Νεότερες τεχνικές αντιμετώπισης των κιρσών κάτω άκρων

Σοφοκλής Ε. Τραχανέλλης

Αγγειοχειρουργός MD/ MSc

Ναυμάχου Αποστόλη 2, Μυτιλήνη

Τηλ.: 22510 37476, Κιν.: 6980869090

email: [email protected]

 

Τι είναι οι κιρσοί;

Πρόκειται για επιφανειακές διατεταμένες φλέβες με ελικοειδή πορεία που προβάλλουν κάτω από το δέρμα.

Εμφανίζονται στα πόδια και είναι πιο συχνοί κάτω από το γόνατο, αλλά πολλές φορές επεκτείνονται και πιο πάνω στο μηρό.

Είναι μια από τις πιο κοινές αγγειοχειρουργικές παθήσεις και αφορά κάθε ηλικία και φύλο, πιο συχνή όμως στις γυναίκες.

Πού οφείλονται;

 Οφείλονται σε μια νόσο που λέγεται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Είναι η δυσλειτουργία των βαλβίδων που υπάρχουν στις φλέβες των ποδιών, οι οποίες δεν μπορούν να κλείσουν σωστά για να αποτρέψουν την παλινδρόμηση του αίματος προς τα κάτω, όπως φαίνεται και στην εικόνα.

Αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι πιέσεις στις φλέβες των ποδιών και αυτό τις κάνει να φουσκώνουν και να “ξεχειλώνουν”.

Η δημιουργία των κιρσών σχετίζεται με την ορθοστασία, με κληρονομικούς παράγοντες, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, την καθιστική ζωή, τα στενά ρούχα στη μέση, ενώ η ζέστη τοπικά προκαλεί ταχύτερη εξέλιξή τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές;

Οι κιρσοί δεν είναι μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα στα πόδια. Είναι μια εξελισσόμενη νόσος με αρκετούς κινδύνους και επιπλοκές. Στα πρώτα στάδια συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου φέρνουν φαγούρα, πρήξιμο στα πόδια, αίσθημα βάρους, κάψιμο, πόνο. Σε πιο προχωρημένα στάδια προκαλούν μόνιμες βλάβες στο δέρμα και το υποδόριο, όπως μόνιμο μελάνιασμα στο δέρμα και λιποδερματοσκλήρυνση. Στα τελευταία στάδια ανοίγουν πληγές στο δέρμα οι οποίες θεραπεύονται δύσκολα και χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο.

Στα προχωρημένα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας η τρώση και λέπτυνση του δέρματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά επεισόδια αιμορραγίας μετά από μικροτραυματισμούς ή ακόμη και αυτόματα, που συχνά οδηγούν τον ασθενή στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Η χειρότερη επιπλοκή των κιρσών είναι η θρόμβωσή τους, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση προς αποφυγή δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων, όπως είναι η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή.

Πώς αντιμετωπίζονται;

 Η οριστική αντιμετώπιση των κιρσών είναι επεμβατική. Μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη η κλασική επέμβαση που λέγεται σαφηνεκτομή. Είναι μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση η οποία αν γίνει σωστά έχει καλά αποτελέσματα και μικρά ποσοστά υποτροπών. Σε παραμελημένες περιπτώσεις όπου η ανεπάρκεια έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το μειονέκτημά της σε σχέση με τις νεότερες τεχνικές είναι ότι είναι βαρύτερη, χρειάζεται πάντα κάποιας μορφής αναισθησία, έχει ράμματα, μπορεί να αφήσει ουλές και έχει πιο δύσκολη μετεγχειρητική ανάρρωση, γιατί είναι πιο τραυματική, αφήνει μελανιές και συνήθως πονάει περισσότερο. Η περίοδος ανάρρωσης και η απουσία από την εργασία είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις νεότερες τεχνικές.

Οι νεότερες τεχνικές είναι οι λεγόμενες ενδαγγειακές (EVLA – Endovenous Laser ablation ή RF ablation), καθώς και άλλες τεχνικές με χρήση σκληρυντικών παραγόντων ή ατμού. Είναι λιγότερο επεμβατικές, γίνονται χωρίς τομές ή ράμματα, χρησιμοποιείται πιο ήπια αναισθησία, κατά περιπτώσεις και μόνο τοπική, και έχουν πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, αιματώματα και επιπλοκές. Συχνά ο ασθενής μπορεί να γυρίσει την επόμενη μέρα στη δουλειά του. Η αποτελεσματικότητά τους είναι εφάμιλλη της κλασικής μεθόδου.

Είναι εξίσου ασφαλείς και δοκιμασμένες. Βασικό πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι λιγότερο τραυματικές και δεν αφήνουν σημάδια στο δέρμα. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορούν να γίνουν ακόμη και στα πρώτα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας, δεδομένου ότι θεραπεύουν την υποκείμενη νόσο, χωρίς να υποβάλλουν τον ασθενή στην ταλαιπωρία μιας μεγάλης χειρουργικής επέμβασης.

Ο Σοφοκλής Τραχανέλλης είναι Αγγειοχειρουργός, επιμελητής στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν στην Αθήνα. Είναι εξειδικευμένος στην ενδαγγειακή αντιμετώπιση των κιρσών με τη μέθοδο Laser Ablation. Για περισσότερες πληροφορίες ή ραντεβού με το γιατρό καλέστε στο 2251037476.

Προηγούμενο άρθροφωτοσχόλιο
Επόμενο άρθροΚανένας θάνατος από εμφράγματα