Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΕΡΙΑΝΤ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: “Τα Μουσεία ως χώρος προαγωγής της εκπαίδευσης”

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Τα Μουσεία ως χώρος προαγωγής της εκπαίδευσης και της έρευνας, η περίπτωση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Tériade», το περασμένο Σάββατο, στην Αθήνα. Το Μουσείο Τεριάντ διοργάνωσε την συγκεκριμένη ημερίδα συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων ICOM 2024. Η εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ίδρυμα «Β. & Μ. Θεοχαράκη», πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου του Δ.Σ. του Mουσείου και Προέδρου της  Επιτροπής Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων Μουσείων (World Federation of Friends of Museums-WFFM), Λίλας ντε Τσάβες-Χρονοπούλου, του Διευθυντή του Μουσείου, Εικαστικού-Ιστορικού Τέχνης, Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Την ημερίδα τίμησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, η Κατερίνα Τσέλου, εκπροσωπώντας την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Υπουργείο, εκτιμώντας την αξία αυτής της πολύτιμης παρακαταθήκης πολιτισμού, μοναδική για την Ελλάδα, το 2010, προσπάθησε και πέτυχε, να την στηρίξει εκσυγχρονίζοντάς την, με απόλυτο σεβασμό στο πνεύμα του δωρητή, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητά της. Στην ημερίδα συμμετείχε και η Πρόεδρος του ICOM-EUROPE Dr Giuliana Ericani, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε την αναγκαιότητα της σύνδεσης και της συνεργασίας, στον χώρο του πολιτισμού και της έρευνας. Ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Δημήτρης Καπετανάς, μετέφερε τους χαιρετισμούς και την εκτίμηση του κ. Μουτζούρη.

Η κ. Λίλα ντε Τσάβες-Χρονοπούλου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ανέπτυξε τα σημαντικά σημεία που άπτονται της Πολιτιστικής Διπλωματίας και αφορούν στην σχέση του κοινού με τα μουσεία, τονίζοντας την σημασία των δύο πυλώνων του μουσειακού χώρου παγκοσμίως, που είναι από την μια πλευρά οι διεθνείς φορείς, το ICOM, οι επαγγελματίες των μουσείων και από την άλλη πλευρά το WFFM, δηλαδή οι Φίλοι των μουσείων. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις πολλαπλές δράσεις εξωστρέφειας που πραγματοποιεί το Μουσείο Teriade, προαναγγέλλοντας την οργάνωση εκθέσεων του Μουσείου σε Ιταλία και Γαλλία.

Ακολούθησαν με ομιλίες τους, ο επίτιμος Διευθυντής του l’Atelier du Livre d’art et de l’Estampe et du patrimoine de l’Imprimerie Nationale κ. Pascal Fulacher, ο Διευθυντής του Μουσείου Matisse στο Cateau Cambrésis, Patrice Deparpe και η Ιστορικός Τέχνης, Συγγραφέας και  Chef  de  Projets, Beaubourg, Eurydice Trichon-Milsane

Από πλευράς Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχαν οι Καθηγητές των Τμημάτων Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Χρήστος Καλλονιάτης, και Κοινωνιολογίας και κάτοχος Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet, Πάνος Γρηγορίου, όπως επίσης η Δρ. Ασπασία Δεστούνη από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και Επιστημονική Υπεύθυνη του NESTOR Επιχειρηματική Ανάπτυξη στις Κάτω Χώρες, Εσθονία κι Ελλάδα και η Αγγελική Χατζή, Θεατροπαιδαγωγός – Μουσειοπαιδαγωγός.  

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση του κ. Μανιατόπουλου. Την ημερίδα συντόνισε η Ίρις Κρητικού, Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης. Με την εκδήλωση «Τα Μουσεία ως χώρος προαγωγής της εκπαίδευσης και της έρευνας, η περίπτωση του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Tériade», δόθηκε η ευκαιρία ενός επιστημονικού και γόνιμου διαλόγου σχετικά με την αναγκαιότητα της επιστημονικής έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ μουσείων, ερευνητικών ιδρυμάτων και κρατικών φορέων, ώστε μέσα σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο περιβάλλον, να ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος και η προσφορά των μουσείων.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img