Σε αυξημένους αριθμούς παραμένουν τα κρούσματα του κορονοϊού στη Λέσβο, καθώς χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 33 νέες μολύνσεις για το νησί μας σε σύνολο 3.273 νέων κρουσμάτων.
Μείωση των νοσηλειών έχουμε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης καθώς οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο Λοιμωδών και στην Παθολογική είναι 20, ενώ έχει εξέλθει από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ο 45χρονος από τη Γέρα που βρισκόταν διασωληνωμένος τις προηγούμενες ημέρες και νοσηλεύεται πλέον σε απλό θάλαμο.
Στη Λέσβο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών είναι 22,43, ενώ ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους είναι 38,18 κρούσματα.
Στα κάγκελα οι συνδικαλιστές
Την ίδια ώρα σε σύγκρουση οδηγείται η κυβέρνηση με τους συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία προκήρυξε για σήμερα στάση εργασίας 10:00 π.μ. – 15:00, ενώ κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας Αίτημα Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής του νόμου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτικής άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.
Στο δικόγραφο εκτίθεται ότι «η θέσπιση της υποχρέωσης εμβολιασμού και μάλιστα με την απειλή κυρώσεων εις βάρος των εργαζομένων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις συνταγματικές διατάξεις, που προστατεύουν το θεμελιώδες δικαίωμα της αξιοπρέπειας του ανθρώπου, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και το δικαίωμα στην εργασία». Επιπροσθέτως, η ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του. Στην αίτηση ακύρωσης εκτίθεται περαιτέρω ότι «πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τέλος, με το υπό κρίση μέτρο, φρονούμε, ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν».
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες την αναστολή των αδειών στους υγειονομικούς από 1ης Σεπτεμβρίου ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης.
Η Γιάννα Χωριανοπούλου
Για τη συμμετοχή στη στάση εργασίας των υγειονομικών σήμερα, ανακοίνωση εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών υπό την Γιάννα Χωριανοπούλου στο Βοστάνειο. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση «εμείς οι υγειονομικοί, 1 χρόνο πριν την κυκλοφορία του εμβολίου, ριχτήκαμε με αυτοθυσία στη μάχη για την υπεράσπιση της ζωής των συνανθρώπων μας, χωρίς να υποταχτούμε μπροστά στον κίνδυνο του «αόρατου εχθρού» και την έλλειψη ή ακαταλληλότητα μέσων ατομικής προστασίας.
Μπροστά στο άγνωστο, όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία στελέχωσαν τις κλινικές και ΜΕΘ Covid, σε καθεστώς αναστολής αδειών, δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους στον αγώνα για την Υγεία των συνανθρώπων μας, ζητώντας μόνο προσλήψεις προσωπικού – κρεβάτια για τους ασθενείς μας – μέτρα & μέσα προστασίας.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) παρανομεί συστηματικά αφήνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων υγείας χωρίς γιατρούς εργασίας, κάνοντας λάστιχο τα πρωτόκολλα καραντίνας στους υγειονομικούς (14 μέρες για το γενικό πληθυσμό, αρχικά 7 μέρες για τους υγειονομικούς που τώρα καταργήθηκε για εμβολιασμένους ή νοσούντες!) στο όνομα της έλλειψης προσωπικού (που βλέπει μόνο όταν την συμφέρει), εξακολουθώντας να αφήνει απροστάτευτους εργαζόμενους και ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία.
Το εμβόλιο, δώρο της επιστήμης στην ανθρωπότητα, αποτελεί εμπόρευμα στα χέρια των φαρμακευτικών κολοσσών και εργαλείο γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Εκχυδαΐζεται σε μέσο διχόνοιας των εργαζομένων, κοινωνικού αυτοματισμού, φόβου, επιβολής κυρώσεων και απώλειας της εργασίας. Η ανεπάρκεια της κυβέρνησης για πλατιά επιστημονική ενημέρωση του λαού γύρω από τα εμβόλια, επιχειρείται να κρυφτεί πίσω από απειλές για διαθεσιμότητα και δωροεπιταγές των 150€. Όλα αυτά σαμποτάρουν το κύρος της επιστήμης στη συνείδηση του λαού μας, συντηρούν την καχυποψία, τις θεωρίες συνωμοσίας και τον ανορθολογισμό, που σκόπιμα καλλιεργείται κάτω από το μανδύα της «επιστημονικοφάνειας». Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να κρυφθούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και για την εξάπλωση του 4ου κύματος της επιδημίας, αφού, γι’ άλλη μια φορά, τα υγειονομικά πρωτόκολλα «προσαρμόσθηκαν» στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και μεταφορικών ομίλων», σημειώνει μεταξύ άλλων η κ. Χωριανοπούλου.