Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Δυο μέτρα και δυο σταθμά στην αγορά

  • Από τη μία οι καταστηματάρχες της αγοράς να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των πελατών τους και από την άλλη στα σούπερ-μάρκετ συνωστισμός χωρίς έλεγχο
  • Ουρές στα φαρμακεία για rapid test λόγω της αυξημένης ζήτησης που τροφοδοτούν οι νέες συνθήκες, καθώς ούτε τον καφέ του μπορεί να πιει κανείς σε εξωτερικό χώρο 

Σε όλο τους το μεγαλείο αναδείχτηκαν από προχθές Σάββατο οι αδικίες των μέτρων που επέβαλαν τα συναρμόδια Υπουργεία σε βάρος των μικρών και μικρομεσαίων εμπόρων για την πρόληψη του κορονοϊού, αφήνοντας εκτός τα σούπερ-μάρκετ. Σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους για την αγορά κάθε χρόνο, όπως είναι ο μήνας Νοέμβριος, καθώς παρατηρείται κάμψη της καταναλωτικής κίνησης εν όψει του Δεκεμβρίου που αναθερμαίνεται πριν τις γιορτές, οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να παίζουν το ρόλο του χωροφύλακα στις εισόδους των μαγαζιών τους για να ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και αποτελέσματα rapid test, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση λειτουργίας της κάθε επιχείρησης. Την ίδια ώρα, τα σούπερ-μάρκετ των μεγάλων και γνωστών αλυσίδων λειτουργούσαν από το πρωί μέχρι το βράδυ το Σάββατο με πλήθος κόσμου, καθώς όπως σχολίαζαν υπάλληλοί τους η κίνηση ήταν αισθητά αυξημένη λόγω της αργίας της Δευτέρας. Ενώ, λοιπόν, στην Ερμού οι πελάτες συνωστίζονταν έξω από τις επιχειρήσεις και περίμεναν τη σειρά τους για να ελεγχθούν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, την ίδια ώρα στα σούπερ-μάρκετ έμπαιναν και έβγαιναν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι χωρίς έλεγχο.

Με προειδοποιητικές πινακίδες στα μαγαζιά να περιμένουνε οι πελάτες απ’ έξω για έλεγχο

Αν και κανείς δεν είναι αντίθετος με τα μέτρα πρόληψης στα μαγαζιά, προκαλεί εντύπωση η εξόφθαλμη αδικία να εξαιρεθούν από τα μέτρα οι μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων παρότι σε αυτές καθημερινά, αλλά κυρίως τα Σάββατα υπάρχει πολύ μεγάλος συνωστισμός και αν πραγματικά χρειάζεται κάπου να γίνεται έλεγχος είναι αυτές οι επιχειρήσεις.

 

Με τα μάτια των εμπόρων

Τα Νέα της Λέσβου βρέθηκαν από το πρωί του Σαββάτου στην αγορά της Μυτιλήνης καταγράφοντας την κίνηση και συνομιλώντας με τους εμπόρους. Αυτό το οποίο παρατηρήθηκε είναι ότι απ’ όσους κατέβηκαν το Σάββατο, πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων στην αγορά, περισσότεροι ήταν αυτοί με πιστοποιητικά εμβολιασμού. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπήκαν σε μαγαζιά με rapid test και μάλιστα πολλοί από όσους δεν είχαν εμβολιαστεί επέλεξαν να ψωνίσουν με την μέθοδο του Click away. 

Με το κινητό ανά χείρας για τον έλεγχο των πελατών ο Παναγιώτης Σκοπελίτης στην Βιοκαρπέτ επί της Καβέτσου

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροσώπου της Βιοκαρπέτ, Παναγιώτη Σκοπελίτη, με δύο καταστήματα στην οδό Καβέτσου: «Όσα ραντεβού είχαμε με πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακυρώθηκαν καθώς δεν θέλησαν να κάνουν rapid test και να επιβαρυνθούν το κόστος. Σε κάποιους από αυτούς τους πελάτες που είναι από χωριά βρισκόμαστε σε συνεννόηση για να μεταφέρουμε εμείς τα εμπορεύματα στα σπίτια τους, έχουμε όμως ακυρώσεις ραντεβού και θεωρώ ότι αυτά τα μέτρα προκαλούν σοβαρό πλήγμα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ευνοώντας τα e-shop και τα μεγάλα πολυκαταστήματα σούπερ-μάρκετ».

Ο έμπορος Ιγνάτιος Πάλλης

Για χρόνια στην αγορά της Μυτιλήνης με επιχείρηση ο Ιγνάτιος Πάλλης, μιλώντας  στα Νέα της Λέσβου, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή των μέτρων: «Ποιοι είναι αυτοί που βγαίνουν και απαιτούν να ελέγχουμε εμείς οι καταστηματάρχες τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα αποτελέσματα των τεστ των πελατών μας και να είμαστε και υπόλογοι αν δεν είναι γνήσια, την ώρα που στα σούπερ-μάρκετ όποιος θέλει μπαίνει και όποιος θέλει βγαίνει.  Φανταστείτε ότι ο ίδιος ανεμβολίαστος πελάτης που θα έρθει στο δικό μου κατάστημα και θα ελέγξω το αποτέλεσμα του rapid test στη συνέχεια μπορεί να πάει στο σούπερ-μάρκετ και δεν θα τον ελέγξει κανείς. Η εξαίρεση των σούπερ-μάρκετ είναι απαράδεκτη και αν ήθελαν να τα εξαιρέσουν έπρεπε να επιβάλλουν για το διάστημα ισχύος αυτών των μέτρων στα δικά μας μαγαζιά,  να μην πουλούν τα σούπερ-μάρκετ ομοειδή προϊόντα!».

Η Δέσποινα Διαμαντή με τον Γιώργο Τσεσμετζή

Στις δυσκολίες εξυπηρέτησης των πελατών αναφέρθηκαν ο Γιώργος Τσεσμετζής με την σύζυγό του Δέσποινα Διαμαντή, που διατηρούν τρία καταστήματα στην αγορά ενδυμάτων – υποδημάτων στην αγορά. Όπως μας είπαν, «έχουμε αναγκαστεί πολλές φορές σήμερα να αφήσουμε τους πελάτες την ώρα που τους δείχναμε κάποια προϊόντα να περιμένουν για να τρέξουμε στην είσοδο να ελέγξουμε άλλους πελάτες που έπρεπε να μπουν μέσα στην επιχείρηση. Δεν είναι συνθήκες αυτές να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών στους εμπόρους, δεν είναι ο δικός μας ο ρόλος ελεγκτικός. Ο κάθε έμπορος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τρέχει για τις απαιτήσεις του Κράτους, ενώ θα πρέπει επιτέλους να μας αφήσουν να δουλέψουμε απερίσπαστοι», ανέφεραν οι δύο επιχειρηματίες, σημειώνοντας και μία άλλη παράμετρο ότι κάποιοι είχαν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, δεν είχαν όμως ταυτότητες μαζί για να μπουν καθώς απαιτείται και η ταυτοπροσωπία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η έμπορος υποδημάτων Βάσω Καφαλούκα υπογράμμισε στα Νέα της Λέσβου ότι «ενώ εμείς εξυπηρετούμε τους πελάτες μας εντός της επιχείρησης πρέπει να προσέχουμε και την είσοδο μην μπει κάποιος άλλος μέσα. Τέτοια μέτρα απαιτούν από την κάθε επιχείρηση να έχει έναν υπάλληλο στην είσοδο για να ελέγχει τους πελάτες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει και βλέπετε ότι δεν το έκαναν ούτε στα σούπερ-μάρκετ που έχουν υπαλληλικό προσωπικό για να κάνει τους ελέγχους»!

Ο Στρατής Παυλιδέλης επί το έργον στον έλεγχο των πελατών για την είσοδο στο κατάστημα

Στο υαλοπωλείο – κατάστημα ειδών οικοσκευής του Στρατή Παυλιδέλη, στην καρδιά της Ερμού, ο καταστηματάρχης βρισκόταν έξω από την επιχείρησή του ελέγχοντας με το κινητό του τηλέφωνο τη γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού των πελατών του που ήθελαν να εισέλθουν στο εσωτερικό και να επιλέξουν προϊόντα. «Θα προσαρμοστούμε, παρότι τα μέτρα αυτά και με την αυστηρότητα που εφαρμόζονται με τσουχτερά πρόστιμα προσθέτουν περισσότερες υποχρεώσεις στους εμπόρους», είπε ο ίδιος.

Με υπάλληλο που ήλεγχε τους πελάτες στην είσοδο, σε συνεχή βάση, η επιχείρηση Vicko που αντιπροσωπεύει για τη Λέσβο η οικογένεια Μουφλουζέλη

Διακριτικά η αστυνομία

Ο ρόλος της αστυνομίας το Σάββατο, πρώτη μέρα των νέων μέτρων για τους εμπόρους, παρέμεινε διακριτικός ώστε να γίνει ομαλά η προσαρμογή, σύμφωνα και με τις οδηγίες που είχε δώσει ο Αστυνομικός Διευθυντής Λέσβου, Ηλίας Βαζούρας, ζητώντας από τα στελέχη της αστυνομίας να επικεντρωθούν στην ενημέρωση των εμπόρων. Χθες, πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, παρά την πρόβλεψη για προαιρετική λειτουργία οι επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν στην αγορά, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων και δεν υπήρχε και κίνηση ούτως ή άλλως.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, σχολίασε στα Νέα της Λέσβου ότι τα μέτρα ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και αποτελεσμάτων τεστ για τον κορονοϊό, το μόνο που προσφέρουν είναι να επιβραδύνουν την κίνηση στα καταστήματα, προσθέτοντας κινδύνους για τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση που γίνει κάποιο λάθος από έμπορο.

Έλεγχος από τα μαγαζιά της αγοράς και οι πελάτες που περίμεναν απ’ έξω

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου προβλέπουν την είσοδο των ανεμβολίαστων  μόνο με επίδειξη αρνητικού μοριακού (pcr) ή rapid test στα εμπορικά καταστήματα, στα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στους ανοικτούς χώρους εστίασης, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών θα πρέπει να προσκομίζουν self test.

Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ όσοι έχουν νοσήσει και βρίσκονται εντός του 6μηνου διαστήματος να έχουν το πιστοποιητικό νόσησης.

Για ανεμβολίαστους και νοσήσαντες άνω του εξαμήνου που δεν διαθέτουν rapid τεστ, οι αγορές μπορούν να γίνονται με click away, δηλαδή θα γίνεται η παραγγελία τηλεφωνικά ή διαδικτυακά και η παραλαβή έξω από το κατάστημα.

Χθες το μεσημέρι ουρές έξω από το φαρμακείο

Την ίδια ώρα όμως άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα αναδείχθηκε από όλη αυτήν την διαδικασία, καθώς όσοι πολίτες ήθελαν να κάνουν rapid test για να το έχουν στη διάθεσή τους αναγκάστηκαν να συνωστίζονται σε ουρές έξω από τα φαρμακεία τόσο το απόγευμα του Σαββάτου (δηλαδή μετά το κλείσιμο των φαρμακείων το μεσημέρι, οπότε στο εφημερεύον που συνέχισε να λειτουργεί στην προκυμαία σχηματίστηκαν ουρές), όσο και χθες Κυριακή στην Καβέτσου. 

 

Με τη Λέσβο στο κόκκινο

Με τη Λέσβο να έχει περάσει στο κόκκινο του Επιδημιολογικού Χάρτη σε αντίθεση με όλα τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου που βρίσκονται σε χαμηλότερες κατηγορίες κινδύνου, και ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων καθώς για παράδειγμα αν προβλεφθεί λοκντάουν στις κόκκινες περιοχές αυτό θα ισχύσει για το Βόρειο Αιγαίο μόνο στη Λέσβο, τα κρούσματα συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα καθώς την Παρασκευή καταγράφηκαν 91 νέες μολύνσεις και το Σάββατο 83 κρούσματα.

 

Έκλεισε η μονή Αγίου Ραφαήλ 

Άλλο ένα μοναστήρι έβαλε λουκέτο λόγω κρουσμάτων καθώς μετά τη Μονή Δαμανδρίου στον Πολιχνίτο που έγραψαν τα Νέα της Λέσβου την περασμένη εβδομάδα, την Παρασκευή έκλεισε και το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, καθώς νόσησαν η ηγουμένη και μοναχές. Μάλιστα από την περίπτωση του συγκεκριμένου μοναστηριού αναδείχθηκε και ένα ζήτημα, καθώς η μονή χειρίστηκε το θέμα εσωτερικά, δεδομένου ότι τα τεστ έγιναν από φαρμακοποιό, με συνέπεια ο ΕΟΔΥ να ενημερωθεί αρκετά καθυστερημένα, όπως και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης και της Περιφέρειας και αποτελούν fake news τα όσα αναφέρθηκαν από διαδικτύου ότι βρισκόταν στο μοναστήρι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και έκανε τεστ την Παρασκευή.

Η ίδια η ηγουμένη Ταβιθά νωρίς το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε το κλείσιμο της μονής λόγω κορονοϊού και μάλιστα προκάλεσε εντύπωση καθώς η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε μέσω του λογαριασμού που έχει ανοίξει η μονή στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook!!!

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Ιερά Μονή μας θα παραμείνει προς το παρόν κλειστή και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Οι αδελφές που διαγνώστηκαν θετικές νοσούν με ήπια συμπτώματα και ευχόμαστε με την χάρη των Αγίων μας να το ξεπεράσουμε ανώδυνα», είναι η δήλωση της ηγουμένης Ταβιθά στο Facebook!