- Σε πολυεργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα σκοπεύει να μετατρέψει η Περιφέρεια τον παλιό Σταθμό Γεωργικής Έρευνας
- Επί τάπητος και η προοπτική μιας μεγάλης μελέτης στον ελαιώνα της Γέρας και του Πλωμαρίου για την ακτινογραφία των ελαιοδέντρων ως προς την απόδοσή τους
Νέους ορίζοντες για το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας στη Λέσβο ανοίγει η συνεργασία της Περιφέρειας με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Κρήτης του Οργανισμού Δήμητρα στο οποίο υπάγεται το Εργαστήριο Ελαιολάδου, που στεγάζεται στον παλιό Σταθμό Γεωργικής Έρευνας του Κάτω Τρίτους.
Η Περιφέρεια βρίσκεται στην τελική ευθεία ώστε να προχωρήσει στην υπογραφή συνεργασίας με τον Ελληνικό Οργανισμό Δήμητρα, με απώτερο σκοπό την παραχώρηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας ώστε να αναπτυχθεί ένα cluster εργαστηρίων που θα καλύψουν σε έρευνα όλους τους τομείς της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, από το γάλα και το κρέας, το ελαιόλαδο, το μέλι, το κρασί και τα αρωματικά φυτά.
Ένα άτυπο Ινστιτούτο στη Λέσβο
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή μας και συνδυάζεται με τα ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια. Ενδεικτικά να αναφερθούμε στον τομέα του ελαιολάδου όπου η Περιφέρεια στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός προγράμματος “ακτινογραφίας” του ελαιώνα της Λέσβου, ώστε για πρώτη φορά να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες.
Ποια είναι για παράδειγμα σήμερα η κατάσταση των δέντρων στις δύο ποικιλίες ελιάς που ευδοκιμούν στη Λέσβο; Ποια η απόδοσή τους και σε τι ποσοστό θα πρέπει να θεωρούνται γερασμένα; Χρειάζεται ο ελαιώνας της Λέσβου σταδιακή αναδιάρθρωση με νέες φυτεύσεις ίσως και διαφορετικών ποικιλιών ελιάς; Και ποιες μπορεί να είναι αυτές που ευδοκιμούν στη Λέσβο και μπορούν να αποδώσουν; Όπως επίσης και για τα θέματα της δακοκτονίας ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η διαδικασία της καταπολέμησης.
Έγινε η αρχή
Η αρχή έστω και άτυπα ακόμα έγινε από το αγρόκτημα του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας όπου με τη συνδρομή των επιστημόνων του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Κρήτης φυτεύτηκαν το προηγούμενο διάστημα δενδρύλλια ελιάς άλλων ποικιλιών που ευδοκιμούν στην Ελλάδα, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξή τους και να γίνονται συγκρίσεις στο μέλλον με τις ποικιλίες ελιάς της Λέσβου, την κολοβή και της αδραμυτιανή.
Η Περιφέρεια είχε υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη και χρηματοδότηση μιας μεγάλης μελέτης στους ελαιώνες της Γέρας και του Πλωμαρίου από την οποία θα έβγαιναν χρήσιμα συμπεράσματα και σημαντικές κατευθύνσεις για τους αγρότες σε θέματα καλλιέργειας της ελιάς. Ωστόσο το Υπουργείο την απέρριψε και δεν χρηματοδότησε τη μελέτη, ώστε τώρα πλέον η Περιφέρεια προσανατολίζεται μέσα από τη συνεργασία της με τον Ελληνικό Οργανισμό Δήμητρα να καταφέρει να επιτύχει έναν ανάλογο στόχο.
«Η συνεργασία μας με τον Ελληνικό Οργανισμό Δήμητρα και θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο του Οργανισμού, Καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν με τον οποίο έχουμε συνεχή επαφή, είναι η υλοποίηση του οράματος του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και μέσα από αυτήν επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του μέλλοντος για την ελαιοκαλλιέργεια και όχι μόνο», είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος.
Και συνέχισε: «Επιδιώκουμε την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του παλιού Σταθμού Γεωργικής Έρευνας ώστε να δημιουργήσουμε ένα ερευνητικό πλέγμα που θα καλύψει τους τομείς του κτηνοτροφικού και του αγροτικού τομέα. Με αυτό τον τρόπο θα αξιολογήσουμε και θα αξιοποιήσουμε καλύτερα τα τοπικά προϊόντα, πρωτίστως όμως θα καταφέρουμε την διάχυση της επιστημονικής γνώσης στους παραγωγούς, στους οποίους θα δώσουμε διέξοδο για να βελτιώσουν τη θέση και τα προϊόντα τους. Θεωρώ ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μέχρι τώρα, αυτά όμως που ακολουθούν για την επικύρωση της συνεργασίας μας με τον οργανισμό Δήμητρα θα είναι τα σημαντικότερα».
Τα μέτρα για την πανδημία είναι αυτά που μέχρι τώρα επηρέασαν χρονικά τις εξελίξεις στη συνεργασία της Περιφέρειας με τον Γεωργικό Οργανισμό, Δήμητρα, ωστόσο σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά ώστε με τις υπογραφές των δύο πλευρών να γίνει μία σημαντική αρχή για τη μετεξέλιξη του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας σε πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.