Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

«Δεν θα μας ξεγελάσουν»


Κάθε άλλο παρά πειστικές ήταν οι εξηγήσεις που έδωσαν από τον στρατό σχετικά με την εκτέλεση εργασιών με χρήση μηχανημάτων και προσωπικού του στη Βάστρια, για τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και κατοίκους της Λέσβου, οι οποίοι παραμένουν σε ετοιμότητα, προκειμένου να μην επιτρέψουν να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας ελεγχόμενης δομής στην περιοχή. «Δεν θα μας ξεγελάσουν και δεν θα προχωρήσουν στα μουλωχτά. Είμαστε σε ετοιμότητα», σχολιάζει το μέλος της επιτροπής Νίκος Καρασάββας στα «ΝΕΑ της Λέσβου», ενώ την ίδια στιγμή κατηγορούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι ουσιαστικά ο Ελληνικός Στρατός κάνει εκδούλευση στην ανάδοχο εταιρεία, που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου, καθώς ελλείψει υπεργολάβων και μηχανημάτων αναλαμβάνει να ανοίξει τον δρόμο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για τη δημιουργία της φαραωνικής δομής της Λέσβου.

Θυμίζουμε, πως όπως είχαμε άμεσα αναδείξει και αναφέρει και στο χθεσινό πρωτοσέλιδό μας, το μεσημέρι της Δευτέρας μαθεύτηκε πως ερπυστριοφόρα μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού βρίσκονταν στην περιοχή της Βάστριας πραγματοποιώντας εργασίες. Η κινητοποίηση που προκλήθηκε είχε σαν αποτέλεσμα να τα… μαζέψουν άρον-άρον, ενώ είχαν προλάβει να ανοίξουν ένα δρόμο μήκους λίγων δεκάδων μέτρων. Είχαν προλάβει όμως να «δοκιμάσουν» και τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας, καθώς η αντίδραση ήταν άμεση και οι εργασίες διακόπηκαν έστω προσωρινά. 

«Ποιος έδωσε την εντολή να μεταβεί μηχάνημα του Ε.Σ. στην Βάστρια; Έχει ενημερώσει ο κ. διοικητής τη φυσική ηγεσία του Ε.Σ. γι’ αυτό; Ο πολιτικός προϊστάμενος των Ε.Δ., Υπουργός Εθνικής Άμυνας, γνωρίζει για την υπεργολαβία; Το σημερινό έργο θα τιμολογηθεί στο πλαίσιο του πακέτου των 96 εκατομμυρίων ευρώ; Έχει δικαίωμα ο Ε.Σ. να κάνει εκδούλευση σε ιδιώτες χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα που χρηματοδοτεί ο ελληνικός λαός και προορίζονται να καλύψουν ανάγκες ασφάλειας και άμυνας; Αν κατά την διάρκεια αυτής της παράνομης δραστηριότητας βρίσκονταν απέναντι στο μηχάνημα πολίτες που διαμαρτύρονται για την κατασκευή της υπερδομής τι θα γινόταν στρατηγέ; Ποιο είναι το κίνητρό σας όταν, μη έχοντας θεσμικό προς τούτο ρόλο, στρέφεστε ενάντια στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και προκαλείται το αίσθημα δικαίου του λεσβιακού λαού;», είναι τα ερωτήματα που έθεσε σε σκληρή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που κάνει λόγο για βρόμικο ρόλο του Ε.Σ. και της 98 ΑΔΤΕ. 

«Μας προκαλεί θλίψη εμάς τους ακρίτες να βλέπουμε τους ηγέτες που μπορεί κάποτε να χρειαστεί να ακολουθήσουμε στη μάχη να εμπλέκονται σε παιχνίδια με πολιτικές και οικονομικές αποχρώσεις και να διαπλέκονται με οικονομικά συμφέροντα, είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία τους, είτε λόγω κακώς εννοούμενης πειθαρχίας και αφέλειας, είτε λόγω φιλοδοξίας», σχολιάζει η Επιτροπή, που προσθέτει πως τίποτα δεν μπορεί να επιβληθεί σε έναν τόπο αν δεν έχει την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. «Ο λεσβιακός λαός αποφάσισε πριν 2 χρόνια να κόψει τον γόρδιο δεσμό του μεταναστευτικού. Και αυτή η απόφαση είναι αμετάκλητη», αναφέρει.

 

Τι έκανε ο στρατός;

Η επίσημη εκδοχή από την πλευρά της 98 ΑΔΤΕ, τουλάχιστον όπως αυτή μεταφέρθηκε στον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος άμεσα επικοινώνησε με τον Διοικητή της Μεραρχίας, Υποστράτηγο Δημήτρη Τσιπίδη, ήταν πως τα έργα έγιναν για στρατιωτικούς επιχειρησιακούς λόγους. Βέβαια η εκδοχή αυτή δεν εξηγεί για ποιον λόγο με το που μαθεύτηκε η κινητοποίηση από την Επιτροπή Αγώνα και τους κατοίκους τα έργα σταμάτησαν. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να περιμένει από την Κυβέρνηση να παραδεχτεί δημόσια την εμπλοκή του Ελληνικού Στρατού στους σχεδιασμούς κατασκευής των νέων κέντρων, τουλάχιστον όχι σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να αγνοηθεί όμως το πώς αυτή μπορεί να λύσει τα χέρια του Νότη Μηταράκη, προκειμένου πολύ γρήγορα να προχωρήσουν οι εργασίες, χωρίς κωλύματα. Και όπου κωλύματα δεν αναφερόμαστε μόνο στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Αυτό προκύπτει από την εκδοχή που συζητιέται έντονα για την εμπλοκή του στρατού και η οποία έχει να κάνει με το ότι πιθανόν να μην υπάρχουν ακόμη οι απαιτούμενες μελέτες, άδειες και εγκρίσεις για την άμεση έναρξη εργασιών στην περιοχή. Επομένως, οποιοσδήποτε ιδιώτης, αλλά ακόμη και δημόσια υπηρεσία δεν μπορούν να εκτελέσουν εργασίες στερούμενοι αδειών, δεν ισχύει αυτό όμως για τον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος όπως είναι φυσιολογικό εκ του νόμου αντιμετωπίζεται διαφορετικά και μπορεί να προβεί σε τέτοιες ενέργειες, πολύ περισσότερο αν επικαλεστεί γι’ αυτές λόγους εθνικής ασφάλειας.

Με λίγα λόγια, ο στρατός μπορεί όντως να ανέλαβε να «διευκολύνει» όχι τόσο την ΤΕΡΝΑ όσο το Υπουργείο Μετανάστευσης, εκτελώντας έργα αποψίλωσης, καθαρισμών και διάνοιξης δρόμων στην περιοχή, προκειμένου η ανάδοχος εταιρεία να αναλάβει την αυτή καθ’ αυτή κατασκευή του έργου σε «καθαρό πεδίο». Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό, αφού λίγο-πολύ κάτι τέτοιο συνέβη και στο Μαυροβούνι, όπου άμεσα ξεπεράστηκε κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο και ο στρατός το έκανε… ίσιωμα για να τοποθετηθεί εκεί η προσωρινή δομή φιλοξενίας μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας.

 

Η στάση Μουτζούρη

Αξίζει να σημειωθεί η άμεση κινητοποίηση του Κώστα Μουτζούρη για το θέμα. Όπως αναφέραμε, επικοινώνησε με τον Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ για να ζητήσει εξηγήσεις, ενώ όταν αναφέρθηκε δημόσια στην επικοινωνία αυτή ο Περιφερειάρχης σχολίασε πως «ο Ελληνικός Στρατός έχει από το Σύνταγμα άλλα καθήκοντα από την εξυπηρέτηση ιδιωτικών εταιρειών». Η αντίδραση αυτή δείχνει ότι ο κ. Μουτζούρης παραμένει αταλάντευτος στη θέση που έχει για το ζήτημα της κατασκευής νέας δομής και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε και τις επόμενες κινήσεις του για το θέμα.