Διακρίσεις σε μαθητικούς διαγωνισμούς για τη Λέσβο

Η ζωγραφιά της μικρής Βικτώριας που την έφερε στην γ’ θέση του πανελλήνιου διαγωνισμού
  • Στην τελική φάση του πανελλήνιου διαγωνισμού Φυσικής μαθητής του 5ου ΓΕΛ 
  • 3ο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό Ζωγραφικής για μαθήτρια του 11ου Δημοτικού 

Μπορεί η καραντίνα να φρέναρε την εκπαιδευτική διαδικασία κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, όχι όμως και τις διακρίσεις παιδιών της Λέσβου σε σχολικούς διαγωνισμούς. Πιο συγκεκριμένα ένας μαθητής Λυκείου περιμένει τα αποτελέσματα της συμμετοχής του στη 2η φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής και μια μαθήτρια δημοτικού κατέλαβε την 3η θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 1.500 συμμετοχές σε πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Ο μαθητής της Β’ τάξης του 5ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, Κωνσταντίνος Γιαννάκας, είχε ήδη προκριθεί και συμμετείχε το Σάββατο 22 Μαΐου στη 2η και τελευταία φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής. Μαθητής με κλίση στη Φυσική, που είναι και το αγαπημένο του μάθημα, περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα της συμμετοχής του, που αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα. Όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ της Λέσβου», που επικοινώνησαν μαζί του μέσω του σχολείου, μπορεί στην καραντίνα να μην διάβαζε τόσο όσο θα ήθελε, αλλά έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο μάθημα της Φυσικής, για την οποία διαβάζει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. «Διάβασα λιγότερο, αλλά είχα πρόγραμμα και οργάνωση στο διάβασμά μου, που βοήθησε», είπε ο νεαρός μαθητής.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την 31η διοργάνωση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φυσικής, που πραγματοποιείται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και ο οποίος αφορά μαθητές και των τριών τάξεων λυκείων της χώρας, ενώ αντίστοιχα υπάρχει και διαγωνισμός για τους μαθητές γυμνασίων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, που συμμετέχουν, διαγωνίζονται σε συγκεκριμένη ύλη ειδικά για κάθε τάξη, ενώ οι τρεις πρώτοι μαθητές της Β΄ Λυκείου και ο πρώτος μαθητής της Α΄ Λυκείου προκρίνονται αυτομάτως στην Βαλκανική Ολυμπιάδα 2021. Οι μαθητές κάθε τάξης, που θα διακριθούν, προγραμματίζεται να βραβευθούν σε ειδικές εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια.

 

Μικρή ζωγράφος…

Η μαθήτρια της ΣΤ’ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, Βικτώρια Κωστούρου, από την άλλη, κατέκτησε την 3η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή,  με θέμα «Ελληνικά αγριολούλουδα», ζωγραφίζοντας τα κρινάκια της άμμου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση, αν λάβουμε υπόψη πως σε αυτόν συμμετείχαν συνολικά 1.520 μαθητές. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας η διευθύντρια του σχολείου, Κατερίνα Γιαννακού, μπορεί το κλείσιμο των σχολείων και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να «πάγωσε» την εκπαιδευτική διαδικασία, όχι όμως και τη δημιουργικότητα των παιδιών, που κατά τη διάρκεια της χρονιάς έστελναν τις ζωγραφιές τους σε διάφορους διαγωνισμούς.

Η μικρή Βικτώρια, με τη βοήθεια και της εκπαιδευτικού εικαστικών, Ανδρονίκης Μουστάκα, ήταν η μόνη μαθήτρια που συμμετείχε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώθηκε στη μνήμη της Νίκης Γουλανδρή. Αξίζει να σημειωθεί πως στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος  Αλέκος Φασιανός, καθώς επίσης και οι Εικαστικοί Μιρέιγ Μπέσση, Τζένη Αντωνοπούλου και Δήμητρα Λαμπρέτσα. Η πραγματοποίηση της τελετής απονομής των βραβείων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των μέτρων λόγω του COVID-19, με τον αρχικό προγραμματισμό να είναι για τις 5 Ιουνίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.