Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Εικόνες ντροπής στο εμπορικό λιμάνι

  • Ιδιοκτησία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, που φέρει την ευθύνη για τον χώρο, σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδόπουλο

Εικόνες ντροπής αυτές που αντικρίζει κανείς στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης, που μαρτυρούν τα σημάδια εγκατάλειψης. Εγκατάλειψη για την οποία, όπως φαίνεται, σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που κρατούν εγκλωβισμένο το λιμάνι και κάθε αρμοδιότητα που το αφορά στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, στην οποία ανήκει, δένοντας τα χέρια για οποιουδήποτε είδους παρέμβαση στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.

Στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εμπορικό λιμάνι της πόλης είχαμε αναφερθεί και την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή τις καταγγελίες για μια από τις πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες αλλοδαπών, να επιβιβαστούν παράνομα στο πλοίο Πελαγίτης για να φύγουν από το νησί. Συζητώντας με επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λιμανιού, ανέφεραν πως το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν ένα μικρό μόνο κομμάτι από μια γενικότερα προβληματική κατάσταση, με ανύπαρκτο έλεγχο στην πρόσβαση στο λιμάνι, έντονη παραβατική συμπεριφορά, που κλιμακώνεται όσο νυχτώνει, αλλά και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές τα οποία δεν λύνονται παρά τις συνεχείς οχλήσεις. Κατάσταση η οποία αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες, που δημοσιεύουμε στο παρόν φύλλο.

Τα κοντέινερ που δυσκολεύουν την προσέγγιση και αξιοποιούνται ως… τουαλέτες για ομάδες ατόμων που βρίσκονται καθημερινά στο λιμάνι

«Γενικότερα, το εμπορικό λιμάνι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει εμπορικό λιμάνι, όποιος θέλει μπαινοβγαίνει, δεν υπάρχει έλεγχος. Η κατάσταση από την μαρίνα της πόλης έως και τη ΔΕΗ είναι ένα χάλι μαύρο», είχαν επισημάνει χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως υποβάλλουν αιτήματα για επίλυση των προβλημάτων στο Λιμενικό Ταμείο, χωρίς να υπάρχει όμως ανταπόκριση.

Ανύπαρκτες ή ακατάλληλες δέστρες για τα εμπορικά πλοία

Ποιος φταίει

Η απάντηση που δίνει επίσημα το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου στην ερώτηση «ποιος φταίει για τα προβλήματα αυτά» είναι «σίγουρα όχι εμείς», αφού δηλώνει αναρμόδιο για οτιδήποτε αφορά το εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης, αιτιολογώντας έτσι και την αδράνειά του στα όποια αιτήματα έχουν υπάρξει προς αυτό για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

«Ο χώρος του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, στο πρώην ΤΑΙΠΕΔ. Για οποιοδήποτε ζήτημα ασφάλειας ευθύνη φέρει η Αστυνομία και για οτιδήποτε άλλο η ΕΤΑΔ. Μακάρι να ανήκε σε εμάς και τότε θα λύναμε όλα τα προβλήματα», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Παπαδόπουλος. Όπως σημειώνει, έχουν ζητήσει επανειλημμένα ως φορέας να περάσει η ιδιοκτησία του εμπορικού λιμανιού σε αυτόν, ώστε να μπορέσουν να διευθετήσουν τα ζητήματα που προκύπτουν. Μάλιστα υπάρχει ήδη η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, αν και πριν λίγους μήνες από την πλευρά του Δήμου Μυτιλήνης υπήρξαν ανακοινώσεις για πολύ θετικές εξελίξεις, οι οποίες φαίνεται ότι πάγωσαν ξανά.

«Αν ήταν στα χέρια μας το λιμάνι, τότε θα κάναμε… παπάδες!» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, που διευκρινίζει πως τη δεδομένη χρονική στιγμή και με το ισχύον καθεστώς δεν μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση. Ως τότε βέβαια, τα προβλήματα στο εμπορικό λιμάνι όχι απλά παραμένουν άλυτα, αλλά αντίθετα αυξάνονται…