Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Διάκριση για τον Λέσβιο Νικόλα Βαμβουκλή

Πολυπράγμων, δημιουργικός και με σημαντική συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Λέσβου, ο Νικόλας Βαμβουκλής δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που τον βράβευσε για την επιτυχημένη πορεία του στην επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών που υλοποιεί. 

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα “ARTWORKS” απονέμει χρηματικά βραβεία σε επαγγελματίες της τέχνης για την ηθική και υλική αμοιβή τους, καθώς και για την αναγνώριση και επιδοκιμασία των ατομικών ικανοτήτων τους. Παράλληλα, μέσα από σεμινάρια, συναντήσεις, συμπράξεις με πολιτιστικούς φορείς ενθαρρύνει την επαγγελματική τους εξέλιξη, ενώ διαμεσολαβεί στην δραστηριοποίησή τους στο εξωτερικό. Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δυναμικό δίκτυο, το οποίο θα λειτουργεί υποστηρικτικά και μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, προσβλέποντας σε συνεργασίες και στην αλληλεπίδραση με την ευρύτερη πολιτιστική κοινότητα.

 

Ποιος είναι

Ο Νικόλας Βαμβουκλής γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1990 και είναι επιμελητής και ερευνητής. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιμελητικών Σπουδών της Νέας Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μιλάνου, ενώ είναι και υποψήφιος διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με ερευνητικό ενδιαφέρον τον καλλιτέχνη ως επιμελητή στο πλαίσιο συλλογών μουσείων τέχνης. 

Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της K-Gold Temporary Gallery στη Λέσβο, ενώ επιμελήθηκε εκθέσεις στην Μπιενάλε Νέων Δημιουργών – MEDITERRANEA 19 School of Waters, την 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Sandretto Re Rebaudengo. Από το 2016 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Benetton, όπου διετέλεσε senior curator. 

Συνεργάστηκε, επίσης, ανεξάρτητα με τα Μπαλέτα Μπεζάρ της Λωζάνης, το Ινστιτούτο Marina Abramović, τη Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (PQ) και την Τριενάλε του Μιλάνου. Συμμετείχε στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Επιμελητών NEON 2015 στην Γκαλερί Whitechapel του Λονδίνου και στο εργαστήριο Viafarini Academy Awards του οργανισμού Viafarini το 2016. Το 2018-2019 ήταν επισκέπτης εισηγητής στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας και στην αίθουσα τέχνης Kristiansand Kunsthall (Νορβηγία) για το πρόγραμμα Platform Nord. Συμμετείχε πρόσφατα στο ερευνητικό πρόγραμμα A Natural Oasis? με δράσεις στη Manifesta 12, το Nottingham Contemporary, τη Στέγη Χορού Λεμεσός και τη Galleria Nazionale di San Marino.