Δύο νέα ντοκιμαντέρ από την Τζέλη Χατζηδημητρίου

Την υλοποίηση δύο ντοκιμαντέρ, από την διεθνώς καταξιωμένη δημιουργό Τζέλη Χατζηδημητρίου, που έχουν ως στόχο την ανάδειξη στοιχείων του πολιτισμού της Λέσβου και την προβολή της, στηρίζει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η καλλιτέχνης, που κατάγεται από τη Λέσβο, έχει καταγράψει μια εξαιρετικά πετυχημένη πορεία ως φωτογράφος με 10 εκδόσεις και εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με την παραγωγή ντοκιμαντέρ, περνώντας τον μισό χρόνο στο νησί και καταγράφοντας έναν τρόπο ζωής, που χάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Ευχάριστη έκπληξη και πολύ σημαντική για τα δεδομένα του νησιού χαρακτήρισε την υποστήριξη της Περιφέρειας η κ. Χατζηδημητρίου. «Είναι σημαντικό για εμένα που έχω τη συμπαράσταση της Περιφέρειας και συγκεκριμένα του Περιφερειάρχη και της κυρίας Αντωνέλλη», δήλωσε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» η δημιουργός. 

 

Τα ντοκιμαντέρ

Η πρώτη από τις δύο ταινίες έχει τίτλο «Τα πνεύματα της πέτρας» και δημιουργείται σε συνεργασία με τον Χρήστο Χατζηλία. Με γυρίσματα σε Ανεμότια, Σκαλοχώρι, Φίλια, Αγία Παρασκευή, Πολιχνίτο, Βασιλικά, Λισβόρι, Μεσότοπο, και σε όλη τη Δυτική, ηφαιστειογενή Λέσβο, παρουσιάζει τη χρήση της πέτρας και τον αρχιτεκτονικό πλούτο του νησιού. Πρόκειται για πλούτο που δεν υπάρχει συγκεντρωμένος σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας, με τους κρυμμένους θησαυρούς που μπορεί να εντοπίσει κανείς, όχι μόνο στα «γνωστά» χωριά αλλά και στα ορεινά, που είναι κάπως πιο ξεχασμένα, ή ακόμη και στα αγροτόσπιτα στις εξοχές, που τους προσπερνάμε γιατί μπορεί να μην γνωρίζουμε καν την ύπαρξή τους. Από τα έργα των πετράδων της Ανεμότιας, στα εξαιρετικά λιθανάγλυφα στο καφενείο των Βασιλικών ή και την πατωμένη και τα σέτια του Ασώματου, η ταινία θέλει να γνωρίσει στον υπόλοιπο κόσμο τη Λέσβο της κρυμμένης αρμονίας.

Με τίτλο «Λesvia», η δεύτερη ταινία, διαπραγματεύεται ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα για τη Λέσβο: Την προσέλευση ομοφυλόφιλων γυναικών στην Ερεσό, την πατρίδα της μεγάλης ποιήτριας Σαπφούς, σαν ένα είδος προσκυνήματος και αναζήτησης της λεσβιακής τους ταυτότητας ήδη από την δεκαετία του ‘70. Το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει το χρονικό της αξιοθαύμαστης συνύπαρξης δύο κοινοτήτων, των λεσβιών και των Λέσβιων, που όπως προκύπτει μέσα από 100 ώρες συνεντεύξεων με 150 διαφορετικά άτομα από την τοπική, τη λεσβιακή και την πολυπολιτισμική κοινότητα της Ερεσού, αποτελεί ένα μικρό θαύμα που συντελέστηκε στο απομακρυσμένο αυτό χωριό της Ελλάδας.

 

Εργαλείο ο πολιτισμός

Στην ανακοίνωση της συνεργασίας αυτής, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, χαρακτήρισε την κ. Χατζηδημητρίου και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες από τη Λέσβο ως πρεσβευτές του νησιού και τον πολιτισμό του τόπου ως εργαλείο για την ανάπτυξή του. «Έχουμε ξεκινήσει μια πολλαπλή προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιήσουμε – εν μέσω πλειάδας δυσκολιών – το πολύτιμο εργαλείο του πολιτισμού των νησιών μας, με στόχο να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δομικό στοιχείο στην ανάπτυξή τους», δηλώνει η κ. Αντωνέλλη για την προσέγγιση που ακολουθεί η Περιφερειακή Αρχή.