Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Δημοσκόπηση – δώρο στον Νότη Μηταράκη

Δόθηκε η απάντηση στο ερώτημα που είχαμε θέσει πριν από λίγες μέρες, σχετικά με το ποιος τρέχει δημοσκόπηση, η οποία θέτει… εκβιαστικά διλήμματα στους κατοίκους της Λέσβου και των υπόλοιπων νησιών, όσον αφορά το μεταναστευτικό. Όπως προκύπτει από σχετική δημοσίευση στην εφημερίδα Παραπολιτικά το προηγούμενο Σάββατο, είναι εκείνη που ζήτησε την έρευνα την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία GPO, με τα αποτελέσματά της να έχουν ενδιαφέρον και να μπορούν να χαρακτηριστούν ως… δώρο εξ ουρανού για τον Υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Από την συγκεκριμένη έρευνα προκύπτει ότι η πλειοψηφία των κατοίκων των νησιών κρίνει θετικά τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Το συγκεκριμένο ποσοστό φτάνει το 58,5%, ενώ πέρυσι ήταν στο 37,1%. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι θετικά κρίνουν τις κυβερνητικές επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα, όχι μόνο το 80,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ, αλλά και το 32,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 79,9% εκείνων που ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ. στις προηγούμενες εκλογές και το 36,1% εκείνων του Κ.Κ.Ε.. Επιπλέον, το 75,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση με το μεταναστευτικό είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, ποσοστό το οποίο είδε σημαντική άνοδο σε σχέση με 12 μήνες πριν, που βρισκόταν στο 27,5%.

 

Η ερώτηση-φωτιά

Βέβαια εκεί που στεκόμαστε εμείς είναι στην ερώτηση-«φωτιά» σχετικά με τη δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο. Όπως είχαμε επισημάνει και στο προηγούμενο δημοσίευμα, η έρευνα έθετε ουσιαστικά το ερώτημα «Βάστρια ή Μαυροβούνι» ως εναλλακτικές για την τοποθεσία του ΚΥΤ του νησιού. Η ακριβής ερώτηση, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν αν δεδομένης της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας προτιμάτε να παραμείνει η υπάρχουσα δομή στο νησί ή να αντικατασταθεί με νέα. Στη Λέσβο, το 51,4% απάντησε να αντικατασταθεί, το 24,1% να παραμείνει και το 24,5% πως δεν ξέρει ή δεν απαντά. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Χίο είναι 42,3% υπέρ της νέας δομής και 24,1% της υπάρχουσας (33,6% ΔΞ/ΔΑ) και στη Σάμο 77,8% υπέρ της δομής που ήδη λειτουργεί και 8,5% της προηγούμενης (13,7% ΔΞ/ΔΑ), ενώ συνολικά το 62% των ερωτηθέντων προτιμά νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, αντί να παραμείνουν οι υφιστάμενες ανοιχτές δομές στα σημεία, που βρίσκονται σήμερα, κάτι που υποστηρίζει το 19,6% των ερωτηθέντων.

Βέβαια είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο το ότι από την έρευνα δεν τέθηκε καθόλου το ερώτημα για το αν επιθυμούν ή όχι την ύπαρξη δομών στα νησιά, κατευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο τις απαντήσεις σε ένα αποτέλεσμα, που βολεύει την κυβερνητική πολιτική.

 

“Δώρο” για Μηταράκη

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η έρευνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και δώρο στον Υπουργό Νότη Μηταράκη, στον οποίο παρεμπιπτόντως πιστώνει τη βελτίωση της διαχείρισης του μεταναστευτικού το 54,8% των ερωτηθέντων, έστω και αν άλλη πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για την εφημερίδα Political τον κατατάσσει στην 16η θέση στην βαθμολογία των 19 Υπουργών της Κυβέρνησης. Λίγο πριν ο εργολάβος ξεκινήσει τα έργα της νέας δομής στην περιοχή της Βάστριας, ο κ. Μηταράκης μπορεί να χρησιμοποιήσει στην επιχειρηματολογία του πως 1 στους 2 κατοίκους της Λέσβου θέλει να αντικατασταθεί η υπάρχουσα δομή στο Μαυροβούνι. Όπως επίσης έχει να δείξει και ένα 47,6% που κρίνει αρνητικά την ως τώρα στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ το 46,4% την κρίνει θετικά. Αυτό όμως είναι ένα ερώτημα με πολλές ερμηνείες, καθώς η στάση των αυτοδιοικητικών διαφέρει μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας.

Με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση κάθε άλλο παρά… ξεκαθαρίζει το τοπίο, ειδικά στη Λέσβο όπου είναι παραπάνω από εμφανές πως οι απόψεις – έστω και γι’ αυτά τα θολά ερωτήματα – διίστανται.