Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

“Διαζύγιο” Βέρρου – Ελευθερίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου υπέβαλλε την παραίτησή του επειδή δεν ανακλήθηκε η προέγκριση άδειας δόμησης που εκδόθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία
  • Τι απαντά ο Δήμαρχος

Σαν “κεραυνός εν αιθρία” έπεσε στο Δήμο Δυτικής Λέσβου η ηχηρή παραίτηση του Άρη Ελευθερίου από την θέση του Γενικού Γραμματέα. Αιτία, όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή της παραίτησης που υπέβαλλε στον Ταξιάρχη Βέρρο, είναι η στάση της Υπηρεσίας Δόμησης, αλλά και του ίδιου του Δημάρχου σε ό,τι αφορά την άδεια για την κατασκευή θεματικού πάρκου στην παραλία της Σκάλας Ερεσού που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων το τελευταίο διάστημα. Ο πρώην Δήμαρχος της Καλλονής μιλά για έλλειψη δημοκρατικής τάξης από την στιγμή που δεν εφαρμόζονται ειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ σε δήλωσή του ο Τ. Βέρρος σημειώνει ότι ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να ξεκαθαριστεί η σοβαρή αυτή υπόθεση.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ελευθερίου αναφέρει στο κείμενο της παραίτησής του: «Η άρνηση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου μας, να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29.10.2021, σχετικά με την ανάκληση προέγκρισης άδειας δόμησης με αριθμό 189002 /18.12.2020,  στην παραλία Αφεντέλι Ερεσού, αποτελεί σημαντική δυσλειτουργία του Δήμου μας, αλλά και έλλειψη δημοκρατικής τάξης. Ύστερα μάλιστα και από τη γνωμοδότηση του δικηγόρου που ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο και όρισε η Οικονομική Επιτροπή  του Δήμου, αλλά και τα δύο έγγραφά μου προς την ίδια Υπηρεσία με τα οποία εφιστούσα την προσοχή για την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ., αλλά και τους λόγους του δημοσίου συμφέροντος και του κινδύνου καταπάτησης, τσιμεντοποίησης και καταστροφής του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού και της παραλίας Αφεντέλι, στα οποία έγγραφά μου ούτε καν καταδέχθηκε η αρμόδια Υπηρεσία να απαντήσει, με υποχρεώνουν να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου για λόγους ηθικής τάξης, αξιοπρέπειας, συνέπειας και προστασίας της νομιμότητας».

Αιχμές κατά Βέρρου

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Δήμαρχο, ο πρώην, πλέον, συνεργάτης του αφήνει αιχμές και για την στάση που κρατά ο ίδιος όλο αυτό το διάστημα: «Πίστευα ότι άξιζε τον κόπο μια παρέμβαση δική σας για την επίλυση του θέματος λόγω της σοβαρότητάς του, κάτι όμως που δεν κάνατε, παρά την παράκλησή μου. Είναι περιττό να τονίσω ότι με την απόφαση του Δ.Σ. σε καμία περίπτωση δεν θίγονται νόμιμα συμφέροντα φερόμενων ιδιοκτητών, αλλά μόνον προστατεύονται τα έννομα συμφέροντα της κοινωνίας της Ερεσού, το περιβάλλον και η νομιμότητα. Βέβαια η εκτέλεση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ευθύνη και υποχρέωση του Δημάρχου και δεν επαφίεται στην κρίση  της όποιας Υπηρεσίας, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει προσφύγει για την προστασία του χώρου αυτού στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε συνέχεια ενεργειών του τέως Δήμου Λέσβου. Με την απόφασή μου αυτή, ευελπιστώ, ότι ο Δήμος, με δική σας παρέμβαση, θα αποκαταστήσει την τάξη και τη νομιμότητα και θα προστατεύσει το δίκαιο, το περιβάλλον και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα μέρους του απειλούμενου κοινόχρηστου χώρου, όπως έχουν κρίνει αμετάκλητα, το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, το Εφετείο Αιγαίου και ο Άρειος Πάγος», τονίζει μεταξύ άλλων ο Άρης Ελευθερίου.

Ανταλλαγή πυρών

Την δική του απάντηση στα όσα υποστηρίζει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου έδωσε με γραπτή δήλωσή του ο Τ. Βέρρος, υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε υπήρξε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία η Υπηρεσία Δόμησης καλείτο να ανακαλέσει την επίμαχη προέγκριση άδειας δόμησης στη θέση “Αφεντέλι”: «Αντίθετα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πράγματι υπήρξε, προέβλεπε την ανάθεση της υπόθεσης μέσω της Οικονομικής Επιτροπής σε νομικό, προκειμένου εκείνος να γνωμοδοτήσει για τη δυνατότητα ανάκλησης της εκδοθείσας προέγκρισης άδειας δόμησης και να υποβάλλει ενώπιον κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής, αίτηση προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης ή ανάκλησης της απόφασης προέγκρισης. Η γνωμάτευση έγινε και διαβιβάστηκε πριν μία εβδομάδα στην Υπηρεσία Δόμησης και άπαντες ευρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησής της». 

Απαντώντας και στις αιχμές που άφησε εναντίον του ο κ. Ελευθερίου για το γεγονός ότι δεν απαίτησε από την Υπηρεσία να ανακαλέσει την άδεια που εξέδωσε, ο Δήμαρχος αναφέρει: «Αν και επιθυμώ να αντιπαρέλθω την όποια κατηγορία ή υπόνοια κατηγορίας αφήνει να εννοηθεί ως προς το πώς θα μπορούσα να παρέμβω προσωπικά επί της υπόθεσης, θα απαντούσα στον φίλο μου, ότι το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” δε συνάδει με την ιδιοσυγκρασία μου, όπως και ότι η απόφαση αποχώρησής του τη στιγμή που το όλο θέμα “καίει” και υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές δυνατότητες αντίδρασης προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, που εκφράστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, δε συνάδει με τη δική του ιδιοσυγκρασία. Σε κάθε περίπτωση όμως, οφείλω να τονίσω, ότι όσο καιρό θα είμαι Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, δεν προτίθεμαι να δώσω εντολή σε οποιαδήποτε Υπηρεσία του Δήμου να ενεργήσει εκτός των ορίων του Νόμου, κάνοντας κατάχρηση της πολιτικής μου εξουσίας. Πόσο δε μάλλον, όταν για την επίμαχη υπόθεση δεν έχω λάβει ακόμα τις απόψεις της Υπηρεσίας. Το όποιο «εντέλλεσθε» σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ότι η Υπηρεσία έχει παρανομήσει, οπότε στην περίπτωση αυτή πρέπει να παραπεμφθεί ο αρμόδιος υπάλληλος για παράβαση καθήκοντος, είτε ότι ο Δήμαρχος παραβαίνει των δικών του καθηκόντων, επιβάλλοντας ουσιαστικά μία παρανομία. Εγώ ως Δήμαρχος έχω αποδείξει ότι δεν λειτουργώ ούτε κάτω από πιέσεις ομάδων, ούτε υπό καθεστώτα εκβιασμού. Είναι γνωστό. Όπως είναι και γνωστό ότι έχω εκβιαστεί στο παρελθόν από πολλούς “ισχυρούς” και δεν ενέδωσα», καταλήγει ο Τ. Βέρρος.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις