Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

‘’Έλαβον’’: Μια ιστορική προσέγγιση στις εκλογικές αναμετρήσεις

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο τάιμινγκ για την έκδοση του βιβλίου «Έλαβον». Ένας τίτλος που παραπέμπει σε εκλογές, με μια λέξη, που γενιές και γενιές σημάδεψε κυρίως μέσα από το ραδιόφωνο και τα πρώτα χρόνια της ασπρόμαυρης τηλεόρασης. Θα πέσει έξω εάν κάποιος θεωρήσει πως το βιβλίο απλώς παραθέτει αποτελέσματα και κάποια εκλογικά στοιχεία. Το βιβλίο ναι μεν δημοσιεύει εκλογικά αποτελέσματα, αλλά με διαφορετικό συγκριτικό τρόπο και μέσα από δεκάδες πρωτοσέλιδα και αποκόμματα αθηναϊκών και τοπικών εφημερίδων που μεταφέρουν το πνεύμα της κάθε εκλογικής αναμέτρησης. Τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων 1946 – 1964 δίνονται με παράλληλους πίνακες του Νομού Λέσβου και πανελλαδικών, έτσι ώστε να γίνονται εμφανείς οι διαφορές τάσεων. Για παράδειγμα φαίνεται η σημαντική διαφοροποίηση των ψήφων της ΕΔΑ στη Λέσβο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα και αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ονομάστηκε η Λέσβος το κόκκινο νησί. Ενδιάμεσα δημοσιεύονται πίνακες όπου διερευνάται το κοινωνικό και δημογραφικό προφίλ των ψηφοφόρων. Μαθαίνουμε και μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το 1956 το 77% των στρατιωτικών ψήφισαν την ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επίσης σειρά από πληροφορίες για τα περίεργα εκλογικά συστήματα, σημαντικά γεγονότα, αλλά και αναδημοσιεύσεις εφημερίδων με αξιοπερίεργα που κάνουν προσιτή τη δύσκολη αυτή περίοδο.

Στις εκλογές της Μεταπολίτευσης η κάθε εκλογική χρονιά στον Νομό Λέσβου αναβιώνει μέσα από δεκάδες αποκόμματα του τοπικού τύπου, που μας δίνει την δυνατότητα να ξαναθυμηθούμε ή να μάθουμε για πρόσωπα και καταστάσεις. Γνωστοί βουλευτές, επώνυμοι, ομιλίες, προεκλογικές ομιλίες, αλλά και προεκλογικές εντάσεις παρελαύνουν, ενώ στο τέλος δημοσιεύονται πίνακες για την πορεία του κάθε κόμματος. Εξαιρετικοί είναι οι πίνακες που αφορούν τα επαγγέλματα, αλλά και τις ηλικίες των βουλευτών της Λέσβου, ενώ εντυπωσιαζόμαστε από τους αναλυτικούς πίνακες των εκλογών του 2019. Δημοσιεύονται αναλυτικά οι ψήφοι των κομμάτων αλλά και οι σταυροί των υποψηφίων στη Μυτιλήνη, σε κάθε χωριό της Λέσβου, στην Λήμνο, στον Άη-Στράτη, ακόμα και στους ετεροδημότες!

Επίσης πίνακες κατά Δημοτική Ενότητα με την εκλογική απεικόνισή τους στις τελευταίες έξι εκλογικές μάχες, καθώς και οι σταυροί όλων των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κατά την Μεταπολίτευση. Παράλληλα και τα βιογραφικά όλων των βουλευτών της περιόδου αυτής.

Ανάμεσα στους πίνακες και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται ιστορικά γεγονότα αλλά και αξιοπερίεργα που έχουν σχέση με εκλογικές μάχες.

Σε μια σελίδα μαθαίνουμε ότι το όνομα Παπανδρέου δεν είναι το πραγματικό, στην άλλη ποιος ήταν ο νεότερος Πρωθυπουργός της χώρας, πιο κάτω οι ηλικίες των πολιτικών, γιατί δεν ψήφισε ο Καραμανλής το 1956, ποιος τζογαδόρος και γιατί σκότωσε τον πρωθυπουργό, το παγκόσμιο ρεκόρ εκλογής δύο διδύμων στην Βουλή, πότε έγινε το πρώτο ντιμπέιτ και άλλα πολλά. Και μαζί με πολλές βιογραφίες βουλευτών της Λέσβου πριν την χούντα του 1967 απ’ όπου αντλούμε δεκάδες πληροφορίες για τους ανθρώπους που μας εκπροσώπησαν στην Ελληνική Βουλή.

Το μεγάλο ατού του βιβλίου είναι στο τέλος το ευρετήριο 245 ανθρώπων που σε παραπέμπει στις αναφορές που γίνονται σε πίνακες ή σε διάφορα γεγονότα που έχουν διατρέξει την ελληνική ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο Στράτος Σαλαβός ενώ προσφέρει το βιβλίο του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μυτιλήνη
Ο συγγραφέας Στράτος Σαλαβός

Μιλώντας για το βιβλίο ο Στράτος Σαλαβός αποκαλύπτει πώς και πότε ξεκίνησε το βιβλίο του. «Συνεργαζόμενος με τοπικά μέσα ενημέρωσης και ειδικότερα με την τηλεόραση, χρόνια συνέλεγα στοιχεία για τις εκλογές. Δεκάδες χαρτάκια, ένθετα εφημερίδων ή αποκόμματα είχαν μαζευτεί τα οποία μαζί με πολλά βιβλία που διαθέτει η βιβλιοθήκη μου, άρχισα να τα ταξινομώ. Διαπίστωσα φέτος πως μπορούσαν να γίνουν βιβλίο. Έτσι προχώρησα στην έκδοση του «Έλαβον» που ομολογώ τέτοια αποδοχή δεν την φανταζόμουν. Οι πρώτες εκδόσεις του βιβλίου εξαντλήθηκαν και ήδη πάμε στην επόμενη».

Κι όπως τονίζει ο συγγραφέας στον πρόλογό του «η επιλογή έγινε με γνώμονα να είναι σύντομο, απλό και κατανοητό, πιστεύοντας ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν πολύτιμο οδηγό για το σήμερα και ένα εργαλείο δουλειάς για τον ιστορικό ερευνητή του αύριο».

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img