Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

«Δεν ρίξαμε την Αγιάσο για το Πλωμάρι και την Καλλονή»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ο ΓΑΛΗΝΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ “ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ” ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΙΑΣΟΥ

 

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού στο ρεπορτάζ των “Νέων της Λέσβου” (φύλλο Παρασκευής) για τη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Αγιάσου, προκειμένου να συντονίσουν την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος του χωριού. Στο ρεπορτάζ μας μεταφέραμε εκτιμήσεις κατοίκων της Αγιάσου, σύμφωνα με τους οποίους το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής ήταν “χλιαρό” για την αποτροπή της κατάργησης του Α.Τ. Αγιάσου σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε ο Δήμος για να διασώσει την συγχώνευση των Αστυνομικών Τμημάτων Καλλονής και Αγίας Παρασκευής, καθώς επίσης και για την αποτροπή της κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος Πλωμαρίου.

Με άλλα λόγια κάποιοι κάτοικοι του χωριού θεώρησαν ότι το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου βρέθηκε σε ρόλο Ιφιγένειας για να διασωθούν το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής (από τη συγχώνευση που προγραμματιζόταν με την Αγία Παρασκευή) και το Αστυνομικό Τμήμα Πλωμαρίου. Σημειώναμε μάλιστα πως στην πρώτη επιστολή του Δημάρχου προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αναφερόταν πουθενά η Αγιάσος!

 

Η απάντηση Γαληνού

 

Στην απάντησή του ο Δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός επισημαίνει ότι από πλευράς Δήμου υπήρξε απολύτως η ίση αντιμετώπιση όλων των περιοχών, οι Αστυνομικές υπηρεσίες των οποίων μπήκαν στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ενδεχόμενο κατάργησης ή συγχώνευσης.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο δήμαρχος:

«Στην από 9 Νοεμβρίου 2015 (Αρ. Πρωτ. 68980), επιστολή του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, προς τον αρμόδιο Υπουργό, την οποία και αναφέρετε στο δημοσίευμά σας, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ονομαστικά το Α.Τ. Αγιάσου, τονίζονται γενικότερα οι ανησυχίες  σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχαν ενδεχόμενες καταργήσεις ή υποβαθμίσεις Αστυνομικών Τμημάτων στη Λέσβο. Παράλληλα, έχει αποσταλεί από τις 11.08.2016 (Αρ. Πρωτ. 43555) επιστολή προς τη Γενική Αστ. Δ/νση Β. Αιγαίου, την εισαγγελία πρωτοδικείου Μυτιλήνης, την Εισαγγελία Εφετείου Αιγαίου, την Εισαγγελία Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Εφετείου Αθηνών αναφορικά με την επιτακτική ανάγκη της αστυνόμευσης της Αγιάσου, έπειτα από τα παράπονα των κατοίκων για την αύξηση της παραβατικότητας, και ζητώντας την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η ανωτέρω επιστολή κοινοποιήθηκε και στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Τόσκα. Επιπλέον, ο Δήμαρχος σε κάθε συνάντησή του με κυβερνητικούς παράγοντες, εξέφραζε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα την κάθετη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης ή υποβάθμισης Αστυνομικών Τμημάτων στη Λέσβο.

Επισημαίνουμε ότι, σε καμία περίπτωση δεν δόθηκε προτεραιότητα σε συγκεκριμένα Αστυνομικά Τμήματα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Ρητή και πάγια θέση του Δημάρχου, όπως τονίστηκε και στην πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η διατήρηση και ενίσχυση όλων των Αστυνομικών Τμημάτων της Λέσβου, και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, που συν τοις άλλοις, διαχειρίζεται μεγάλο μέρος της μεταναστευτικής κρίσης».

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

Τα “Νέα της Λέσβου” στο ρεπορτάζ τους την Παρασκευή για τη λαϊκή συνέλευση της Αγιάσου μετέφεραν εκτιμήσεις κατοίκων του χωριού, σύμφωνα με τους οποίους ο Δήμος εστίασε τη διεκδίκησή του στη διάσωση των Αστυνομικών Τμημάτων Καλλονής και Πλωμαρίου, ενώ το γεγονός της μη αναφοράς από τον κ. Γαληνό στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου κατά την πρώτη επιστολή που έστειλε στην Αθήνα ενώ είχε προταθεί και η κατάργηση της συγκεκριμένης αστυνομικής υπηρεσίας, οδήγησε τους δημότες σε συνειρμούς ότι το Α.Τ. Αγιάσου βρέθηκε σε ρόλο Ιφιγένειας. Με άλλα λόγια θυσιάστηκε για να γλιτώσουν το Πλωμάρι και η Καλλονή. Καθώς δε, τα γραπτά μένουν, σπεύδουμε να σημειώσουμε πως δεν ισχύει ο ισχυρισμός του κ. Γαληνού ότι στην επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στις 9 Νοεμβρίου του 2015 δεν αναφέρθηκε ονομαστικά το Α.Τ. Αγιάσου, αλλά τονίζονταν γενικότερα οι ανησυχίες  σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχαν ενδεχόμενες καταργήσεις ή υποβαθμίσεις Αστυνομικών Τμημάτων στη Λέσβο.

Από το έγγραφο του ίδιου του δημάρχου προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκύπτει ότι δεν ανέφερε γενικόλογα την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην αστυνόμευση από τις καταργήσεις αστυνομικών υπηρεσιών στη Λέσβο, αλλά αναφερόταν συγκεκριμένα στο Πλωμάρι και στην Καλλονή χωρίς να σημειώνεται από πλευράς του πουθενά η Αγιάσος! Ο δήμαρχος στο έγγραφό του με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2015 ανέφερε επί λέξει προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

«Στην ευρύτερη περιοχή Πλωμαρίου και Καλλονής, συγκεντρώνονται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες, ξένοι και ντόπιοι, με αποτέλεσμα να προκύπτουν και πολλά φλέγοντα θέματα αστυνόμευσης που απαιτούν την άμεση παρέμβαση των Αστυνομικών Αρχών», συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη αγροτική περιοχή που απαιτεί έγκαιρη αστυνόμευση για να αποτρέπονται περιπτώσεις φθορών της αγροτικής περιουσίας.

Επιπλέον έθετε και το ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων κλοπών και μικροδιαρρήξεων, για τα οποία εξέφραζε την εκτίμηση πως θα αυξηθούν αν καταργηθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Καλλονής και του Πλωμαρίου. Ο κ. Γαληνός μάλιστα τόνιζε πως από την κατάργηση των αστυνομικών υπηρεσιών σε Καλλονή και Πλωμάρι θα υποστεί πλήγμα το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των δύο αυτών περιοχών, οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα που θα διαταράξουν τις τοπικές κοινωνίες.

Με τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Δήμαρχος ζητούσε με επίσημο έγγραφό του τον περασμένο Νοέμβριο να μην καταργηθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες Καλλονής και Πλωμαρίου, ενώ η Αγιάσος δεν αναφερόταν πουθενά στην επιστολή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σε ό,τι μας αφορά, τα “Νέα της Λέσβου” στο ρεπορτάζ τους την Παρασκευή στο οποίο απαντά ο Δήμαρχος, σε καμία περίπτωση δεν αφαιρέθηκε από πλευράς μας ότι αυτό έγινε εσκεμμένα από τον κ. Γαληνό, καθώς ενδέχεται να οφειλόταν σε ελλιπή πληροφόρησή του (ανθρώπινο είναι κι αυτό)  ως προς τους μέχρι τότε σχεδιασμούς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη Λέσβο.

Ωστόσο το περιεχόμενο της επιστολής του φαίνεται πως το σημείωσαν κάποιοι δημότες της Αγιάσου,  οι οποίοι μιλούν τώρα για Ιφιγένεια όταν ενημερώθηκαν ότι δεν συγχωνεύεται η Καλλονή με το Αστυνομικό Τμήμα Αγίας Παρασκευής, ούτε καταργείται το Αστυνομικό Τμήμα Πλωμαρίου αλλά καταργείται μόνο το Α.Τ. Αγιάσου. Με άλλα λόγια φαίνεται πως η μόνη υπηρεσία που καταργείται από τη Λέσβο είναι μόνο αυτή της Αγιάσου. Και είναι προφανές ότι τέτοιοι συνειρμοί δεν θα γίνονταν από Αγιασώτες αν ξαφνικά η Καλλονή και το Πλωμάρι δεν βρίσκονταν εκτός σχεδιασμών καταργήσεων με μόνο θύμα την Αγιάσο.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης διαβεβαιώνει πλέον πως λόγω μεταναστευτικού εξαιρούνται συνολικά η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο από το σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων αστυνομικών υπηρεσιών, η κατάληξη είναι ευτυχής και για την Αγιάσο, οπότε το θέμα θεωρείται λήξαν.

 

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img