Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Δύο δάσκαλοι αρνητές μάσκας

  • Ολιγόωρη κατάληψη και σε σχολείο της Γέρας για μάσκες και τεστ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησαν οι πρώτες εβδομάδες της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Λέσβου, σύμφωνα με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης του νησιού. Μόνο μελανό σημείο η περίπτωση δύο εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι… αρνούνταν να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και να φορέσουν τη μάσκα τους, κάτι το οποίο όμως δεν είχε κάποιες επιπτώσεις γι’ αυτούς.

Όπως αποκάλυψε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Καίτη Στρατάκη, οι δύο δάσκαλοι αρνούνταν να φορέσουν μάσκα, η οποία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν στην εκπαίδευση είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου τόσο για εκπαιδευτικούς, όσο και για τους μαθητές και μαθήτριες, με μόνη εξαίρεση το μάθημα της Γυμναστικής. Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός, ότι όχι απλά δεν αναφερόμαστε στο ζήτημα του εμβολιασμού, για το οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα από την επιστημονική κοινότητα μπορούμε να κατανοήσουμε πως υπάρχει επιφυλακτικότητα, αλλά στο ελάχιστο δυνατό μέτρο προστασίας από την εξάπλωση του ιού εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα ο ένας εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να προτιμά να λαμβάνει αναρρωτικές άδειες από πέρυσι κιόλας, φοβούμενος για την υγεία του. Ο δεύτερος ωστόσο, επικαλείται… αλλεργία στη μάσκα. Και οι δύο, όπως δήλωσε η κ. Στρατάκη, έλαβαν αναρρωτική άδεια, και το κενό τους καλύφθηκε από άλλους αναπληρωτές.

«Για να είμαι ειλικρινής, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μας απασχόλησε ιδιαίτερα, από τη στιγμή που το κενό των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών καλύφθηκε από τους αναπληρωτές και η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται χωρίς άλλα προβλήματα», ανέφερε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προσθέτοντας επίσης με την ευκαιρία πως στο σύνολο των σχολείων τα κενά είναι ελάχιστα κυρίως σε μαθήματα Γυμναστικής και Αγγλικών. Τα κενά αυτά θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν το επόμενο διάστημα, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η 2η φάση ορισμού αναπληρωτών, οι οποίοι αναλαμβάνουν καθήκοντα την ερχόμενη Παρασκευή και Δευτέρα.

 

Εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κ. Στρατάκη, τα ποσοστά εμβολιασμένων εκπαιδευτικών είναι πολύ υψηλά, τόσο στη Λέσβο όσο και στη Λήμνο. Θυμίζουμε πως αντίστοιχη εικόνα μας είχε μεταφέρει και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τίμος Θεοφανέλλης, αφού από το καλοκαίρι κιόλας οι εκπαιδευτικοί του νησιού μας έσπευσαν να εμβολιαστούν εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Αυτό βέβαια ως μέρος μιας γενικότερης ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών όλης της χώρας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, ο συγκεκριμένος κλάδος είναι ένας από αυτούς όπου σημειώνονται τα υψηλότερα ποσοστά εθελούσιων εμβολιασμών. 

 

Ουτοπικές διεκδικήσεις

Ενώ σύμφωνα με τον κ. Θεοφανέλλη δεν παρουσιάζεται κανένα απολύτως πρόβλημα στα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού, την ίδια στιγμή μάλλον άστοχες και ουτοπικές ήταν οι διεκδικήσεις μιας μικρής ομάδας μαθητών του Γυμνασίου Γέρας, οι οποίοι προσπάθησαν να προχωρήσουν σε κατάληψη, η οποία ωστόσο κράτησε για λίγες μόνο ώρες. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του σχολείου, Κατερίνα Καραγιάννη, το βράδυ της Δευτέρας τα παιδιά κλείδωσαν το σχολείο προχωρώντας σε κατάληψη, με αιτήματα να μην πραγματοποιούν τα δύο self-test την εβδομάδα, να μην φοράνε μάσκα στα διαλείμματα και το ωράριο του σχολείου να ξεκινά στις 08:15 αντί στις 08:00.

«Το πρωί (σ.σ. χθες) βρήκαμε το σχολείο κλειστό. Αφενός συζητήσαμε με τα παιδιά και επέτρεψαν για αρχή την είσοδο του προσωπικού και των μαθητών του ΓΕΛ Γέρας, με το οποίο συστεγαζόμαστε, αφετέρου τους εξηγήσαμε και το τι προβλέπεται για τις περιπτώσεις κατάληψης, όπως και το ότι τα αιτήματά τους ήταν ουτοπικά, κάτι το οποίο το κατάλαβαν και οι ίδιοι και αποφάσισαν τη λήξη της», ανέφερε η κ. Καραγιάννη. Η Διευθύντρια του σχολείου εξήγησε πως επρόκειτο για μια μάλλον επιπόλαια ενέργεια κάποιων μαθητών, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του δεκαπενταμελούς συμβουλίου, και γι’ αυτό άλλωστε, οι μαθητές που πήραν την πρωτοβουλία αυτή κατανόησαν την κατάσταση και δεν έδωσαν συνέχεια στην κατάληψη.

Σημειώνεται πως για την περίπτωση της συγκεκριμένης κατάληψης εφαρμόστηκαν και τα όσα προβλέπονται πλέον από τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, και αφορούν τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω Webex, στην περίπτωση που συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος παρεμπόδισης της διά ζώσης εκπαίδευσης.