Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Διάκριση φωτοκόμικ για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Με έναν ιδιαίτερα ευφάνταστο τρόπο επιχείρησαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης να ενημερώσουν το κοινό και συγκεκριμένα τους νέους ανθρώπους για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ο λόγος για το φωτοκόμικ με τον τίτλο «Η Σκουφοβιολετίτσα», για το οποίο μάλιστα η ομάδα διακρίθηκε στο φετινό διαγωνισμό του Safer Internet 4 Kids «Αλήθεια ή ψέμα; Πιστεύεις ό,τι βλέπεις στο Διαδίκτυο;» προς τιμήν της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2023, η οποία φέτος έχει οριστεί για τις 7 Φεβρουαρίου. 

Συνολικά στο διαγωνισμό αυτό που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, με διαφορετικό θέμα κάθε φορά, φέτος συμμετείχαν 347 ομάδες από όλη την Ελλάδα με 333 έργα. Η «Σκουφοβιολετίτσα» από τη Λέσβο θα «ταξιδέψει» μέχρι την τελική φάση του διαγωνισμού, διεκδικώντας το πρώτο βραβείο. Μάλιστα πρόπερσι σε άλλη συμμετοχή τους το 1ο ΕΠΑ.Λ. είχε βραβευτεί για ένα πόστερ που είχε σχεδιάσει με θέμα την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Από το φωτοκόμικ για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Το φωτοκόμικ

Οι μαθητές της φετινής Β’ Λυκείου του ΕΠΑ.Λ. επιμελήθηκαν τόσο το σενάριο όσο και τις φωτογραφίες του φωτοκόμικ, με τους ίδιους και τους συμμαθητές τους να είναι τα πρόσωπα της ιστορίας της «Σκουφοβιολετίτσας». 

Στην σύντομη, αλλά ουσιαστικά ενημερωτική για την ασφάλεια στο ίντερνετ ιστορία, η πρωταγωνίστρια Σκουφοβιολετίτσα είναι μια έφηβη η οποία δέχεται πειράγματα για την εμφάνισή της από τους συμμαθητές της, και δη για τον βιολετή σκούφο της, που την κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα παιδιά. Παιδί χαμηλών τόνων, και μην έχοντας πολλούς φίλους, η Σκουφοβιολετίτσα γίνεται εύκολο «θύμα» επιτήδειου που την προσεγγίζει μέσω ίντερνετ, κάνοντας χρήση ψεύτικου προφίλ στο facebook.

Ο Λυκούργος Κακοβουλάκης, όπως τον ονόμασαν οι δημιουργοί του φωτοκόμικ για ευνόητους λόγους, κάνει κομπλιμέντα στην Σκουφοβιολετίτσα θέλοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την συμπάθειά της, πράγμα που πετυχαίνει πανεύκολα. Όταν όμως επιστρέφοντας από το σχολείο η ηρωίδα κοινοποιεί την παρουσία της στο facebook, προκειμένου να δει η γιαγιά της ότι κατευθύνεται προς το σπίτι της, ο επιτήδειος… Λυκούργος σπεύδει να την περιμένει στον τόπο προορισμού της. Φτάνοντας η ίδια εκεί, συνειδητοποιεί ότι ο «Λυκούργος» δεν έμοιαζε καθόλου με την εικόνα προφίλ του, και μάλιστα ξαφνιάζεται όταν προσπαθεί να την απαγάγει με το αμάξι! Για καλή της τύχη, η κοπέλα πατάει το κουμπί έκτακτης ανάγκης στο κινητό της, κι έτσι στο σημείο καταφθάνει γρήγορα η Αστυνομία και η οικογένειά της, για να τη βρουν σώα και ασφαλή.

Η ιδέα

Όπως δήλωσε στα Νέα της Λέσβου η υπεύθυνη καθηγήτρια του project, και καθηγήτρια του Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑ.Λ., Παρασκευή Μπάτσιου, «η ιδέα προέκυψε αναλογιζόμενοι με τα παιδιά το γεγονός ότι τη σημερινή εποχή οι νεότερες ηλικίες ξοδεύουν υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά από τις οθόνες τους, και περιηγούμενοι στο διαδίκτυο, χωρίς να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί. Έτσι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα φωτοκόμικ, το οποίο με παραστατικό τρόπο να μεταδώσει το μήνυμα πως πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί με ό,τι διαβάζουμε και όποιον γνωρίζουμε στο διαδίκτυο, εξ ου και ο τίτλος του διαγωνισμού «Αλήθεια ή Ψέμα;», σημειώνει η ίδια.

Πού μπορούν να βρουν το υλικό όσοι ενδιαφέρονται; «Το φωτοκόμικ μπορεί να το βρει κάποιος σε ηλεκτρονική μορφή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://en.calameo.com/read/00694154717cb746b90a1 ή να επικοινωνήσουν με το σχολείο μας ώστε να το προμηθευτούν σε έντυπη μορφή», αναφέρει η κ. Μπάτσιου. 

Την πρωτοβουλία αυτή στήριξαν και ο καθηγητής και πολιτικός μηχανικός Λάμπρος Βενετής, καθώς και ο διευθυντής του σχολείου, Ελευθέριος Κότερος

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img