Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Είπαν «όχι» στο προσκύνημα του Ταξιάρχη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Update 

Και μουσική και άγημα μετά το ρεπορτάζ 

Μετά την ανάδειξη του θέματος από το δημοσίευμα μας “κινήθηκαν γη και ουρανός” σε τοπικό και κεντρικο  επίπεδο ώστε να παραστεί η στρατιωτική μουσική και στρατιωτικό άγημα στη λιτανεία της Κυριακής και ως εκ τούτου όπως ανακοινώθηκε και επίσημα δεν θα παραστεί η φιλαρμονική του παραρτήματος Μυτιλήνης του Εθνικού ωδείου.

Η Μητρόπολη Μηθύμνης ενημερώθηκε το βράδυ της Τρίτης για αυτήν την εξέλιξη ενώ σήμερα έγινε επίσημη ενημέρωση και στα Νέα της Λέσβου.

Χθες τα νέα της Λέσβου είχαν γράψει: 

Στο Μανταμάδο είναι στραμμένα τα βλέμματα αυτήν την εβδομάδα, καθώς πανηγυρίζει ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με πολλές χιλιάδες πιστούς να αναμένονται, όπως κάθε χρόνο, την Κυριακή των Μυροφόρων που τιμούνται τα εγκαίνια του ναού, ενός λατρευτικού χώρου και τόπου που είναι χρόνια τώρα διαποτισμένος από μία ανεξήγητη ενέργεια, η οποία είναι ορατή σε όλο τον κόσμο!

Η προσέλευση στο προσκύνημα των Ταξιαρχών αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας, αν και εντονότερα πλέον θα αρχίσει να καταγράφεται από την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο, οπότε και κορυφώνεται από τη νύχτα του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής.

Φέτος το πανηγύρι του Μανταμάδου θα γίνει για πρώτη χρονιά μετά από 3 χρόνια μέτρων και επιφυλάξεων για τον κορονοϊό, οπότε και αναμένεται (λαμβανομένης υπόψη και της κοσμοσυρροής των πιστών στις εκκλησίες κατά τις ημέρες του Πάσχα) η προσέλευση να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πέραν των πιστών που θα καταφτάσουν από όλες τις άκρες της Λέσβου για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και τους πεζοπόρους όλων των ηλικιών που θα σπεύσουν από τις προηγούμενες μέρες με τα πόδια για να κάνουν το τάμα τους, προσέλευση πιστών αναμένεται και από άλλες περιοχές της Ελλάδας που έρχονται κάθε χρόνο, ενώ στους αρχαγγέλους πιστεύουν και οι μουσουλμάνοι γείτονές μας από την Τουρκία, καθώς στο Ισλάμ οι Αρχάγγελοι έχουν εξέχουσα θέση.

Τώρα θυμήθηκε το ΓΕΕΘΑ…

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί η απόφαση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας να μην διατεθεί για φέτος άγημα και στρατιωτική μουσική κατά την περιφορά της εικόνας στην κορύφωση των πανηγυρικών εκδηλώσεων που γίνονται την Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία, όταν ακολουθεί η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό και ως είθισται σε τέτοιου μεγέθους θρησκευτικές εκδηλώσεις  προπορεύεται στρατιωτικό άγημα ενώ συνήθως παιανίζουν και οι μπάντες του στρατού. Αυτό τουλάχιστον γινόταν στο περελθόν στο πανηγύρι, όμως για φέτος τα δεδομένα φαίνεται πως αλλάζουν, ενώ οι κάτοικοι του Μανταμάδου δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους γι’ αυτήν την εξέλιξη.  

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Μητρόπολης Μηθύμνης για τη διάθεση αγήματος και στρατιωτικής μουσικής, σημειώνοντας ότι το μόνο που εγκρίνει είναι να παραστεί μία ολιγομελή αντιπροσωπεία Αξιωματικών.

Ωστόσο το προσκύνημα δεν θα μείνει χωρίς Φιλαρμονική, καθώς όπως έγινε και πέρυσι έτσι και φέτος. θα προπορεύεται η Φιλαρμονική του Παραρτήματος Μυτιλήνης του Εθνικού Ωδείου υπό την διεύθυνση της κ. Ουρανίας Πρασίνου

Κάτω από αυτήν την εξέλιξη, οπως ενημερωθήκαμε,  το προσκύνημα δεν θα χρειαστεί να καταβάλει κάποιο ποσό για να επιστρατεύσει  άλλο μουσικό σχήμα από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση  του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε αυτή η «εξυπηρέτηση» από πλευράς του στρατού, ιδιαίτερα μάλιστα όταν στρατιωτικό άγημα παρέστη και στη λιτανεία της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή, στη Λαγκάδα, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής είναι ένα τοπικό πανηγύρι, ενώ η γιορτή για τα θυρανοίξια του προσκυνήματος στο Μανταμάδο είναι πανελλαδικής εμβέλειας καθώς πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Ελλάδας στο οποίο αναμένεται να παραστούν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, μητροπολίτες από διάφορες Μητροπόλεις εκτός Λέσβου θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν τον τόπο μας.

Οι κάτοικοι

Καθώς φαίνεται ότι αυτό το θέμα συζητιέται τις τελευταίες ημέρες στο Μανταμάδο απευθύνθηκαν χθες κάτοικοι του χωριού στα Νέα της Λέσβου, οι οποίοι ανέφεραν ότι «αν είναι δυνατόν ο κ. Χαρδαλιάς που έχει έρθει στη Λέσβο τώρα και μάλιστα παραμονές εκλογών να μην εγκρίνει το αίτημα της εκκλησίας για τη διάθεση αγήματος και στρατιωτικής μπάντας ούτε για μία ώρα όλο κι όλο», ενώ ζήτησαν την παρέμβαση της εφημερίδας μας, καθώς επίσης και των τοπικών αυτοδιοικητικών και πολιτικών εκπροσώπων ώστε να βρεθεί λύση. 

Σημειωτέον πως από πλευράς εκκλησίας του Μανταμάδου αποφεύγονται δηλώσεις επί του θέματος, καθώς η κατεύθυνση που έχει δώσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης, Χρυσόστομος, είναι ότι η εκκλησία δεν θα πρέπει να εκδηλώσει δυσφορία γι’ αυτό το θέμα παρότι η αρνητική απόφαση του ΓΕΕΘΑ δεν ήταν αναμενόμενη. Κάθε άλλο μάλιστα η εκκλησία θεωρούσε ότι θα είχαν διατεθεί και το άγημα και η μπάντα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img