Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Χτύπημα αγνώστων σε κοπάδι στα Μιστεγνά

Πρωτοφανές, ως προς την έκταση, είναι το χτύπημα που δέχτηκε κτηνοτρόφος στην περιοχή των Μιστεγνών από άγνωστα άτομα, μετρώντας μέχρι χθες την απώλεια 22 προβάτων, ενώ άλλα 30 περίπου ζώα του κοπαδιού του παρέμεναν στο έδαφος και παρακολουθούνται από κτηνίατρο, ενώ είναι άγνωστο αν θα καταφέρουν να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Το κοπάδι αριθμεί συνολικά 150 ζώα από τα οποία – όπως φαίνεται – τα 100 περίπου έμειναν ανεπηρέαστα.

Πρόκειται για τον κτηνοτρόφο Αντώνη Κόμλο, αδελφό του προέδρου του Συλλόγου Ανεξάρτητων Αγροτών και Κτηνοτρόφων Λέσβου, Θανάση Κόμλου, που δραστηριοποιούνται χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή με κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κόμλο δεν είχε διαφορές με κάποιο γείτονα, ούτε είχαν κάποιο λόγο διερχόμενοι κυνηγοί ή άλλα άτομα να προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια. 

Στην περιοχή κλήθηκε η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας και έγινε νεκροψία σε πρόβατο για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου. Σε μία πρώτη εκτίμηση εικάζεται ότι αυτά προέρχονται από τοξική ουσία, πιθανώς φυτοφάρμακο. Στο στομάχι του ζώου που έγινε η νεκροψία βρέθηκαν φρέσκο χορτάρι και καρποί ελιάς.

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο Αντώνης Κόμλος εξέφρασε την αγανάκτησή του δηλώνοντας ότι «έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά και μάλιστα αυτό συνέβη σε μία περίοδο που ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά για τη νέα γαλακτοκομική σεζόν προκειμένου να διαθέσουμε το γάλα και να μπορέσουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας. Μέχρι τώρα (σ.σ. χθες το μεσημέρι) έχουμε χάσει 22 ζωντανά και άλλα 30 είναι παράλυτα, πεσμένα στο έδαφος και το πιθανότερο είναι και αυτά να ψοφήσουν. Δεν έχω διαφορές με κανέναν στην περιοχή, δεν είχε κανένας λόγο να κάνει τέτοια ζημιά και προσπαθούμε και εμείς να εξηγήσουμε τι ακριβώς έχει συμβεί, καθώς και από τη νεκροψία που έκανε η Κτηνιατρική δεν προκύπτει ότι κατανάλωσαν κάποια άλλη τροφή τα ζώα μας», είπε ο κ. Κόμλος ο οποίος υπογράμμισε ότι τα πρόβατα βόσκουν εντός περιφραγμένης έκτασης την οποία εκμεταλλεύεται ο ίδιος και δεν ενοχλούσαν τους γείτονες.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανεξάρτητων Αγροτών και Κτηνοτρόφων Θανάσης Κόμλος, που είναι αδελφός του παθόντα, σημείωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες όπου κι αν γίνονται στην κτηνοτροφία της Λέσβου και οπουδήποτε αλλού στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τι έχει συμβεί. Η μόνη εκτίμηση που μπορώ να κάνω είναι ότι πιθανώς αυτή την περίοδο, καθώς κάποιοι ελαιοπαραγωγοί στρώνουν ελαιόδιχτα στα χωράφια τους, να έκαναν κάποια αψυχολόγητη ενέργεια θέλοντας περισσότερο να φοβίσουν τον αδελφό μου για να μαζέψει τα πρόβατα μην τυχόν και πατήσουν μέσα στα δίχτυα, αυτό όμως ίσως τους ξέφυγε μια και εδώ έτσι όπως πεθαίνουν τα ζώα, το ένα μετά το άλλο, θα αφανιστεί το μισό κοπάδι».

Μέχρι τώρα στη Λέσβο έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες μόνο μεμονωμένα περιστατικά είτε από καταδίωξη προβάτων από σκυλιά ή ενδεχομένως και από «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών, με μήλο της έριδος τις φόλες που μπαίνουν σε κτηνοτροφικές περιοχές. Ωστόσο η συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να διαφέρει αισθητά από τα μεμονωμένα περιστατικά που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς κτηνοτροφικές περιοχές της Λέσβου, ώστε και οι ίδιοι οι παθόντες να μην βρίσκουν λόγους να αποδώσουν τα αίτια.

Μέχρι χθες το μεσημέρι δεν υπήρχαν πληροφορίες αν έγινε ανάλυση στο νερό από το οποίο τροφοδοτούνταν το κοπάδι.