Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Εφηβεία και εθισμός από την τεχνολογία

Φως στις λιγότερο ή περισσότερο άγνωστες πτυχές του εθισμού από τα προϊόντα τεχνολογίας και το διαδίκτυο στην περίοδο της εφηβείας προσπάθησε να ρίξει επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, η οποία μεταξύ άλλων έδειξε πως τα κορίτσια επηρεάζονται νωρίτερα σε σχέση με τα αγόρια. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Διαδικτύου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου του Cambridge, επεσήμαναν ότι μέσα σε δέκα χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο που οι άνθρωποι διάφορων ηλικιών περνάνε τον χρόνο τους, μοιράζονται πληροφορίες για τους εαυτούς τους και επικοινωνούν με τους άλλους.

Ειδικότερα στα κορίτσια η αρνητική επίπτωση των κοινωνικών δικτύων στην ικανοποίησή τους από τη ζωή γίνεται αισθητή στις ηλικίες των 11 έως 13 ετών, ενώ στα αγόρια στα 14 έως 15 χρόνια τους. Διαφορά η οποία ενδεχομένως να οφείλεται και σε ορμονικές αιτίες, καθώς τα κορίτσια συνήθως μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα, την ίδια στιγμή που στην αρχή της ενήλικης ζωής και οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται αρνητικά στην ίδια ηλικία των 19 ετών.

Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν στοιχεία για περίπου 84.000 άτομα, 10 έως 80 ετών, μεταξύ των οποίων 17.400 ηλικίας 10-21 ετών. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες (διαφορετικές για κάθε φύλο) περίοδοι που οι έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι στην έκθεσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ικανοποίησή τους από τη ζωή εμφανίζεται μειωμένη ένα χρόνο μετά. Επιπλέον, ανεξαρτήτως φύλου, η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ηλικία των 19 ετών σχετίζεται με μείωση της ικανοποίησης από τη ζωή μετά από ένα έτος. Πρόκειται άλλωστε για ένα ηλικιακό “παράθυρο” μετά την εφηβεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, που οι νέοι ενήλικες είναι συχνά ξανά ευάλωτοι, επειδή φεύγουν από το σπίτι τους ή ξεκινούν να εργάζονται, πράγμα που καθιστά πιθανότερο να επηρεαστούν αρνητικά από τα κοινωνικά δίκτυα.

Η μελέτη δείχνει, πάντως, ότι δεν επηρεάζει μόνο η χρήση των κοινωνικών δικτύων αρνητικά την ψυχική υγεία, αλλά ισχύει επίσης και το αντίστροφο, δηλαδή η εκ των προτέρων μειωμένη ικανοποίηση από τη ζωή αυξάνει τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται πως δεν πρόκειται κάθε νέος να βιώσει αρνητική επίπτωση στην ψυχική ευημερία του από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για μερικούς συχνά η επίπτωση θα είναι θετική.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img