Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

«Ελάτε να γίνετε δότες μυελού των οστών»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Με τη λήψη δείγματος σάλιου, με μία ειδική μπατονέτα, μπορεί να διαπιστωθεί μετά από τον έλεγχο που θα ακολουθήσει αν είναι κανείς συμβατός για δωρεά μυελού των οστών με κάποιον που πάσχει από λευχαιμία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόκειται για μία τόσο απλή διαδικασία, που όμως είναι ικανή να οδηγήσει στη ζωή ανθρώπους, οι οποίοι αγωνίζονται αναζητώντας το πολυπόθητο μόσχευμα  σε συμβατούς δότες, με το οποίο θα καταφέρουν να νικήσουν την επάρατη νόσο και να ζήσουν ως φυσιολογικοί άνθρωποι. 

Γι’ αυτό το ανεκτίμητο δώρο στον άνθρωπο, η Πανελλήνια Ένωση Νοσηλευτών διοργανώνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας τη λήψη δειγμάτων προς ταυτοποίηση για την συμβατότητα δωρεάς μυελού των οστών, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας αυτό το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, που είναι αφιερωμένη στους δότες μυελού των οστών.

Η λήψη των δειγμάτων για το Βοστάνειο γινόταν χθες από δύο νοσηλεύτριες του νοσοκομείου που διατέθηκαν γι’ αυτό το σκοπό, ενώ η όλη προσπάθεια καταβάλλεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Όραμα Ελπίδας. Ουσιαστικά τα δείγματα δίνουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, καθώς και όποιος άλλος πολίτης ενδιαφέρεται να δώσει δείγμα, μπορεί να απευθύνεται καθημερινά στο Βοστάνειο μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Ο καθένας που δίνει δείγμα προς ταυτοποίηση για τη δωρεά μυελού των οστών φεύγει με ένα κορδελάκι δεμένο στον καρπό του χεριού του που γράφει Δώσε Ελπίδα, Δώσε ζωή. Μιλώντας χθες στα Νέα της Λέσβου η νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Μυτιλήνης, Βούλα Τρίχου, τόνισε ότι «η πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος υλοποιείται σε όλα τα νοσοκομεία και εμείς εδώ στη Μυτιλήνη είμαστε από τα πρώτα που ξεκινούμε και θα συνεχίσουμε τη λήψη μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς η δράση κορυφώνεται εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών».

Από κοντά στην προσπάθεια, νοσηλευτής και ο ίδιος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Ξενοφών Αυγερινός, μιλώντας χθες στα Νέα της Λέσβου τόνισε ότι «πρόκειται για μία αξιέπαινη προσπάθεια του Πανελλήνιου Οργάνου Εκπροσώπησης των νοσηλευτών και βρισκόμαστε εδώ για να τη στηρίξουμε όπου μπορούμε ως Σύλλογος. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, μία κουβέντα μόνο, που είναι και η πιο σημαντική, ελάτε όλοι να γίνετε δότες μυελού των οστών, να δώσουμε ζωή σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Όσοι πολίτες θέλουν να δώσουν στο νοσοκομείο μέχρι το Σάββατο δείγμα προς ταυτοποίηση μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2251351153 στις νοσηλεύτριες, κυρίες Βούλα Τρίχου και Μαίρη Ζαφειρέλλη (Γραφείο Λοιμώξεων Βοστάνειου).

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img