Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΟΛΥΒΟΥ: Το πολιτιστικό «διαμάντι» της Λέσβου

Η αλήθεια είναι πως η Λέσβος δεν στερείται πολιτιστικών εκδηλώσεων, με αρκετές δράσεις, μεμονωμένες ή στο πλαίσιο φεστιβάλ, να πραγματοποιούνται απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αναμφισβήτητα, όμως, ένα από τα διαμάντια της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου. Από το καλοκαίρι του 2015, και με τη συμμετοχή κορυφαίων νέων και καταξιωμένων ερμηνευτών διεθνούς φήμης έχει καταφέρει να θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς κλασικής μουσικής στην Ελλάδα και δημοφιλής μουσικός προορισμός παγκοσμίως. Έχει καταφέρει όμως και να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στηρίζοντας και επαναπροσδιορίζοντας το τουριστικό προϊόν της Λέσβου, την ίδια στιγμή, που κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα, που εξοικειώνουν τους νέους με την κλασική μουσική, δίνοντάς τους τα εφόδια να σχεδιάσουν τη δική τους πορεία στο χώρο.

Φέτος, με αφορμή και τη συμπλήρωση 200 ετών από το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 θέμα του φεστιβάλ ήταν η Ελευθερία, κοινωφελές αποτέλεσμα της οποίας είναι οι τέχνες, οι επιστήμες και η φιλοσοφία. «Κάθε ανθρώπινη δημιουργική πράξη στηρίζεται σε μια ιδέα. Καμία, όμως, ιδέα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς το ιδεώδες της ελευθερίας. Μια έννοια-γέννημα της αρχαίας ελληνικής σκέψης, η οποία δημιούργησε τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στο πνεύμα της ελευθερίας ως κοινού πολιτιστικού στόχου και ιδανικού, ξεκινήσαμε το φετινό μουσικό ταξίδι», είχαν αναφέρει οι διοργανωτές, που συμπληρώνουν: «Χωρίς ελευθερία, οποιαδήποτε μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης θα ήταν αδιανόητη. Στο πέρασμα της ιστορίας και στις μέρες μας, στη μουσική πρώτα- πρώτα εκδηλώνεται το πνεύμα της ελευθερίας, ενώ η μουσική παραμένει ο τελευταίος προμαχώνας που πέφτει όταν η ελευθερία κινδυνεύει».

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στον Μόλυβο από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου με τη συμμετοχή 15 καλλιτεχνών, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου που είχε μετατραπεί σε έναν εξαίσιο συναυλιακό χώρο με μοναδική θέα στο μεσαιωνικό φρούριο. Των εκδηλώσεων αυτών προηγήθηκαν και δυο προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ένα ρεσιτάλ πιάνου της Άννας Τσιμπορόφσκα στο Διδακτήριο της Αγίας Παρασκευής στις 10 Αυγούστου, όπως και μια συναυλία της Δανάης Ντέρκεν και του Σεμπάστιαν Μαντς στα Ροδαφνίδια στις 11 Αυγούστου. 

Με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου πολύς κόσμος επισκέπτεται το νησί μας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Μάλιστα, φέτος το Φεστιβάλ τίμησε με την παρουσία του και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. «Η Λέσβος διαθέτει όχι μόνο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα αλλά και διαρκή πολιτιστική παραγωγή, καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και έντονο ενδιαφέρον για την σύγχρονη δημιουργία», ανέφερε ο κ. Γιατρομανωλάκης με αφορμή την επίσκεψη αυτή.