«Εδώ είμαστε και ας έρθουν!»

Την έναρξη του αγώνα των κατοίκων του Μανταμάδου, αλλά και όλης της Λέσβου κατά της νέας δομής κήρυξε ουσιαστικά χθες από το Πολύκεντρο Μανταμάδου ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, μαζί με τον Πρόεδρο του Μανταμάδου Χαράλαμπο Τζελαϊδή, τους προέδρους των γύρω χωριών και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά το Πολύκεντρο. Το κλίμα σε αρκετά σημεία της συγκέντρωσης ήταν τεταμένο, με τον κόσμο να αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις για την κινητοποίηση από τους ομιλητές.

Με την έκδοση  του ΦΕΚ αρ. φύλλου 405/11-02-2020 που καθορίζει τις περιοχές επίταξης στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος ουσιαστικά δρομολογείται  η δημιουργία της νέας δομής στην ευρύτερη τοποθεσία της «Καράβας» στη θέση «Αλιγαρωτή»  όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής. Οι περιοχή αυτή απέχει 3χλμ από τον οικισμό Πεδή και 10 -12 χιλιόμετρα από το Μανταμάδο (από τον κεντρικό δρόμο).

Πρόεδρος Μανταμάδου: «Δεν παραχωρούμε σπιθαμή γης »

«Να μην περιμένουν από εμένα και το Βέρρο ότι θα μας δελεάσουν με «δώρα» και ανταποδοτικά. Δεν παραχωρούμε ούτε μια σπιθαμή γης για να μετατραπεί σε φυλακές ψυχών» δήλωσε χθες στα «Νέα της Λέσβου» ο Πρόεδρος του Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδης. Ο ίδιος περιέγραψε το κλίμα που επικρατεί στο χωριό μετά τις επίσημες ανακοινώσεις «Ο κόσμος είναι θυμωμένος, είναι δυσαρεστημένος για μια απόφαση που ήρθε ξαφνικά και έρχεται να μας δημιουργήσει μια νέα φυλακή. Δεν πρόκειται να το δεχθούμε θα παλέψουμε με κάθε τρόπο»

Ταξιάρχης Βέρρος : «Δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε»

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος είπε στα «Νέα της Λέσβου» «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Ο τουρισμός στο νησί μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, η γεωργία έχει καταστραφεί, η κτηνοτροφία επίσης , δεν έχουμε τίποτα άλλο να χάσουμε παρά μόνο τα κουρέλια μας. Θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο»

Παρά τη βροχή , η αίθουσα του Πολύκεντρου Μανταμάδου είχε γεμίσει ασφυκτικά ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρέμεναν στον αύλειο χώρο .

Στο θέμα της ενότητας στάθηκε κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.  Ο ίδιος αναφέρθηκε στο συναινετικό κλίμα που επικράτησε στο Περιφερειακό συμβούλιο όπου από τους 24 συμμετέχοντες οι 22 υπερψήφισαν την πρόταση της Περιφερειακής αρχής. « Λυπάμαι που τα δημοτικά συμβούλια δεν ομονόησαν. Πήρα τον κ. Κύτελη και του είπα ότι δεν πρέπει να πάμε στη συνάντηση. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτό τον αγώνα» Ο Περιφερειάρχης τόνισε σε άλλο σημείο   «Είμαι πολύ οργισμένος με την κυβέρνηση  θα μου πεις, ρε δεξιέ τι είναι αυτά που λες; Αυτή είναι η αλήθεια, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη . Δεν κάνουν αποσυμφόρηση τους γιατί λένε αντιδρούν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γιατί δεν κάνουν επίταξη και εκεί αλλά κάνουν επίταξη μόνο στα νησιά;»

«Θα δώσω τον αγώνα μου. Αν αποτύχω θα παραιτηθώ» είπε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος για άλλη μια φορά και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Ο ίδιος  αφού συνέστησε ψυχραιμία, χωρίς ακρότητες , τόνισε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και συντονισμένες δράσεις. Πρότεινε συμβολικό αποκλεισμό της περιοχής για λίγες ημέρες  -και του ΧΥΤΑ- επίσης πρότεινε να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα,  καθώς και  ότι θα προτείνει στον Περιφερειάρχη να γίνει νέα μεγάλη κινητοποίηση στο νησί».

Εκ μέρους του Δήμου Μυτιλήνης παρευρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Τσακύρης – καθώς όπως είπε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης αναχώρησε για την Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στη σημερινή συγκέντρωση . Ο Τσακύρης  άκουσε έντονες αποδοκιμασίες από το κοινό όταν ανέφερε ότι η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης δεν διαφέρει από εκείνη του Δήμου Δυτικής Λέσβου καθώς και όταν επιχείρησε να δικαιολογήσει το μέτρο της επίταξης.«Είμαστε μαζί σας, δεν κάνουμε πίσω πουθενά, είμαστε μια γροθιά» είπε κλείνοντας την ομιλία του  χωρίς να καταφέρει όμως να πείσει το ακροατήριο.

Κάποιες διαμαρτυρίες  ακούσθηκαν και κατά την ομιλία της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο προσφυγικό ζήτημα τα αίτια του,  τις πολιτικές ,  και τις συνθήκες για τους   πρόσφυγες προκαλώντας δυσαρέσκεια από το κοινό που περίμενε ν’ ακούσει προτάσεις για τους τρόπους αντίδρασης κατά της επίταξης και της νέας δομής.

«Είναι ώρα για αγώνα και όλοι μαζί θα παλέψουμε δεν κάνουμε πίσω» είπε στην ομιλία του ο Περιφερειακός Σύμβουλος επικεφαλής της παράταξης «Τολμάμε» Παναγιώτης Χριστόφας.

Στο ζητούμενο της ενότητας αναφέρθηκε στην ομιλία της και η Περιφερειακή σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Μαρία Νικολάρα η οποία κάλεσε να μην επιτραπεί η εκχώρηση του ακραίου λόγου στον αγώνα που ξεκινά  και να διεκδικήσουν όλοι τα αιτήματα που ενώνουν όλους και είναι η άμεση αποσυμφόρηση, καμία νέα δομή, γρήγορη απονομή ασύλου και ίσα δικαιώματα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

Ο Περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Άλλος δρόμος» Στράτος Γεωργούλας ο οποίος κατάγεται από τον Μανταμάδο σημείωσε ότι με βάση τις συντεταγμένες το νέο κέντρο θα γίνει και σε δική του ιδιοκτησία.  «Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 80000 πρόσφυγες από αυτούς οι μισοί υπάρχουν στα νησιά. Άρα δεν έχει πρόβλημα η Ελλάδα, έχουν τα νησιά. Κάποιοι τους κλείνουν εδώ πέρα. Μας κήρυξε τον πόλεμο η κυβέρνηση με την επίταξη και θα πολεμήσουμε και δεν εξαγοραζόμαστε με ανταποδοτικά».

«30 χρόνια οι Μανταμαδιώτες παλεύουμε ενάντια στις προσπάθειες υποβάθμισης του τόπου μας. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και τώρα. Εδώ είμαστε και ας έρθουν » είπε ο πρώην κοινοτάρχης Μανταμάδου , Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτης Σταμάτης.  Ο παπά Στρατής από το προσκύνημα Μανταμάδου θύμισε ότι ο αγώνας των Μανταμαδιωτών είχε δικαιωθεί στο ΣτΕ όταν προσέφυγαν κατά της απόφασης πριν δεκαετίες για την εγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ και αποθηκών καυσίμων

 

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»