Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022

Έγινε και φέτος το «πανηγύρι του ταύρου»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Από το 1774 κρατά το έθιμο του τάματος προς τον Άγιο Χαράλαμπο, το γνωστό ως «πανηγύρι του ταύρου» που τηρείται ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια στην Αγία Παρασκευή. Έτσι και φέτος οι εκδηλώσεις του πανηγυριού, που είναι το πρώτο του είδους σε όλη τη Λέσβο, ξεκίνησαν από την Παρασκευή και ολοκληρώθηκαν χθες αργά το βράδυ.

Από τις εκδηλώσεις του πανηγυριού στην Αγία Παρασκευή

Την Παρασκευή έγινε η περιφορά του στολισμένου ταύρου, που προσφέρει κάτοικος του χωριού και ο οποίος επιλέγεται ένα χρόνο πριν, ώστε το κρέας του να χρησιμοποιηθεί για το φαγητό που θα προσφερθεί σε πιστούς και συμμετέχοντες στο πανηγύρι, τηρώντας την κείμενη νομοθεσία περί ευζωίας και με τη σφαγή να γίνεται σε σφαγείο και όχι σε δημόσιο χώρο. Το Σάββατο έγινε η παρέλαση των αλόγων, με πρώτη-πρώτη τη σύζυγο του Προέδρου του Γεωργικού Σωματείου, η οποία έφερε την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, που για όλη τη χρονιά τη φυλάει στο σπίτι της, και την ακολουθούσαν τα υπόλοιπα μέλη του σωματείου και άλλοι πανηγυριστές και όλοι κατέληξαν στο ξωκλήσι στην περιοχή Ταύρος, όπου έγινε ολονύκτιο γλέντι.

Η παρασκευή του παραδοσιακού «κεσκέκ»

Την Κυριακή το πρωί ακολούθησε Θεία Λειτουργία και ολοκληρώθηκε η παρασκευή και διανομή του παραδοσιακού «κεσκέκ», ενώ το απόγευμα μεταφέρθηκαν στο έτερο ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους κοντά στο χωριό, όπου έγιναν αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας και τελέστηκε εσπερινός. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν χθες βράδυ, με το γλέντι στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής έπειτα από τα «Χαρλαμέλια».

Φωτογραφίες: Χρήστος Σαμαράς (Nabaho Kayaker)

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img