Ελένη Χριστοδουλοπούλου Αναγνώστου
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
Master “Παθολογία της Κύησης”
Τηλ. 22510 54446 κιν. 6944358488
Εμμηνόπαυση είναι η διακοπή της εμμήνου ρύσεως (περιόδου) για περισσότερους από 12 μήνες. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης στην Ελλάδα εκτιμάται στα 50 έτη (48-52), καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών στις μέρες μας φθάνει τα 90 έτη. Οι γυναίκες περνούν το ⅓ της ζωής τους σε εμμηνόπαυση.
Πώς ξέρω ότι φθάνω σε εμμηνόπαυση
- -Περίοδοι περισσότερο ή λιγότερο συχνά από ό,τι συνήθως
- -Μειωμένη ποσότητα αίματος σε ροή και διάρκεια στην περίοδο
- -Να χάνεται μία ή περισσότερες περίοδοι
- -Να έχουμε συμπτώματα εμμηνόπαυσης.
-Το διάστημα από όταν αρχίζουν οι διαταραχές μέχρι να εγκατασταθεί η εμμηνόπαυση λέγεται περι-εμμηνόπαυση.
- Ποια είναι τα συμπτώματα
- -Εξάψεις: Είναι το πιο συχνό και ενοχλητικό σύμπτωμα και ομοιάζει σαν ένα κύμα ζέστης να ξεκινά από το στήθος προς το πρόσωπο και έπειτα σε ολόκληρο το σώμα. Συνήθως αρχίζουν στην περι-εμμηνόπαυση.
- -Νυχτερινοί ιδρώτες: Οι εξάψεις όταν συμβαίνουν στην διάρκεια της νύχτας χαρακτηρίζονται ως νυχτερινοί ιδρώτες και δυσκολεύουν τον ύπνο.
- -Προβλήματα ύπνου: Κάποιες γυναίκες έχουν πρόβλημα να αποκοιμηθούν ή να έχουν έναν «καλό» ύπνο. Μπορεί να συμβαίνει ανεξαρτήτως αν υπάρχουν νυχτερινοί ιδρώτες.
- -Κολπική ξηρότητα: Ο κόλπος και η περιοχή γύρω από αυτόν («ευαίσθητη περιοχή») γίνεται ξηρή και το δέρμα λεπταίνει. Αυτό δημιουργεί ενόχληση στην επαφή αλλά κάποιες φορές και καθημερινά περνώντας τα χρόνια.
- -Διαταραχές της διάθεσης: Πολλές γυναίκες εμφανίζουν διαταραχές της διάθεσης, όπως άγχος, ευερεθιστότητα, έλλειψη ενδιαφέροντος να κάνουν πράγματα, θλίψη, επιθυμία για υπερβολικό ύπνο ή αδυναμία να κοιμηθούν.
- -Προβλήματα συγκέντρωσης και μνήμης: Μπορεί να οφείλεται είτε σε έλλειψη ύπνου και κόπωση, είτε στην έλλειψη οιστρογόνων.
Πότε πρέπει να επισκεφθεί η γυναίκα τον γυναικολόγο
Πέρα από τον τακτικό ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο θα πρέπει να γίνει εκτίμηση:
-Αν η περίοδος έρχεται σε διάστημα μικρότερο από 21 ημέρες.
-Αν το αίμα περιόδου είναι πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως.
-Αν υπάρχει κολπική αιμόρροια ανάμεσα από δύο περιόδους.
-Αν πλέον έχουν περάσει 12 μήνες χωρίς αίμα και ξαναδεί αίμα.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ
ΕΞΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΙΔΡΩΤΕΣ
|
1. Ντυθείτε με στρώσεις ελαφρών ρούχων ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε κάποια όταν αρχίσετε να ζεσταίνεστε
2. Διατηρήστε την θέρμανση χαμηλά και αποφύγετε ζεστά ροφήματα, όπως καφέ και τσάι 3. Τοποθετήστε ένα δροσερό, υγρό πανί στην βάση του λαιμού σας κατά την διάρκεια της έξαψης 4. Σταματήστε το κάπνισμα, εφόσον καπνίζετε (το κάπνισμα χειροτερεύει τις εξάψεις) |
ΚΟΛΠΙΚΗ ΞΗΡΟΤΗΤΑ | 1. Χρησιμοποιήστε λιπαντικά πριν την επαφή
2. Χρησιμοποιήστε μια κολπική ενυδατική αλοιφή τακτικά ή ανάλογα με τις ανάγκες |
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ | 1. Κοιμηθείτε και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη κι όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά (οι παρατεταμένοι ύπνοι μπορεί να οξύνουν το πρόβλημα)
2. Αποφύγετε την καφεΐνη το απόγευμα και μην καταναλώνετε πολύ αλκοόλ. |
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ (ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ) | 1. Προσπαθήστε να παραμείνετε ενεργή. Η άσκηση βοηθά στην αποφυγή του αισθήματος της θλίψης.
2. Αναζητήστε την κοινωνική επαφή και την στήριξη σε γυναίκες όπως εσείς. |
Μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη;
Αν δεν έχει περάσει, τουλάχιστον, ένας χρόνος χωρίς περίοδο υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται κάποια μέθοδος αντισύλληψης.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΙΑΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
- -TEST PAP και ενδοκολπικό υπερηχογράφημα.
- -Μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, εάν κρίνεται απαραίτητο (τα διενεργεί ακτινολόγος)
- -Καρδιολογικό έλεγχο (παρακολούθηση αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων).
- -Μέτρηση οστικής πυκνότητας για την εκτίμηση της οστεοπενίας-οστεοπόρωσης (το διενεργεί ακτινολόγος).
Λύσεις υπάρχουν;
Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού στην οποία επεμβαίνουμε όταν τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα ώστε να διαταράσσουν την καθημερινότητα της γυναίκας. Ο γυναικολόγος μπορεί να δώσει σκευάσματα τα οποία «ξεγελάνε» τον οργανισμό όσον αφορά την ένδεια των γυναικολογικών ορμονών. Αυτή είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Πάντα δίνεται ζυγίζοντας τα πιθανά οφέλη προς τους τυχόν κινδύνους και πάντα υπό παρακολούθηση. Είναι σε μορφή χαπιών, εμπλάστρων, κολπικών υπόθετων ή αλοιφών. Θεραπεία επίσης δίνεται σε περίπτωση που προκύψει οστεοπενία ή οστεοπόρωση στην εξέταση οστικής πυκνότητας.
Θα ήταν παράλειψη να μην τονίσουμε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η στήριξη της γυναίκας από το περιβάλλον της και ιδιαίτερα από τον σύντροφό της σε αυτήν την δύσκολη περίοδο της ζωής της. Στα πλαίσια μιας τέτοιας στήριξης τα προβλήματα γίνονται σταδιακά μία μεταβατική βιωματική κατάσταση, που το ζευγάρι την αντιμετωπίζει ενωμένο και όχι μια βιολογική εμπειρία που ζει μοναχικά η γυναίκα.