Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Διεθνής προβολή της Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων 2021 με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και Αειφορία», που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την UNESCO και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας από 7 έως 20 Ιουνίου. Σε αυτό έλαβαν μέρος 250 συμμετέχοντες από 56 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι μάλιστα το αξιολόγησαν ως το καλύτερο μέχρι σήμερα σεμινάριο κατάρτισης για Γεωπάρκα.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος και τη Λέσβο και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους σύντομα να επισκεφτούν το νησί μας αλλά και να γίνουν και… πρεσβευτές του στις χώρες τους.

Το Διεθνές Σχολείο Γεωπάρκων, είναι η κορυφαία εκπαιδευτική δράση κατάρτισης στελεχών του Διεθνούς Προγράμματος «UNESCO Global Geoparks» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Λέσβο. Φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά, με συντονιστή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

Προβολή της Λέσβου

Κατά τη διάρκεια του Ψηφιακού Σχολείου οργανώθηκαν ειδικές ψηφιακές περιηγήσεις από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, οι οποίες πρόβαλαν τη Λέσβο σε όλο τον κόσμο και διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο το νησί μας ως μοναδικό προορισμό για την συμμετοχή σε δραστηριότητες της φύσης και δράσεων εναλλακτικού τουρισμού.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από τις ψηφιακές περιηγήσεις την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την ειδική δραστηριότητα θαλάσσιας περιήγησης στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, τις δραστηριότητες στη φύση.

Το Ψηφιακό Σχολείο Γεωπάρκων γνώρισε πολύ μεγάλη δημοσιότητα καθώς οι συμμετέχοντες ενημέρωναν συνεχώς μέσω μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  για τις εργασίες του σχολείου και τη Λέσβο, ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η οργάνωση του Διεθνούς Σχολείου Γεωπάρκων στη Λέσβο αποτελεί ευκαιρία για την προβολή και προώθηση του νησιού που έχει αναγνωριστεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO, ως πρότυπο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού μέσω της αξιοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των Μουσείων, υπαίθριων πάρκων, του δικτύου  διαδρομών – μονοπατιών  περιήγησης  στη φύση και των δυνατοτήτων εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται πως στο Θερινό Σχολείο συμμετείχαν 250 διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, επιστημονικοί φορείς και φορείς της αυτοδιοίκησης που συνεργάζονται με γεωπάρκα, ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από 56 χώρες από όλο τον κόσμο και ειδικότερα από την Αγγλία, την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, το Βέλγιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Εκουαδόρ, την Ελβετία, την Εσουατίνι, τη Ζάμπια, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Καμερούν, τον Καναδά, την Κένυα, την Κίνα, την Κολομβία, το Λίβανο, το Λουξεμβούργο, τη Μαδαγασκάρη, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Μοζαμβίκη, το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, την Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική, την Ολλανδία, την Ουγκάντα, την Ουγγαρία, το Πακιστάν, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία, την Τυνησία, τις Φιλιππίνες, τη Φινλανδία, τη Χιλή και την Ελλάδα.

Η οργάνωση του Ψηφιακού Σχολείου Γεωπάρκων είχε την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Προηγούμενο άρθροΑφισορρύπανση
Επόμενο άρθροΤα λεσβιακά προϊόντα ταξιδεύουν