Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Εκδηλώσεις με άρωμα «Μικρασίας»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εκδηλώσεις φορέων και συλλόγων, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από την επέτειο των εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ειδικότερα, αυτό το διάστημα θα πραγματοποιηθούν δύο εκθέσεις στη Μυτιλήνη, ενώ συνεχίζεται και το Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Μικρά Ασία 1922 – Όψεις του προσφυγικού ζητήματος: Μνήμη, Πολιτικές Αποκατάστασης, Πολιτισμική Ιστορία».

 

Ενθυμήματα & μνήμες

«Ιστορίες από καρσί» είναι ο τίτλος της έκθεσης με «ενθυμήματα και μνήμες από τη Μικρά Ασία», που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου στo πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων τιμής στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης (απέναντι από το Ναό του Αγίου Θεράποντα) και θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 10:00 π.μ. από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στη μνήμη των Μικρασιατών Αγίων, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου με δυνατότητα επισκέψεων καθημερινά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι. 

Σε αυτή περιλαμβάνονται εικόνες κι εκκλησιαστικά σκεύη, φωτογραφίες, έγγραφα, οπλισμός και άλλα αντικείμενα, που στο σύνολό τους ανήκουν σε Εκκλησίες, στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, σε ιδιωτικές συλλογές, στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 του Συλλόγου των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» και στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του πάλαι ποτέ Γυμνασίου Μυτιλήνης, νυν Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Έκθεση φωτογραφίας

Λίγες μέρες αργότερα, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, και με τη μελωδική συνοδεία των σαντουριών του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο: «Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες – Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή», που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης στο κάτω κάστρο της Μυτιλήνης και φιλοξενεί μοναδικές φωτογραφίες και χάρτες που φέρνουν στο φως σπάνια στιγμιότυπα από την Μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και φωτογραφίες από τις αλησμόνητες Μικρασιατικές πατρίδες.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 18:30 έως τις 20:30 και τα Σαββατοκύριακα και από τις 11:00 έως τις 13:00, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου και πραγματοποιείται με τη βοήθεια της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.

 

Το συνέδριο

Το Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Μικρά Ασία 1922 – Όψεις του προσφυγικού ζητήματος: Μνήμη, Πολιτικές Αποκατάστασης, Πολιτισμική Ιστορία» που διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης και η Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών ξεκίνησε ήδη και πραγματοποιείται έως και αύριο, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν αρκετοί ακαδημαϊκοί και όχι μόνο, αγγίζοντας διάφορες πτυχές της Μικρασιατικής Καταστροφής, 100 χρόνια μετά από αυτό το κομβικό για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία γεγονός.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, απαρτίζεται από την Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ευρώπης, Αγγελική Ράλλη, τον Δρ Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Στρατή Αναγνώστου, τη Δρ Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ, Μαρία Γ. Μόσχου, τον Δρ Ιστορίας του ΕΚΠΑ Νίκο Ανδριώτη και τον Δρ Θεολογίας του ΑΠΘ, Αθανάσιο Καλαμάτα. Η οργανωτική επιτροπή, αποτελείται από τους κ.κ. Αναγνώστου, Μόσχου, Ανδριώτη και Καλαμάτα και επιπλέον τον Ταμία της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, Γεώργιο Τρευλάκη.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img