί με την Μονάδα που θα ανατεθεί πολύ σύντομα», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Γ. Φλώρος.

 

Οι οικισμοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός για την κατασκευή της ΜΕΛ είναι 3,5 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό έως τα 5 εκατ. θα διατεθεί για την κατασκευή τμήματος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού που θα περνάει από τους οικισμούς της Αγίας Μαρίνας, το Καγιάνι και το Πληγώνι, αφήνοντας εκτός, σε πρώτη φάση τη Βαρειά, την Κράτηγο, τη Βίγλα, τη Νεάπολη, το Ακρωτήρι και το Κουμκό. Η Μ.Ε.Λ. θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Αγριλιάς, αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς Λουτρά και σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με το σύστημα ενεργού ιλύος, με παρατεταμένο αερισμό, με ταυτόχρονη πλήρη σταθεροποίηση ιλύος, βιολογική επεξεργασία αζώτου και τριτοβάθμια επεξεργασία, ισοδύναμου πληθυσμού 9.500 κατοίκων για τα έργα της Α΄ φάσης (20ετία). Στην εργολαβία περιλαμβάνεται, επίσης, η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο. 

Η διάρκεια των εργασιών θα είναι 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Με πρόχειρους υπολογισμούς, εφόσον η σύμβαση υπογραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε θα μπορεί να ολοκληρωθεί (αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις) μέσα στο 2024.