Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δίπλα στα ζώα συντροφιάς και τους ιδιοκτήτες τους

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Ένα νέο κτηνιατρικό κέντρο άνοιξε τις πόρτες του, πριν από λίγους μήνες, στην περιοχή της Χρυσομαλλούσας, από τους κτηνιάτρους κ. Γανέλλη και κ. Παλαιολόγο, πανέτοιμο να βρεθεί στο πλάι το δικό μας αλλά και των τετράποδων φίλων μας! Κι όπως μας λένε, μάλιστα, δεν είναι πάντα κακός ή έστω ανησυχητικός ο λόγος που μπορεί να μας οδηγήσει εκεί, αλλά επιβάλλεται η επίσκεψή μας μαζί με το ζωάκι μας για προληπτικούς λόγους και για να διασφαλίσουμε την καλή του υγεία.

Όπως ενδεχομένως γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, είναι παραπάνω από απαραίτητη η επίσκεψη στον κτηνίατρο για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου μας, ενώ επίσης είναι καλό να πραγματοποιείται και ένας ετήσιος αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος. Ειδικά ο τελευταίος, μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε σοβαρές ασθένειες, οι οποίες όταν πια εκδηλωθούν με τα συνήθη συμπτώματά τους θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Επιπλέον, το ετήσιο ηλεκτροκαρδιογράφημα για τους σκύλους ηλικίας πάνω των 8 ετών μπορεί επίσης να προλάβει ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, πρέπει να παίρνουμε ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία των ζώων μας και κυρίως για τα παράσιτα. Η Ελλάδα άλλωστε είναι ενδημική χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες πρέπει να δράσουμε προληπτικά για τους ψύλλους, την ψώρα, το τσιμπούρι και φυσικά για τη σκνίπα, που παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της λεϊσμανίασης, με τον κτηνίατρο να μπορεί να μας συμβουλέψει για τους κατάλληλους τρόπους προστασίας του σκύλου μας από αυτά. 

Καθώς διανύουμε υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι σε τραυματισμούς και παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη, με σημαντικότερο τη θερμοπληξία, στα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνεται η ταχύπνοια με ανοιχτό το στόμα ‘’panting’’, ο έντονος ερυθρός χρωματισμός της γλώσσας, ο κόκκινος ή ωχρός στοματικός βλεννογόνος, το παχύρρευστο, κολλώδες σάλιο, η κατάπτωση, αδυναμία, ναυτία, ο εμετός (ο οποίος κάποιες φορές μπορεί να περιέχει αίμα), η διάρροια, η καταπληξία και το κώμα. Εάν υποπτευόμαστε ότι ο σκύλος μας έχει πάθει θερμοπληξία καλούμε αμέσως τον κτηνίατρό μας και εν τω μεταξύ ρίχνουμε άφθονο δροσερό ή χλιαρό (και όχι παγωμένο) νερό στο σώμα του.

Μπορείτε να βρείτε το Κτηνιατρικό Κέντρο Γανέλλη και Παλαιολόγου στη Χρυσομαλλούσα, στην οδό Κανάρη 4 και να επικοινωνήσετε στο 2251181098 ή στο 6987680221 (για επείγοντα) και μέσω email στο [email protected] ή στη σελίδα του στο Facebook: www.facebook.com/KKentro2021

 

spot_img

More articles