Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Διαβούλευση για τη δόμηση της Βαρειάς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης καλούνται να διατυπώσουν εγγράφως τις απόψεις τους σε προθεσμία 30 ημερών

Δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της πολεοδομικής μελέτης Βαρειάς – Ακρωτηρίου, Βίγλας και Ταξιαρχών, καθώς και για την επικύρωση καθορισμού των οριογραμμών ρεμάτων ξεκινά από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Μυτιλήνης. Για τον σκοπό αυτό καλείται κάθε ενδιαφερόμενος να διατυπώσει εγγράφως τις απόψεις του προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Μυτιλήνης (ταχ. δ/νση Μ. Κουντουρά 1, 81132, Μυτιλήνη, [email protected]), το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου – Επιτροπή Χωροταξίας – Περιβάλλοντος και Υποδομών Β. Αιγαίου (Ανδρομέδας 15, 81132, Μυτιλήνη, [email protected]) και την αρμόδια αρχή ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ Βορείου Αιγαίου (Καβέτσου 1, 81131, Μυτιλήνη, [email protected]) μέσα σε προθεσμία 30 ημερών. Ο πλήρης φάκελος της Σ.Μ.Π.Ε. με τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία βρίσκεται στα γραφεία των ανωτέρω Υπηρεσιών, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Μυτιλήνης www.mytilene.gr.

Αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση, η Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας θα ελέγξει τους περιβαλλοντικούς όρους και θα εξετάσει τις απόψεις των πολιτών για να στείλει τον φάκελο στο Υπουργείο για την τελική έγκριση και την επικύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Ηρακλής Κουντουρέλλης, που ανέλαβε να φέρει εις πέρας όλες τις διαδικασίες ώστε να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η πολεοδομική μελέτη, εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει καθαρογραφεί ως νόμος του κράτους, όπως περιμένουν εδώ και 20 χρόνια οι ιδιοκτήτες γης.

Το θέμα αυτό είχε συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στο χειμώνα, όταν ο Γ.Γ. του Δήμου είχε ενημερώσει το σώμα ότι το ΣτΕ επέστρεψε τον φάκελο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητώντας συγκεκριμένες διευκρινίσεις και διορθώσεις βάσει της νομοθεσίας. Παράλληλα, ζητούσε την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) που δεν είχε συνταχθεί όλα αυτά τα χρόνια, ενώ θεωρείται απαραίτητη για τις μελέτες δόμησης κάθε περιοχής. 

Το 2019 είχαν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τα κτηματολογικά διαγράμματα και η τροποποίηση της β’ φάσης αναθεώρησης της μελέτης, προκειμένου να προχωρήσει στην πράξη εφαρμογής. Η μελέτη διαχωρίστηκε στον οικισμό που προϋφίσταται του 1923 και για τον οποίο προβλέπονται διαφορετικοί όροι δόμησης και στην περιοχή που αναπτύχθηκε μετά από αυτή την χρονολογία. Το Υπουργείο είχε ζητήσει από την Υπηρεσία Δόμησης τις ακριβείς συντεταγμένες των δύο οικισμών, για όλα τα οικοδομικά τετράγωνα ώστε να καθοριστούν οι συντελεστές δόμησης κλιμακωτά, ανάλογα με το εμβαδόν κάθε οικοπέδου. Ανάμεσα στις διευκρινίσεις που ζήτησε το ΣτΕ βρίσκονται και τα παραπάνω στοιχεία που θα υποβληθούν τον επόμενο μήνα.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Γ.Γ. του Δήμου, «ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία γραφειοκρατική διαδικασία για την συμπλήρωση και την ολοκλήρωση του φακέλου της πολεοδομικής μελέτης Βαρειάς – Ακρωτηρίου, Βίγλας και Ταξιαρχών. Η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη και κανείς δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτή. Εμείς δεν χάσαμε ούτε μια μέρα στην δρομολόγηση των διαδικασιών για να κλείσει αυτό το ζήτημα, που απασχολεί εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης».

spot_img

More articles

spot_img