Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Έκθεση για την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Την έκθεση με τίτλο «Η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στα νησιά τον 19ο και 20ό αιώνα» έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος έως τις 25 Νοεμβρίου, 10.00 έως 15.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας (Μικράς Ασίας 2, Μυτιλήνη) από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Η έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Μανώλη Κουτουλάκη, σε συνεργασία και υπό την επιμέλεια του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης και στόχο έχει την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και καταγραφή της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας της ναυτιλίας, καθώς και της ναυτικής παράδοσης της Ελλάδας. 

Στα εγκαίνια της έκθεσης ο κ. Κουτουλάκης υποδεχόμενος τους παρευρισκόμενους, δήλωσε: «Δράσεις όπως αυτές, που ενισχύουν και εμπεδώνουν το πολιτιστικό αποτύπωμα των νησιών μας και εξοικειώνουν κατοίκους και επισκέπτες με το πλούσιο απόθεμα αυτών, τελικώς δημιουργούν συνθήκες που επιβεβαιώνουν ότι ο πολιτισμός είναι στοιχείο κοινωνικής συνοχής.

Στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Λέσβο, όπου χτυπά η καρδιά της νησιωτικότητας και χαράσσεται η πολιτική της χώρας για τα νησιά μας, σας υποδεχόμαστε με την υπόσχεση πως θα αναδεικνύουμε και θα στεκόμαστε πάντα αρωγοί σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ο πολιτισμός είναι μια κίνηση, όχι μια κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι όπως αναφέρει ο Βρετανός ιστορικός Arnold J. Toynbee και με αυτό εύχομαι μια βιωματική και ζωντανή περιήγηση στη σπουδαία αυτή έκθεση».

Στη συνέχεια ακολούθησε δοξολογία από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου, Ιάκωβο. Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ Στρατηγός Γ. Μπουντλιάκης, ο Διοικητής της 9ης ΠΕΔΙΛΣ, Αρχιπλοίαρχος Λιμενικού Χ. Ευμορφόπουλος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Μυτιλήνης, Αντιπλοίαρχος Λιμενικού Α. Μανούσος, ως εκπρόσωποι του Βουλευτή Νομού Λέσβου, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λέσβου Γ. Στρατηγέλης και ο υπεύθυνος του Πολιτικού Γραφείου του Βουλευτή Ιγ. Γουδής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Μυτιλήνης  Π. Τσακύρης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Μυτιλήνης, Κ. Κουνέλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γ. Μουτζούρης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης  Γ. Καμπούρης, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Βορείου Αιγαίου,  Γ. Πλακωτάρης, ο Διευθυντής της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, Α. Περιμένης, ο Πρόεδρος του ΘΕΟΜΗΤΩΡ, Δ. Παραδέλλης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Δ. Αβαγιανός.

Από την συλλογή της έκθεσης για την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία

Η έκθεση ιχνηλατεί την πορεία της εμπορικής ναυτιλίας του 19ου και 20ού αιώνα, στην Ελλάδα, ενώ “ταξιδεύει” τον επισκέπτη με ελληνικά πολεμικά σκάφη, περιηγείται ανάμεσα σε ξυλόγλυπτα, ναυτικές εκδόσεις, όργανα ναυσιπλοΐας, θαλασσογραφίες, προσωπογραφίες. Σκάφη εξιστορούν την παγκόσμια ναυτιλία, της οποίας οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι πρωτοπόροι. Η έκθεση απαντά ερωτήματα, όπως: Πώς οδηγηθήκαμε από το ιστίο στον ατμό; Ποιος ο ρόλος των Ελλήνων ναυτικών στη νικηφόρα έκβαση της Ελληνικής Επανάστασης και στη δημιουργία του Νεότερου Ελληνικού Κράτους; Πώς αναπαρίστανται σκηνές από τη ζωή των Ελλήνων ναυτικών και μιας θαλασσοκράτειρας χώρας στη λαϊκή τέχνη της χώρας;

Όλα αυτά αποτυπώνονται στα εκθέματα που παρουσιάζονται και σημάδεψαν τη «ρότα» της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας τα τελευταία 200 χρόνια. Για ξεναγήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2251350220-223. 

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img