Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

«Εισιτήριο» για 79 επιχειρήσεις στο πρόγραμμα ενίσχυσης

79 επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και της Λέσβου, παίρνουν το εισιτήριο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης για τις συνέπειες του κορονοϊού που υλοποιείται από την Περιφέρεια. Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που ανεβάζει τον αριθμό των δικαιούχων σε πάνω από 2.000, καθώς να θυμίσουμε ότι αρχικά στο πρόγραμμα εντάχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο 1.784 δικαιούχοι, που ήταν και οι πρώτοι στη βαθμολογία, μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού των 40 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Να υπογραμμιστεί ότι από το πρόγραμμα είχαν απορριφθεί λόγω έλλειψης δικαιολογητικών 332 αιτήσεις και οι υπόλοιπες 1.706 αιτήσεις που ακολουθούν στη βαθμολογία δεν μπόρεσαν να ενταχθούν λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού, αν και κατά τα άλλα πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις.

 

Ο Παναγιώτης Τατάκης

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη στα Νέα της Λέσβου ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Τατάκης, σημείωσε πως «είναι σημαντικό το ότι εντάχθηκαν έστω και αυτές οι 79 επιχειρήσεις μέσα από τη διαδικασία των ενστάσεων και αυξήθηκε περίπου κατά 2 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος. Ταυτόχρονα θεωρώ άδικη την απόρριψη 300 περίπου δικαιούχων που υπέβαλαν αιτήσεις, λόγω τυπικών όμως ελλείψεων στα έγγραφα που έπρεπε να καταθέσουν και τα οποία μπορούσαν να συμπληρώσουν στη συνέχεια, δυστυχώς όμως δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία», είπε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου για τις συνέπειες του κορονοϊού δεν έχει ακόμα κλείσει, καθώς συνεχίζεται σταδιακά η καταβολή του ποσού ενίσχυσης που δικαιούται η κάθε επιχείρηση (ανάλογα με τις προϋποθέσεις). Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται από την ΕΛΑΝΕΤ και εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα έχουν πληρωθεί άπαντες, καθώς ούτως ή άλλως πριν την εκπνοή του έτους θα πρέπει να έχει κλείσει. 

Όπως σχολίασε επ’ αυτού ο κ. Τατάκης «έχουμε καθυστέρηση στις πληρωμές η οποία αρχικά τροφοδοτήθηκε και από τις τροποποιήσεις που προηγήθηκαν, κάτι που αν θυμάστε το είχαμε εκτιμήσει λέγοντας ότι οι πληρωμές θα γίνονταν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ οι επιχειρήσεις χρειάζονταν νωρίτερα αυτές τις ενισχύσεις για να μπορέσουν να κινηθούν μετά το lockdown. Εκ του αποτελέσματος όχι μόνο δικαιωθήκαμε, αλλά φάνηκε και αισιόδοξη η εκτίμησή μας ότι θα πληρώνονταν μέχρι τον Ιούνιο, καθώς η ολοκλήρωση του προγράμματος πάει για τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση». 

 

Τι θα γίνει με τους άλλους;

Παρότι έχουν μεσολαβήσει 5 μήνες από τον περασμένο Απρίλιο δεν έχουμε κάποια ουσιαστική εξέλιξη μέχρι τώρα ως προς την αιτούμενη ενίσχυση του προϋπολογισμού για να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις από τους επιλαχόντες, όπως είχε δεσμευθεί ο Περιφερειάρχης. 

Η πρόταση που έγινε μέσα από το ρεπορτάζ των Νέων της Λέσβου να πάρουν τη σκυτάλη και να συνεχίσουν προκηρύσσοντας δικά τους προγράμματα οι Δήμοι και κατευθύνοντας στις επιχειρήσεις αδιάθετους πόρους από έργα στα πρότυπα του Δήμου Πειραιά δεν ακολουθήθηκε από τους Δημάρχους του Βορείου Αιγαίου και αυτό παρότι αυτή η πρόταση υποβλήθηκε και επίσημα στους Δημάρχους, μετά το πρωτοσέλιδό μας από τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Μπαρούτη, ο οποίος με το κύρος του οικονομικού φορέα που εκπροσωπεί επιχείρησε να δώσει διέξοδο για να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που έμειναν εκτός νυμφώνος λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού

Η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ούτε που θέλησε να ασχοληθεί με το θέμα και με αυτό το δεδομένο, μετά τους 79 δικαιούχους που «παίρνουν το εισιτήριο» για χρηματοδότηση, εφόσον δικαιώθηκαν οι ενστάσεις τους, δεν υπάρχει προοπτική για χρηματοδότηση άλλων επιλαχόντων και αυτό παρότι τίποτα δεν είναι ίδιο στο Βόρειο Αιγαίο με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς ειδικά στη Λέσβο η περιοχή μας μετρά μεγάλες απώλειες στον τουρισμό όταν στην άλλη Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι πέρασε με μεγάλα χαμόγελα.