Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Είπαν όχι στη Βάστρια

Με μάλλον ισχνά επίπεδα συμμετοχής πραγματοποιήθηκε, χθες το απόγευμα, στην Πλατεία Σαπφούς, η συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου ενάντια στα σχέδια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ στη Βάστρια. Συμμετοχή, που ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση είχε για σημαντική μερίδα κόσμου κομματική απόχρωση, με αποτέλεσμα αυτοί να μην βρεθούν στην πλατεία. Ακόμη κι αν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Λέσβου είχε σημειώσει στην ανακοίνωση συμπαράστασής της στη συγκέντρωση πως «το καλό του τόπου μας είναι πάνω από κομματικές ταμπέλες και πεποιθήσεις».

Βέβαια, αρκετά μέλη της Επιτροπής βρέθηκαν στην Πλατεία Σαπφούς, όπως επίσης και πολίτες που δεν είναι μέλη του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, ούτε πρόσκεινται πολιτικά στο Κ.Κ.Ε. δίνοντας έστω και σε μικρό βαθμό μια ευρύτερη πολιτική βάση στη συγκέντρωση. Μεταξύ αυτών μέλη των αυτοδιοικητικών παρατάξεων «Συμπαράταξη Πολιτών του Βορείου Αιγαίου» και «Με Πυξίδα τον Πολίτη» με τους επικεφαλής τους Γιάννη Σπιλάνη και Εριφύλη Χιωτέλλη αντίστοιχα, ο πρώην Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος, Κώστας Αστυρακάκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Γιώργος Κατζανός και ο επίσης πρώην Αντιδήμαρχος και πλέον Περιφερειακός Σύμβουλος, Νίκος Καρασάββας, που είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

Οι δε παρατάξεις των κ. Σπιλάνη και κ. Χιωτέλλη είχαν στείλει και κοινή δήλωση στήριξης της συγκέντρωσης. Σε αυτή μεταξύ άλλων σημείωναν: «Αγωνιζόμαστε από την αρχή για τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, αγωνιζόμαστε ενάντια στα Κέντρα – Φυλακές που μετατρέπουν τα νησιά μας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης πάνω στα σύνορα της Ευρώπης, αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια και το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων, κατοίκων και προσφύγων». Παράλληλα υποστηρίζουν πως οι λύσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα ντροπιάζουν και θα διασύρουν τα νησιά και τους νησιώτες. 

Ταυτόχρονα την υποστήριξή τους στην χθεσινή συγκέντρωση δήλωσαν δεκάδες φορείς, οργανώσεις και σύλλογοι από όλη τη Λέσβο.

Τα αιτήματα

Θυμίζουμε πως τα αιτήματα που σημείωνε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κατά την πρόσκλησή του για το συλλαλητήριο ήταν:

«-Να μην δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο ούτε στη Βάστρια-ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό – ούτε κλειστό, να μην μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών

-Να κλείσει η φυλακή του Καρά-Τεπέ και των άλλων Hot spot

-Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.

-Να υπάρξει ουσιαστική και πλήρη στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό – μεταναστευτικό».