Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

«Δεν θα φτάσουμε στη Βάστρια», λέει ο Μουτζούρης

Σταθερός στις θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς και οι οποίες απηχούν τις σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, δήλωσε χθες από τη Χίο όπου βρίσκεται, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, προχωρώντας σε «διορθωτικές» διατυπώσεις για την κριτική του προς την Κυβέρνηση. Σε αυτές μάλιστα ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς πως δεν θεωρεί πως θα προχωρήσει το έργο δημιουργίας νέας δομής στην περιοχή της Βάστριας, σχολιάζοντας πως όλα δείχνουν πως το ΚΥΤ του Μαυροβουνίου λαμβάνει χαρακτηριστικά μόνιμης δομής και όχι προσωρινής, παρά τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του Υπουργείου.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, μαζί με τους Αντιπεριφερειάρχες στη Χίο θέλησε να κάνει σαφές πως όχι μόνο οι απόψεις και οι θέσεις του είναι σταθερές, όσον αφορά το μεταναστευτικό, αλλά επιπλέον πως η Περιφέρεια θα έχει τον πρώτο ρόλο σε αυτό και δεν εκχωρεί το δικαίωμα αποφάσεων σε τρίτους επ’ αυτού. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε την ικανοποίησή του από την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση από τον Μάρτιο του 2020, ωστόσο σε αντίθεση με την τοποθέτησή του κατά την συμμετοχή του στο φόρουμ Ολυμπία πριν από δύο εβδομάδες, διαχώρισε και την περίπτωση της Λέσβου συνολικά, αλλά και το ζήτημα της δημιουργίας δομών στο Βόρειο Αιγαίο.

Αναφέρθηκε σε τρεις άξονες πολιτικής από την πλευρά του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και ειδικότερα σε εκείνον της φύλαξης των συνόρων, στην αποσυμφόρηση και στη λειτουργία δομών στα νησιά. Όπως σημείωσε ο κ. Μουτζούρης, στoυς δύο πρώτους είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την εξέλιξη της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ για τον τρίτο διαχώρισε τη θέση του επισημαίνοντας πως εμμένει στην αντίθεσή του με την προοπτική νέων δομών, όπως ακριβώς αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, εκφράζοντας και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών. Ακόμη και στο ζήτημα της αποσυμφόρησης όμως, σχολίασε πως στη Λέσβο αν και υπάρχει σαφής μείωση του μεταναστευτικού πληθυσμού, η εικόνα είναι διαφορετική σε σχέση με τα άλλα νησιά, με περισσότερους των 3.000 μεταναστών να βρίσκονται εδώ, σημειώνοντας τη δέσμευση της Κυβέρνησης για σημαντικό αριθμό αναχωρήσεων έως τα Χριστούγεννα. 

«Εκφράζω το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον τοπικό λαό, όχι την Κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, διευκρινίζοντας πως είναι άλλες οι σημερινές συνθήκες και άλλες οι συνθήκες που επικρατούσαν τον Φεβρουάριο του 2020.

 

Μόνιμο το Μαυροβούνι;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, ωστόσο, το σχόλιο του Κώστα Μουτζούρη για την δημιουργία νέων δομών στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα σε ερώτηση για το αν εκείνος και η Περιφέρεια γενικότερα σταθούν απέναντι στην Κυβέρνηση όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες, ο Περιφερειάρχης σημείωσε την άποψή του ότι δεν θα φτάσουμε εκεί. Ειδικά για την περίπτωση του νησιού μας μάλιστα, σχολίασε πως στο ΚΥΤ του Μαυροβουνίου γίνονται εργασίες κόστους αρκετών εκατομμυρίων ευρών, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς πως ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης δομής φιλοξενίας μπορεί και να μην είναι τόσο προσωρινός, όπως υποστηρίζουν από την Κυβέρνηση. Κάτι, που όπως έχουμε σημειώσει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα, αποτελεί ανησυχία και της τοπικής κοινωνίας, που θεωρεί πως η δομή που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του πεδίου βολής του Καρά-Τεπέ μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας τον Σεπτέμβριο του 2020, είναι μάλλον μόνιμη παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Νότη Μηταράκη. Φόβοι, που έχουν να κάνουν και με την παγίωση της λειτουργίας δομής στην συγκεκριμένη περιοχή και με το ενδεχόμενο να υπάρξουν τελικά δύο δομές στη Λέσβο.

Προηγούμενο άρθροΗ ώρα των μέτρων
Επόμενο άρθρο88 νέα κρούσματα στη Λέσβο