Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: «Μυτιλήνη, τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν στις Φοιτητικές Εστίες της Καλλιθέας στη Μυτιλήνη τα εγκαίνια της έκθεσης «Μυτιλήνη, τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922. Έκθεση με αφορμή ένα ημερολόγιο», που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Museolab), αποτελώντας τη δική του συμβολή στις σκέψεις, τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς που προκαλεί σε όλους μας η εκατονταετηρίδα της μικρασιατικής καταστροφής.

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη επέτειο, το Museolab ξεδιπλώνει στο κοινό της Λέσβου τα θραύσματα της μνήμης της τραυματικής αυτής περιόδου, έτσι όπως αυτά έφτασαν μέχρι εμάς, τους «πρόσφυγες» της τρίτης γενιάς, μέσα από προσωπικές ιστορίες, μικροαντικείμενα, ήχους, θολές εικόνες άλλοτε σκονισμένες και άλλοτε εξιδανικευμένες από τον καιρό. Η έκθεση δεν φιλοδοξεί να ανακαλύψει τη μία και μοναδική αλήθεια, αλλά να μοιραστεί μια σειρά παρατηρήσεων και ερωτημάτων που μπορούν να προκληθούν από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων γεγονότων των τελευταίων εκατό χρόνων. Ως αφορμή ερμηνείας του παρελθόντος, αλλά κυρίως του παρόντος.

Με κεντρικό αφηγηματικό άξονα ένα αυθεντικό ημερολόγιο που γράφτηκε τον τραγικό Σεπτέμβριο του 1922, αξιοποιεί όλα τα εκθεσιακά μέσα και δημιουργεί μία πλούσια εμπειρία με αντικείμενα, ψηφιακές εφαρμογές, βίντεο, εικαστικές εικόνες, λόγο, θεατρικά στοιχεία και πρωτότυπη μουσική. Αποτελεί, με άλλα λόγια, μία εφαρμογή στην πράξη όλων των καινοτόμων εκθεσιακών μεθόδων, με τις οποίες ασχολείται θεωρητικά και μεθοδολογικά το Εργαστήριο Μουσειολογίας και τις οποίες εφαρμόζει στην πράξη για να υποστηρίξει τις επικοινωνιακές ανάγκες ενός ευρέος φάσματος φορέων από το Βόρειο Αιγαίο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νάσια Χουρμουζιάδη, ενώ η ομάδα του Εργαστηρίου Μουσειολογίας συζήτησε και συνεργάστηκε, τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησης, με ανθρώπους και φορείς της Λέσβου, προωθώντας τον σταθερό προσανατολισμό του για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου e-Aegean CulTour «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό», στην οποία συμμετέχουν 10 συνολικά ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει ως στόχο τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά του Αρχιπελάγους.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 2 Οκτωβρίου 2022, λειτουργεί κάθε απόγευμα από τις 17:00 έως τις 21:30 και το Σαββατοκύριακο 10:30 – 14:00 και 18:00 – 22:00 και παράλληλα θα πραγματοποιούνται ανοιχτές συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για φορείς και ενδιαφερόμενα άτομα.

spot_img

More articles

spot_img