Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

Διάλεξη για το Αϊβαλί στη Μόρια

Διάλεξη στη Μόρια με θέμα «Κυδωνίες: Όταν άνθισε και όταν μαράθηκε η Ελληνική Πολιτεία» και ομιλήτρια την συγγραφέα, Ειρήνη Βεκρή, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μόριας σε συνεργασία με τη Λέσχη Ανάγνωσης Μόριας, την Τετάρτη 21 Ιουλίου στις 20:00.

«Οι Κυδωνίες, το Αϊβαλί, ήταν ένα ασήμαντο ελληνικό ψαροχώρι στη Μικρασία, όταν στις αρχές του 16ου αιώνα, Λέσβιοι το πρωτοκατοίκησαν. Έγινε μετά το 1770 μεγάλη και τρανή πολιτεία, κάηκε από τους Τούρκους το 1821 και ξανάγινε σπουδαία πολιτεία, για να ακολουθήσουν άλλοι δύο διωγμοί και εξορίες», αναφέρει η συγγραφέας και συμπληρώνει: «Μια χαμένη Πατρίδα του Ελληνισμού σήμερα, καθώς συμπληρώνονται και τα εκατό χρόνια, πέμπτη γενιά από την Μικρασιατική Καταστροφή, αν αφεθεί στην προφορική ιστορία μονάχα, κινδυνεύει να σβήσει από τις μνήμες όλων μας».

Τη διάλεξη θα πλαισιώσουν το μουσικό σχήμα του Ιγνάτη Σιμενή και το χορευτικό ενηλίκων του πολιτιστικού συλλόγου με μουσική και τραγούδια από τη Μικρασία, ενώ ο πατήρ Αθανάσιος Γιουσμάς θα παρουσιάσει βίντεο και εικόνες από την περιήγησή του στο Αϊβαλί του σήμερα.

 

Προηγούμενο άρθροΟι “MELISSES” στο Κτήμα Οινοφόρος
Επόμενο άρθροΤσιγκουνεύτηκαν