Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Εκτεθειμένος ο Γεωργαντάς για το ΟΣΔΕ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Εκτεθειμένος και μάλιστα σοβαρά βρίσκεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, αναφορικά με την υλοποίηση του ΟΣΔΕ για τη φετινή χρονιά, που είναι και η τελευταία μεταβατική για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η εφαρμογή της οποίας ξεκινά την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Μέχρι την Παρασκευή, που ήταν η τελευταία εργάσιμη της περασμένης εβδομάδας για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καμία απολύτως εξέλιξη δεν είχε σημειωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Με άλλα λόγια δεν είχαν αλλάξει στο παραμικρό τα δεδομένα που ανέδειξαν με άλλο ένα πρωτοσέλιδό τους από την περασμένη Δευτέρα 9 Μαΐου τα Νέα της Λέσβου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, δηλαδή οι εταιρείες που κάνουν την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για τους πελάτες τους αγρότες, δεν είχαν την δυνατότητα να οριστικοποιήσουν και να υποβάλλουν δηλώσεις στο σύστημα!  

Ουσιαστικά στο σύστημα μπορούν απλά να «τοποθετούν» τις δηλώσεις των πελατών τους χωρίς ούτε καν αριθμό πρωτοκόλλου και αυτές οι καταστάσεις είναι πρωτοφανείς για τα δεδομένα του ΟΣΔΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς είναι πλέον κραυγαλέα η αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ να υποστηρίξει το έργο, όπως αυτό επιχειρείται να εφαρμοστεί με τα νέα δεδομένα. Προκαλεί δε, ιδιαίτερη εντύπωση πως μπροστά στο πέλαγος που έχουν μπροστά τους τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ επί του παρόντος παραμένει άφαντος, ενώ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει δύο φορές ότι ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων, χωρίς αυτό να ισχύει ούτε μέρες μετά!

Εκτός προθεσμίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι από σήμερα Δευτέρα η υλοποίηση του ΟΣΔΕ βρίσκεται εκτός προθεσμίας, δηλαδή η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων ήταν η 15η Μαΐου!! Αν και όπως έχουν γράψει τα Νέα της Λέσβου από τον προηγούμενο μήνα η παράταση θεωρείται δεδομένη, να συμπληρώσουμε ότι από πέρυσι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρατείνουν την καταληκτική ημερομηνία σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η κάθε χώρα, πράγμα που διευκολύνει το Υπουργείο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για την παράταση δεν απαιτείται αναμονή και ιδιαίτερες διαδικασίες για να την εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μέχρι πρόπερσι, προκαλεί όμως εντύπωση πως ούτε η παράταση δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή από την Αθήνα.

Είναι προφανές ότι το ΟΣΔΕ συνεχίζει να βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο και το καλοκαίρι αναμένεται θερμό, καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι μαζί με τους υπεύθυνους των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων θα το περάσουν υποβάλλοντας τις δηλώσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Το ζήτημα που προκύπτει από όλη αυτή την ιστορία είναι κατά πόσο οι δηλώσεις θα υποβληθούν όπως πρέπει και όχι με λάθη και παραλείψεις, που θα τροφοδοτηθούν από τη βιασύνη και θα ακολουθούν τους αγρότες και στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2023.  

Ένα επιπλέον θέμα έχει να κάνει με τις πληρωμές των αγροτών και των κτηνοτρόφων, που ως γνωστόν κάθε χρόνο, αρχή του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου, εισπράττουν την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης. Αυτό για να γίνει φέτος στην ώρα του μοιάζει αρκετά δύσκολο έως ακατόρθωτο, καθώς ο έλεγχος των δηλώσεων (αν συνυπολογίσουμε και τις άδειες του Αυγούστου), στα Υπουργεία θα υλοποιηθεί με μεγάλη καθυστέρηση σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Ήδη και πέρυσι τον Οκτώβριο η πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης καθυστέρησε και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Πόσο δε φέτος!


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ 
«Έρχονται χειρότερες πληρωμές»

Αυτό ακριβώς εκφράζει με παρέμβασή του ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε μαζί με Βουλευτές του κόμματός του (ανάμεσα στους οποίους συνυπογράφει και ο Γιάννης Μπουρνούς) ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θέτοντας και το ζήτημα των έγκυρων πληρωμών στους δικαιούχους.

«Ελπίζουμε οι αγρότες να μην δουν μία ακόμη χειρότερη πληρωμή στο ΟΣΔΕ», αναφέρει ο κ. Αραχωβίτης. Και συνεχίζει: «Εδώ και πάνω από ένα μήνα είμαστε θεατές της χαοτικής κατάστασης, χωρίς προηγούμενο, που επικρατεί στο ΟΣΔΕ 2022. Οι παλινωδίες και οι αστοχίες Υπουργείου και ΟΠΕΚΕΠΕ στην προετοιμασία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2022 έχουν βέβαια ξεκινήσει πολύ πιο πριν, αποδεικνύοντας την παντελή έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης. Τις τελευταίες όμως πέντε εβδομάδες, η διαπίστωση που γίνεται πανελλαδικά είναι, ότι η όλη προετοιμασία για την ομαλή μετάβαση στη χρήση του νέου λογισμικού για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2022 είναι εξαιρετικά καθυστερημένη και επιεικώς ανεπαρκής, χωρίς την έγκαιρη, ολοκληρωμένη και ενδελεχή ενημέρωση και εξοικείωση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους. 

Έτσι, η σωστή επιλογή της λειτουργίας του ΟΣΔΕ μέσω του κυβερνητικού νέφους gov.gr, έχει σταδιακά και έως σήμερα μετατραπεί σε “κινούμενη άμμο” που απειλεί να “καταπιεί” την έγκαιρη και έγκυρη ενίσχυση των περίπου 650.000 παραγωγών. Ωστόσο, η πρόχειρη αντιμετώπιση των προβλημάτων ενδέχεται να έχει δυσμενείς συνέπειες και στην κατανομή των δικαιωμάτων την επόμενη προγραμματική περίοδο, αφού το 2022 είναι Έτος Αναφοράς για τη νέα προγραμματική περίοδο και η εσφαλμένη απεικόνιση στο ΟΣΔΕ 2022 θα διατρέχει τη νέα ΚΑΠ μέχρι το τέλος της. 

Αυτή η εικόνα της νέας εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης είναι ανησυχητική, αφού μπορεί να συμπαρασύρει σε αστοχίες την ασφάλιση του ΕΛΓΑ, την Κάρτα του Αγρότη αλλά και προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που υποχρεωτικά συνδέονται με τη νέα βάση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2022», αναφέρει ο κ. Αραχωβίτης προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο μιας ακόμη χειρότερης πληρωμής των κοινοτικών επιδοτήσεων!  

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις